Magyar kézbe kerül a volt Poliklinika

Komárom. Rábólintottak az önkormányzati képviselők arra, hogy a magyar államhoz köthető MANEVI SK társaság vásárolhassa meg a Klapka téren álló, rossz műszaki állapotba került patinás épületet. A társaság nyilvános versenytárgyalás során 270 ezer eurót ajánlott a volt Poliklinikáért. Nagy valószínűséggel ezzel megmenekül a belváros ikonikus épülete, amelyet legkésőbb 5 éven belül kell felújítania az új tulajdonosnak.

A volt Poliklinika épületét 2011-ben telekcserével szerezte meg a város a megyei önkormányzattól, ám a kezdeti öröm után hamar kiderült, hogy nem tud vele mit kezdeni. Már akkor is rossz műszaki állapotban volt, a felújítási költségeket annak idején 5 millió euróra becsülték. A Klapka tér domináns épülete azóta is üresen áll, és egyre romlott az állaga az eltelt évtizedben. Háromszor is sikertelenül kínálta eladásra a város, volt, hogy senki nem tett ajánlatot, volt, hogy egy koreai hátterű vállalat 80 ezer eurós ajánlatát azért utasította el az önkormányzat, mert túl alacsonynak ítélte a kínált árat.

Csak rosszabbodott az épület jövőjével kapcsolatos helyzet, amikor tavaly ősszel kiderült, hogy – egy civil csoport sürgetésére – a műemlékvédelmi hatóság a szokásosnál jóval gyorsabban döntött az épület műemléki védettség alá helyezéséről. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az épület belső tereit csak az eredeti állapotának megfelelően lehet felújítani, korabeli anyagokat felhasználva, miközben tilos a belső terek átalakítása is. Emiatt – és az építőanyag-árak drágulása következtében – becslések szerint ma már 8-9 millió euróba kerülne egy teljes körű felújítás, miközben az épület kihasználhatósága is korlátozottabb.

Ennek ellenére a dunaszerdahelyi székhelyű MANEVI SK társaság ősszel jelezte vételi szándékát. A társaság a magyarországi MANEVI Zrt. leányvállalata. Utóbbi korábban magyar állami tulajdonban volt, most a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványhoz köthető, melynek célja a Kárpát-medence magyar vonatkozással bíró történelmi épületeinek megóvása.

Tekintettel erre, és a felújítás költségeinek jelentős növekedésére, tavaly novemberben minden önkormányzati képviselő megszavazta, hogy immár negyedszer is kínálja eladásra a város a városháza szomszédságában álló történelmi épületet. Az ingatlant az előírások szerint a szlovák kulturális minisztériumnak is felajánlották megvételre, ám a tárca nem élt elővételi jogával. Végül meghirdették a nyilvános versenytárgyalást, melyre ketten jelentkeztek: a gadóci székhelyű Panorama Property Investments Kft. 268 ezer eurót kínálva, valamint a várakozásoknak megfelelően a MANEVI SK társaság, 270 ezer eurós ajánlattal. A városi „borítéknyitó“ bizottság javasolta, hogy az önkormányzat a többet kínáló, magyar államhoz köthető vállalatot hirdesse ki a versenytárgyalás győztesének.

Múlt héten került a képviselő-testület elé az ezzel kapcsolatos javaslat. A körülmények miatt egyáltalán nem meglepő, hogy minden képviselő egyetértett a volt Poliklinika épületének eladásával, senki nem fogalmazott meg aggályokat. A város szempontjából a lehető legkedvezőbb megoldást támogatták, bár a végső választ erre csak a jövő adja meg.

A döntés nyomán Keszegh Béla polgármester napokon belül aláírhatja az adásvételi szerződést. Ezt követően – az eladás feltételeinek megfelelően – az új tulajdonosnak 3 éve van arra, hogy elkezdje az építési munkálatokat, ettől számítva további 2 éve, hogy teljesen, kívül-belül felújítsa az épületet – vagyis legrosszabb esetben 2027 tavaszára el kell készülnie. Ha a tulajdonos ezt nem tudja tartani, akkor az önkormányzat a vételár 10 százalékának megfelelő nagyságú pénzbírságot szabhat ki, de akár a vételi szerződést is felmondhatja. További kikötés, hogy az épületben tilos szerencsejátékkal kapcsolatos vállalkozást működtetni.

Hogy a felújítást követően milyen célt szolgálna az épület, egyelőre nem ismert. Nagyon valószínű azonban, hogy legalább részben kulturális, oktatási és közéleti tevékenységet folytató intézmények költöznek a falai közé.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:
Drágább lesz a volt Poliklinika felújítása
Ismét eladásra kínálják a volt Poliklinikát
Nem kell a volt Poliklinika a szlovák államnak

Top