Tucatnyi kifogás a tervezett sertésteleppel szembenA város határába, Stagnócára tervezett nagykapacitású sertéshizlalda építésével összefüggő környezeti aggályok megvitatása céljából hívott össze tanácskozást Pozsonyba, a környezetvédelmi minisztérium épületébe, az érintett felek részére múlt héten hétfőn a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet. A napokban finisel a sertésfarm elleni petíció, a tiltakozó aláírásgyűjtés elindítói most összegzik az aláírásokat, amelyeket eljuttatnak majd a szaktárcához. Az Új Egység Mozgalom, valamint az időközben párttá szerveződött gazdatüntetések szervezői közös levélben fordultak Solymos László környezetvédelmi miniszterhez, hogy a csallóközi vízkincs megvédése érdekében ne engedélyezze a dán megafarmok további terjeszkedését a térségben.

A pozsonyi találkozón részt vettek Gúta és Keszegfalva vezetése, a farm tervezett helyszínéhez közeli Oázis idősek szociális otthonának tulajdonosa, a komáromi regionális közegészségügyi hivatal illetése, a gazdatüntetések képviselői, valamint a befektető, Dan-Slovakia Agrar, illetve a farm terveit kidolgozó iroda munkatársai. Horváth Árpád polgármester lapunknak elmondta, a találkozón azokat az észrevételeket, hozzászólásokat vitatták meg, amelyek a megszabott határidőn belül a beruházás tervezetéhez érkeztek az érintett szakhatóságoktól, az önkormányzatoktól, valamint a lakosoktól. A környezetvédelmi felügyelet szakemberei tucatnyi pontban összegezték ezeket, és a befektetőnek részletes szakmai elemzést kell kidolgoznia valamennyihez. Ennek az elemzésnek tartalmaznia kell egyebek mellett, hogy milyen hatással lenne a farm a környéken élők egészségére és életminőségére (bűz, zajártalom), milyen intézkedéseket készül foganatosítani a beruházó annak érdekében, hogy a hígtrágyával való manipulálás – tárolás, elhordás – során ne keletkezzenek környezeti károk, ne szennyeződhessen a talajvíz, továbbá, miként hatna a térség közlekedésére, az utak terhelésére az állatok, a takarmány, a hígtrágya szállítása.

Újabb érvek a sertéstelep ellen

„A vita során további ellenérveket hoztunk fel a beruházással szemben – árulta el Horváth Árpád. – Az Oázis vezetője, Pálmay Tibor például azt fájlalta, hogy róluk, illetve az otthonukban gondozott 130 idős, beteg, sérült személyről mintha mindenki megfeledkezett volna. Pedig az uralkodó széljárás miatt a farmról leginkább feléjük terjednének a szagok. Én arra hívtam fel a figyelmet, hogy a tervezett beruházás nincs összhangban Gúta városfejlesztési tervével, amely kimondja, hogy a kiszemelt térségben sem a terület nagyságát, sem a nevelt állatok számát tekintve nincs lehetőség a gazdálkodás további bővítésre. A szóban forgó részen eddig is állatokat neveltek, de nem 16 ezret, amennyit a dán tervez, hanem tízszer kevesebbet, 1600 sertést. Ismételten rámutattam arra, hogy a Dan-Slovakia Agrar társaságnak Gúta kataszterében nincsenek földjei, és nem tudni, hová szállítaná a hígtrágyát. A Stagnócához közeli Lohót városrészben ráadásul egy hőforrás is található, és Keszegfalvával közösen a jövőben a meleg vizes furat kihasználását, a térség turisztikai célú fejlesztését tervezzük.”

sertes

A környezeti hatástanulmány készül

Fontos megjegyezni, hogy a beruházással kapcsolatban jelenleg még nem az engedélyeztetési eljárás zajlik, egyelőre a környezeti hatástanulmány kidolgozásához szükséges előkészületi lépések láncolatáról van szó. „A múlt heti találkozóról jegyzőkönyv készül, ami majd ki lesz függesztve a hivatalos helyeken, ismét lehet azt véleményeznie a lakosoknak, az önkormányzatoknak és a hivatalos szerveknek – mutatott rá Horváth Árpád. – Pozsonyban elhangzott az is, hogy a beruházónak a törvény szerint 3 éve van arra, hogy a felvetett kifogásokhoz megfogalmazza álláspontját, elvégezze a szükségek méréseket. A találkozón egyébként a befektető csupán végighallgatta az ellenvetéseket, de nem szólt hozzá azokhoz. Feltételezhető, hogy a szakvélemények kidolgozására nem lesz szüksége három évre, várhatóan hat hónap, egy év alatt elkészülhet a dokumentum. Ezt követően ismét lesz egy tárgyalási kör, tehát hosszadalmas a folyamat. Mi azonban kitartunk amellett, hogy semmiképpen ne épülhessen városunk határába egy nagykapacitású sertéstelepet.”

Petíció, tüntetés

A hizlalda építésének megakadályozása céljából lakossági petíció is indult. Halász Béla gútai önkormányzati képviselőtől, az aláírásgyűjtés egyik kezdeményezőjétől megtudtuk, a napokban összegzik az aláírásokat. Így egyelőre nem tudta megmondani, hány aláírás is gyűlt össze, de 7-8 ezerre számít. Egy további vonalon is elindult a tiltakozás, az Új Egység Mozgalom és a gazdatüntetéseket szervező mozgalom képviselői (akik Elegünk van – Máme toho dosť néven alapítottak pártot) levélben fordultak Solymos László miniszterhez, amelyben megfogalmazták: nem értenek egyet azzal, hogy a csallóközi ivóvízkészletet veszélyeztető, nagykapacitású sertéstelep épüljön Gútán. „Az ügy érdekében hajlandóak vagyunk tüntetni is, a minisztérium elé vonulni, és ezt jeleztük is a tárcavezetőnek – tájékoztatta lapunkat Samu István gútai önkormányzati képviselő, az Új Egység Mozgalom vezetője. – Egyelőre készenlétben vagyunk, de figyelemmel kísérjük a véleményeztetési eljárást, és ha annak kimenetele a dán felé billenne, akkor azonnal sztrájkba lépünk.”

tiltakozas-e1565706286443


Augusztus elején került nyilvánosságra, hogy a nagymegyeri székhelyű, dán tulajdonosi hátterű Dan-Slovakia Agrar vállalat nagykapacitású sertéstelepet szeretne építeni Gúta Császta városrészében, Stagnócán. A tervek szerint 14 új istállót építenének, amelyek összkapacitása 16 ezer vágósertést. A gútai és a keszegfalvai önkormányzat is egyhangúlag elutasította a sertéstelep létesítésének szándékát, mindkét településen lakossági fórumot hívtak össze, tiltakozó aláírásgyűjtés zajlott. A beruházó azonban a masszív elutasítás, ellenszenv dacára sem állt el szándékától.


V. Krasznica Melitta

Kapcsolódó cikkeink:

Nincs válasz, miért lenne előnyös a gútai sertéstelep

Minden képviselő elutasította a sertéstelepet

Áll a bál a sertéstelep miatt Gútán

Top