Testületi viszonyokKomárom képviselői elfogadták a jövő évi Csaba-Adam-e1430117563575költségvetést, mely az egyik legfontosabb dokumentum, és alapvetően határozza meg, hogy 2016-ban mire lesz pénz a városban, és mire nem. A városi hivatal által benyújtott javaslathoz képest történtek módosítások, alapvetően az „ellenzék” akaratának megfelelően.

Apropó ellenzék. Lassan egy éve, hogy megkezdte munkáját Komárom új képviselő-testülete. Azóta alakultak az erőviszonyok, és annyi biztosan kijelenthető, hogy a városvezetésnek jelenleg egyáltalán nincs biztos többsége a testületben. Ez a költségvetés elfogadásakor is megmutatkozott. A Híd és az MKP képviselői néhány független képviselő segítségével már nem először érvényesítették akaratukat a testületben.

Szabó Béla a pénzügyi bizottság elnökeként egyebek mellett beterjesztette – kompromisszumos bizottsági javaslatként –, hogy hol tartanák helyesnek az eredeti javaslatban szereplő néhány tétel csökkentését, annak érdekében, hogy több forrás álljon rendelkezésre a beruházások finanszírozására. Ez a javaslat a városi hivataléhoz képest alaposan megnyirbálta a főként Keszegh Béla alpolgármester által szorgalmazott városszépítő programot – a lakótelepek felújítására tervezett keretet nullára csökkentette –, de például a kommunális osztálytól és városi rendőrségtől is pénzeket vont el. Sőt, a városi médiát működtető Com-Média támogatását is jelentősen csökkenteni javasolta, mégpedig 100 ezerre. Ez az egyetlen tétel, ami később újra módosult, mivel következtek Andruskó Imre módosító javaslatai, amelyek egyike az évek óta szokásos szintre, 150 ezer euróra emelte vissza a Com-Média támogatását. Csupán egy szavazaton múlt, hogy ezt elfogadták. Az ellenzéki együttműködés jegyében Szabó Béla is megszavazta az emelést.

Szögezzük le, lehetetlen mindenki számára megfelelő költségvetést alkotni, hiszen a város kasszája nem feneketlen. Ha azonban azt nézzük, hogy a többség pont a városi média apanázsát „emelte vissza” 50 ezerrel, ezt tartotta a legfontosabbnak, az embernek rossz érzése támad. A városi média egy kis átszervezéssel kevesebb támogatásból is jól működhetne. Másrészt, hosszú évek óta a Híd városi képviselője a főszerkesztő, azaz pártatlansága erősen megkérdőjelezhető. Nem a főszerkesztő személyével van baj, hanem a ténnyel, hogy ilyen hosszú ideig pártkötődésű személy maradhat a helyi közmédia élén – ez valahol elszomorító. Ennek ellenére a városi média egy ravasz tili-toli után idén is kap 150 ezer eurónyi közpénzt, miközben a városi rendőrségtől elvették a tervezett pluszt – pedig a lakosság biztosan nem bánná, ha még hatékonyabban tudnának fellépni például az I-es és II-es lakótelepen. Ugyanígy, egész évben rengetegen panaszkodtak arra, hogy a kommunális főosztály nem végzi megfelelően a hóeltakarítást, vagy éppen a fű kaszálását. Most az „ellenzéki együttműködés” mégis 50 ezer eurót elvett a főosztály tervezett büdzséjéből. Biztosan sokan várták, hogy a IV-es lakótelepet követően jövőre egy újabb lakóövezetben javítsák meg a padokat, távolítsák el a betondarabokat, tegyék rendbe a játszótereket. A módosítások nyomán mégis lenullázták ezt a pénzcsomagot, pedig eredetileg itt is szerepelt 50 ezer euró. Utóbbi program talán nem halt el végleg, a beruházásoknál még meg lehet szavazni egy-két tételt a jövő év elején, de így kevésbé rugalmasan lehet javításokat eszközölni a lakótelepeken, bevonni a városi közmunkásokat – ami ugye, a városnak lenne olcsóbb megoldás.

A költségvetés egészét az ellenzék szavazta meg, míg a városvezetést általában támogató képviselők, köztük a Komáromi Függetlenek Csoportja, ellenezték a módosításokat, elutasították a büdzsét. Jövőre tehát egy ellenzéki költségvetés alapján gazdálkodik Komárom.

Csaba Ádám

Top