Múzeumi siker RómábanKomoly szakmai sikert ért el a Duna Menti Múzeum azzal, hogy társrendezője egy friss tárlatnak Rómában. Az Izsa melletti Kelemantia (Leányvár) római katonai tábor makettje jelenleg is megtekinthető Traianus császár múzeumában. Fontos hír az is, hogy beadásra került négy ország közös UNESCO világörökségi pályázata, melynek részeként Kelemantia is világörökséggé válhat.

SONY DSC

A Duna Menti Múzeum római hajóról származó eredeti vasmacskája és Kelemantia római katonai tábor másfél méteres makettje is megtekinthető Rómában, Traianus császár múzeumában, „A Dunai Limes határai a Római birodalomban – Traianustól Marcus Aureliusig” című időszaki kiállításon. Csütörtöky József múzeumigazgató szerint azzal, hogy a tárlat társrendezői lettek, mérföldkő a komáromi intézmény történetében.

„A kiállítás is páratlan. Egyszerre mutat be szlovákiai, magyarországi, ausztriai és németországi római katonai táborokat” – fejtette ki Csütörtöky József a múlt szerdai sajtótájékoztatón. Elmondta, a Duna Menti Múzeum a több évig Olaszországban élő és tevékenykedő Margaréta Musilová régésznek, a Pozsonyi Városi Műemlékvédelmi Intézet munkatársának köszönheti a római bemutatkozási lehetőséget. Musilová régóta kutatja a Duna menti római erődöket, négynyelvű könyvet is írt a témában. A római tárlat főszervezője a műemlékvédelmi intézeten kívül, a 150 éves Pozsonyi Városi Múzeum, a külügyminisztérium és a Római Szlovák Intézet voltak, több társrendezővel, köztük a Duna Menti Múzeummal.

„Mindent magunk szállítottunk az olasz fővárosba, Traianus császár múzeuma csupán a helyet biztosította. Négy teremben helyeztük el a paneleket és a leleteket, egy múzeum két tárgyat állíthatott ki. A rómaiak két fő okból rendezték meg a kiállítást. Egyrészt az önálló Szlovákia 25 éves jubileuma alkalmából, másrészt azért, mert idén van az Európai Örökség Éve. Nagyon sokat köszönhetünk Musilová asszony személyes kapcsolatainak” – hangsúlyozta Csütörtöky József.

Az időszaki kiállítás november 18-ig tekinthető meg. Tekintve, hogy a római Traianus császár múzeumát havonta annyian látogatják, mint a Duna Menti Múzeumot évente, azaz mintegy 15 ezren, szép siker ez Rómában.

Beadták Kelemantia világörökségi pályázatát

DSC_0603-e1461939149621

A múzeumigazgató elmondta, Szlovákia, Magyarország, Ausztria és Németország 98 római tábora együtt adta be világörökségi pályázatát. Augusztus második felében várják Komáromba az UNESCO illetékes bizottságát, amelynek az itteni római katonai táborok mellett bemutatják majd a római kori kőtárat és a Duna Menti Múzeum állandó római kori gyűjteményélt, hiszen az is számít, hogy a leleteket miképp mutatják be és hogyan védik.

(báj)

Kapcsolódó cikkeink:

Világörökséggé válhat

Kelemantia, a világörökség

Milyen régészeti kincseket rejthet a föld?

Top