Mozicsúcs: júliusban több mint 7300 néző

Valamit nagyon jól csinál a komáromi Tatra mozi 10 fős csapata. Júliusban minden eddigi rekordot megdöntve több mint 7300 nézőt fogadtak. Ez volt az indulás óta eltelt két évben a legerősebb nézőszám! A nézők elégedettségi indexe elérte a 99 százalékot. A követőik száma a facebookon átlépte a 10 ezret. Filmklubot és speciális zenés, humoros esteket terveznek. Aki pedig kávét szeretne az esti film után, kiülhet az épület elé, ahol addig van nyitva a kávéház, amíg el nem kezdődik az utolsó film.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem gondoltam volna arra, hogy ezt elérhetjük” – fogalmazott Ryšavý Boldizsár, a Tatra mozi tulajdonosa. „Úgy nem lehet nekiállni egy vállalkozásnak, hogy nem azt mondjuk, mi leszünk a legjobbak. Örülök az eredményeinknek, és azt veszem észre, hogy az emberek is számon tartják, hogy jó a mozi. Sokan megállítanak, idegenek is rám köszönnek. Rengeteg tervem van a mozival. Apróságok, de nagyon híressé fogják tenni Komáromot. Most ezen a projekteken dolgozom” – tette hozzá a tulajdonos.

Konkrétumként megemlítette, hogy hajdani humoristákról szóló zenés eseteket terveznek a moziteremben. Nem titkolta, az első alkalommal Hofi Gézára emlékeznek majd szeptember végén. „Az álmaimat követem ezzel is, nem azt figyelem, hogy ez mekkora biznisz” – zárta rövidre Ryšavý Boldizsár.

34274603_2099274166981906_8627934486950051840_nKözépen Ryšavý Boldizsár

„Az első év az ismerkedés éve volt” – mondta Ficza Tamás, a Tatra mozi ügyvezetője. „Ismerkedtünk a szakmával, a filmekkel, a forgalmazókkal, feltérképeztük a nézői igényeket. A második évben a már megszerzett alapokra építettünk. Minden munkánk azt a célt szolgálta, hogy kiszolgáljuk nézőinket. Javultak a kapcsolataink a filmforgalmazókkal. Az eredményeink alapján egyre jobbak a lehetőségeink, hiszen megmutattuk, mire vagyunk képesek, milyen potenciál van a régióban. Így jobbak lettek a tárgyalási esélyeink arra, hogy minél több filmet tudjunk premier időpontban bemutatni, és minél több filmet tudjunk magyar szinkronnal biztosítani a nézőink számára.

Magasan tartani a lécet

Az idei július volt eddigi két évük legerősebb hónapja. Több mint 7300 néző járt a 160 férőhelyes moziban. „Szeretnénk magasan tartani a lécet, ami nem lesz egyszerű, de mindent megteszünk azért, hogy a filmek, amelyek piacra kerülnek, eljussanak hozzánk” – fogalmazott az ügyvezető, aki szerint a sikerhez a nézőkön és a remek csapatukon kívül az is kellett, hogy a filmsztárok és a rendezők is jól teljesítsenek, hogy a filmek felkeltsék a nézők érdeklődését.

„Csütörtöktől szerdáig tart egy premierhét, ezek tervezete egy évre előre készen van, fokozatosan, időről időre frissül a lista, és az adott csütörtökön már vetítjük is a premierfilmet. Augusztus 2-án például a Mission: Impossible – Fallout című 6. részét, négy verzióban: 3D magyar szinkronnal, 2D magyar szinkronnal, és 2D, 3D eredeti nyelven – angolul szlovák, illetve cseh feliratozással. Nem tudjuk, milyen fogadtatása lesz, ezért próbálunk rugalmasan reagálni a nézők igényeire, pluszvetítésekkel, esetleg műsorváltozással” – sorolta Ficza Tamás.

IMG_7145

Az ügyvezető elmondta, augusztus több nagyszerű filmmel kecsegtet. Két új animációs filmet hoznak magyar szinkronnal. „Augusztus 9-től vetítjük a Luis és a zűrlények, 16-tól pedig Az elrabolt hercegnő című mesefilmeket. Természetesen akciófilm és vígjáték is lesz augusztusban. Kilencedikétől vetítjük a Meg – Az őscápa című akciófilmet, A kém, aki dobott engem és a Bűbájosok című vígjátékokat. Augusztus második felében érkezik majd a Slender Man című horror” – informált az ügyvezető.

A filmeket területi forgalmazóktól kapják, a nagy amerikai stúdiók filmjeit is a szlovákiai képviseletüktől szerzik be. A vetítés után a szerződésben megállapított százalékot vezetik el a forgalmazók felé, egy része pedig a moziban marad. Ficza Tamás elmondta, szívügyük, hogy Szlovákia magyarlakta területeire eljussanak a magyar filmek. Legutóbb a Kincsem című filmet az ő forgalmazásukban vetítették egész Dél-Szlovákiában, hiszen megvásárolták a jogokat, ráadásul Csehországra és Szlovákiára is. „Egyelőre csak magyarul vetítettük, de a mozi mellett működő forgalmazási társaságunk, a Skyfilm elkészíttette a cseh szinkront. Ősztől kerül csehül a szlovákiai mozikba, később Csehországban és fesztiválokon vetítjük majd. A magyar gyártású filmek forgalmazása hazánkban egy nagyon összetett és bürokratikus rendszer. Külföldön csak úgy forgalmazható egy magyar film, ha a Magyar Nemzeti Filmalapon keresztül megvásároljuk. Tehát egész Szlovákia területére vonatkozó jogot kell vásárolni ahhoz, hogy Komáromban, a Tatra moziban levetíthessük egyetlen egyszer az adott magyar filmet. Ez hatalmas költségekkel jár, és nem tudhatjuk, mekkora lesz az érdeklődés a film iránt. Kommunikálunk a budapesti féllel, igyekszünk megoldást találni” – magyarázta. Megtudtuk, ősszel tervezik Nemes Jeles László új filmje, a Napszállta vetítését, utána pedig egy közönségtalálkozót.

mozi

Filmklubot nyitnának

Ficza Tamás azt ígérte, ezután is vetítik majd azokat a hazai filmeket, melyekben szlovákiai magyar színészek játszanak. Legutóbb így került műsorra a Chata na predaj című film, amelyben Bárdos Judit szerepel. „Szeretnénk létrehozni egy filmklubot, ami nem lenne konkurenciája a Komáromi Jókai Színházban működő Vasmacska Filmklubnak. Együttműködünk Szabó Gáborral, a filmklub vezetőjével. Több esetben előre megtárgyaljuk, ő mit szeretne vetítetni, hogy ne vonjuk el egymástól a nézőszámot. Mi jobban figyelnénk a szlovák filmekre, szlovák színészeket, alkotókat, rendezőket hívnánk meg közönségtalálkozóra. Most közvélemény-kutatást végzünk egy külsős kolléganővel, hogy mire lenne igény” – avatott be.

Második születésnapjukat augusztus 16-án, csütörtökön ismét ingyenes vetítéssel ünneplik. „Hat filmet vetítünk majd reggel 9 órától. Mi már tudjuk, mit fogunk vetíteni, de a nézőknek még nem árulom el. (Cikkünk megjelenése óta nyilvánosságra hozták, lásd a fenti videót, illetve a mozi weboldalát.) Tavaly 821 volt a nézőszám, az idén is sok embert várunk, 15-20 perces szünetekkel mennek majd a filmek. Az ingyenes belépőjeggyel szeretnénk meghálálni nézőink hűségét, bizalmát, a támogatásukat” – tette hozzá végül Ficza Tamás ügyvezető.

Bárány János

(Cikkünk a Delta augusztus 7-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó írásaink:

Nézünk, mint a moziban

Hollywood megérkezett

Lesz ebből új mozi?

Top