Lesz ebből új mozi?

KOMÁROM. Augusztus végén kellene megnyílnia az új 3D-s mozinak Komáromban, az egykori Tatra mozi épületében. Bár a felújítás zajlik, egyértelmű, hogy csak hónapokkal később kerülhet erre sor. Az épületet bérlő vállalkozó haladékot kér a várostól, és ígéri, a jövő év első felében végre lesz egy korszerű mozi a városban.

Két évvel ezelőtt a város 20 évre bérbe adta a Tatra mozi épületét egy helyi vállalkozónak, Ryšavý Boldizsárnak. A szimbolikus havi 200 eurós bérleti díj fejében a vállalkozó vállalta, hogy teljesen felújítja az épületet, és korszerű mozit indít be. Mivel az épület ekkor már több éve üresen állt, állaga egyre romlott, ráadásul 2009-ben és 2011-ben sem akadt egyetlen jelentkező sem, aki megvásárolta volna, a képviselők megszavazták az épület bérbe adását. A szerződés értelmében egy hónap múlva lejár a határidő, amíg a mozit meg kell nyitni.

DSC_1065

Megkérdeztük Ryšavý Boldizsárt, tudják-e tartani a határidőt, mire elmondta, sajnos augusztusban még nem tudják beindítani a mozit. „Ez azonban nem jelenti azt, hogy kudarcba fulladt volna a komáromi mozi beindításának projektje. Az elmúlt időszakban újabb és újabb problémák merültek föl, de egyes engedélyezési eljárások is rettentően elhúzódtak. Most értünk el oda, hogy a legnehezebb és leghosszadalmasabb munkák megvannak, most már gyorsan haladhatunk a belső terek felújításával, azonban az augusztusi határidőt nem tudjuk tartani“ – fejtette ki a vállalkozó, hozzátéve, kérvénnyel fordult a városhoz, melyben egy év haladékot kér a munkák befejezésére.

„Sok energiát és munkát fektettünk már a felújításba. Először az épület tetejének rendbetétele volt soron, hiszen eső után 15 centiméteres víz állt a pincében. Ezt követően a csatornázás és a villanyvezetékek következtek, majd a fűtési rendszer, mellyel kapcsolatban csak később derült ki, hogy mindent cserélni kell. Hosszas, bürokratikus huzavona után megoldódott a gázszolgáltatás, de nemrégiben kicseréltük az összes nyílászárót is, az emeleti mellékhelyiségek gyakorlatilag elkészültek“ – sorolta Ryšavý Boldizsár, aki szerint az ősz folyamán már megnyílhat a felső szinten egy turistaszálló, illetve ezzel párhuzamosan a kávézó. A turistaszállóval kapcsolatban elmondta, 10 kicsi, 2 személyes szobácskát alakítottak ki, azaz egyszerre összesen 20 embert tudnak majd itt elszállásolni. A szobákhoz nem tartoznak majd külön mellékhelyiségek, csak közösek lesznek.

DSC_1068

Magyarul és szlovákul, egyedi tervezésű fotelekben

A mozi azonban csak később, vélhetően jövő tavasszal kezdhet működni. Mint mondta, az elmúlt 2 évben rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek, köszönhetően annak is, hogy tagjaivá váltak a Mozit Működtetők Társulásának (Združenie prevádzkovateľov kín). „Minden hátterünk megvan ahhoz, hogy a moziterem és a műszaki helyiség elkészülése után azonnal megkezdhessük a filmek vetítését. Természetesen magyar és szlovák nyelvű 3D-s filmek is lesznek, igény szerinti arányban, és minden olyan kelléket és szolgáltatást biztosítunk, ami egy korszerű digitális moziban szükséges, sőt, újdonságokkal is készülünk. Korábban 400 férőhelyes volt a Tatra mozi nézőtere, mi most ugyanide 200 fotelt helyezünk be, tehát egy nézőnek kétszer annyi helye lesz. Ráadásul saját fejlesztésű fotelekről van szó: a szokásosnál sokkal szélesebb karfát terveztünk, hogy kényelmesen elférjen az egymás mellett ülők karja, a támla mögé pedig fel lehet majd akasztani a kabátokat is“ – vázolta elképzeléseit a vállalkozó. Ottjártunkkor látszódott, elsősorban a nézőtéren van még mit rendbe tenni, hiszen még a múlt századi berendezés romjai fogadják a belépőt, ugyanakkor az új fotel prototípusa már elkészült.

Ryšavý Boldizsár elmondta, nagyrészt saját pénzét fekteti a felújításba, de a 140 ezer euróba kerülő hang- és fénytechnikára az audiovizuális alaptól 30 ezer eurós támogatást szereztek. Mint mondta, míg az első beadványukat az egyik legrosszabbnak, a második pályázatukat már a legjobbnak minősítették a bírálók, és csaknem a lehető legmagasabb összeget nyerték el. Hozzátette, miután a mozi elindult, az épülettel szembeni, többnyire gazos területtel kapcsolatban is lennének tervei, de az még a jövő zenéje.

mozi2

Bár a város és a vállalkozó közötti bérleti szerződés szerint augusztus 20-tól üzemelnie kellene a mozinak, erre biztos nem kerül sor. A város dönthet úgy, hogy felmondja a szerződést, így büntetve a késedelmet, ezzel az eddig befektetett összeget bukná a vállalkozó. Jóval valószínűbbnek tűnik azonban, hogy a képviselő-testület végül jóváhagyja a kért 1 év haladékot. Elsősorban azért, mert a szerződés felbontásával a komáromiaknak biztosan még többet kellene várniuk arra, hogy helyben látogathassanak el egy olyan moziba, amely a kornak megfelelő szolgáltatást képes nyújtani. Ráadásul az eddigi érdektelenség fényében erősen kérdéses, vállalná-e bárki más, hogy mozit üzemeltessen az épületben.

(csaba)

Top