Mikor újul meg a volt Poliklinika és a Lehár-épület?

Komárom. Két évvel ezelőtt vásárolta meg a magyar államhoz köthető MANEVI SK társaság a volt Poliklinika patinás épületét a várostól, azzal a feltétellel, hogy legkésőbb 2027 végéig felújítják az épületet. Egyelőre azonban még mindig csak a rekonstrukció előkészítése zajlik – mivel műemlék épületről van szó, a szokásosnál hosszabb ideig tart a különböző engedélyek beszerzése. A Lehár-épület jövőjéről az új tulajdonos nem kívánt tájékoztatni.

Volt Poliklinika: zajlanak az előkészületek

Komárom városa 2011-ben telekcserével szerezte meg a megyei önkormányzattól az egykori Komáromi Első Takarékpénztár eklektikus épületét, amely 1884-ben Ney Béla budapesti építész tervei alapján épült. Ekkor már évek óta üresen állt és egyre rosszabb állapotba került a Klapka tér meghatározó épülete. Az önkormányzatnak azonban nem volt pénze a felújításra, ezért többször is eladásra kínálta, sikertelenül. Vagy egyetlen érdeklődő sem jelentkezett, vagy szemtelenül alacsony árat kínáltak érte. Végül akadt megfelelő vevő, mégpedig a dunaszerdahelyi székhelyű MANEVI SK vállalat, amely tulajdonosi körén keresztül a magyar államhoz, illetve a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványhoz köthető – utóbbi célja a Kárpát-medence magyar vonatkozással bíró történelmi épületeinek megóvása.

A patinás, ám borzalmas állapotban lévő épület 270 ezer euróért cserélt gazdát, a felek 2022-ben írták alá az adásvételi szerződést. Ugyanakkor eddig látható jele nincs annak, hogy bármilyen munkálat elkezdődött volna, leszámítva azt, hogy tavaly áprilisban egy olyan ponyvával fedték be a homlokzatát, melyen a belvárosi épület eredeti állapotában látható – a ponyva nemcsak esztétikai, hanem biztonsági célokat is szolgál.

Mivel az épületet 2021-ben műemlékké nyilvánították, jóval hosszadalmasabb folyamat megszerezni az épület felújításához szükséges jóváhagyást a műemlékvédelmi hivataltól. Alapesetben ugyanis nemcsak az épület külsejét kell az eredeti állapotnak megfelelően felújítani, de a belső tereket is, ugyanakkor bizonyos konkrét részeket illetően nyilvánvalóan szükség van arra, hogy a 19. századi állapot visszaállításától eltérjenek – például jó lenne egy felvonó beépítése, de egy sor tűzvédelmi, biztonsági és közegészségügyi előírást is be kell tartani. A tervezett változásokat pontról pontra le kell tárgyalni a műemlékvédelemmel.

Megkerestük Rigó Tibort, a MANEVI SK cégvezetőjét azt tudakolva, lezárultak-e az engedélyeztetéssel kapcsolatos folyamatok, illetve mikorra várható a felújítási munkálatok megkezdése. Kérdéseinkre szűkszavúan válaszolt, mondván, jelenleg folynak az előkészítő munkák. „Készítjük a dokumentációt a műemlékvédelmi hivatalnak az engedélyeztetéshez. Három-négy hónap múlva pontosabb információkat tudunk majd közölni a felújítás menetéről“ – válaszolta kérdéseinkre Rigó Tibor.

Az adásvételi megállapodás mindenesetre kimondja, a tulajdonjog megszerzése utáni 3 éven belül meg kell kezdeni a rekonstrukciós munkákat, és az építkezés megkezdése után 2 éven belül be is kell fejezni azokat. Ez azt jelenti, legkésőbb 2025-ben meg kell kezdeni az építési munkálatokat, és ebben az esetben 2027 végéig kell befejezni a felújítást. Ha ez megtörténik, olyan tevékenységeknek adhat otthont, amelyek beleillenek történelmi jellegébe, illetve a belvárosba. Nagy valószínűséggel étterem és kávézó is beköltözik majd a falak közé, továbbá lesz egy szállodarész. Valószínű, hogy kulturális, oktatási és közéleti funkciókat is ellát majd.

A Lehár-épületről nincs információ

A belváros szélén egy másik történelmi épületet is értékesített a város. A Lehár-épület – melyben egykor a Grand Kávéház, az Aranyhordó vendéglő működött – 2017-ben került a város tulajdonába a Selye János Egyetemtől, egy mindkét fél számára előnyös ingatlancsere nyomán. Mivel azonban egymillió euróba került volna csak az, hogy bérbe adható állapotba hozzák, a város itt is az értékesítés mellett döntött: 2019-ben a dunaszerdahelyi székhelyű DS Property társaság vásárolta meg 564 ezer euróért.

Bár 2022 májusában úgy tűnt, az új tulajdonos – mely szoros kapcsolatban van Világi Oszkárral, a Slovnaft elnök-vezérigazgatójával, a DAC futballklub tulajdonosával – belefog az ingatlan felújításába, mivel az önkormányzatnál kérvényezte az épület körül lévő városi telkek bérbevételét. Elsősorban azért, mert az építési engedély kiadásához meghatározott számú parkolóhelyet is biztosítaniuk kell – vállalták, hogy a bérbe kapott területen lévő járdákat, parkolókat felújítják a bérleti díj fejében. Akkori kérvényükben a beruházók „apartmanházként“ hivatkoztak jövőbeni fejlesztésükre – ez alapvetően olyan szállodát takar, ahol a lakosztályokhoz konyha is tartozik, viszont nem jellemzőek rá a kapcsolódó szolgáltatások, például az étterem, wellness.

Azóta azonban lassan két év telt el, ám semmi sem történt az épület körül. A tulajdonos vállalatot 2023 januárjában, majd néhány nappal ezelőtt is megkerestük, ám érdemi tájékoztatást nem kaptunk. „Egyelőre még nem szeretnénk tájékoztatást adni“ – válaszolták kérdéseinkre.

Míg a volt Poliklinika esetében a megállapodás feltételei miatt jövőre biztosan kezdődhet a felújítás, a Lehár-épületnél más a helyzet: az önkormányzat nem szabott feltételeket az adásvétel kapcsán. Vagyis kizárólag az új tulajdonoson múlik, belefog-e a felújításba és mikor.

Csaba Ádám

Top