Hamarosan kezdődik a Lehár-épület felújítása

Még az idén elkezdődik a Lehár-épület – az egykori Aranyhordó – felújítása abból a célból, hogy az új tulajdonos szállodát alakítson ki benne. Az önkormányzat pár hete jóváhagyta a tulajdonos kérvényét, mely szerint kikölcsönözhetik a gyönyörű épület melletti városi területeket.

A Lehár-épülettel kapcsolatos történet 2017-ig nyúlik vissza, ekkor került a város tulajdonába a Selye János Egyetemtől, egy mindkét fél számára előnyös ingatlancsere nyomán. A város három városi ingatlant, illetve ingatlanrészt adott cserébe, olyanokat, amelyeket egyébként 2005 óta úgyis használt az egyetem.

Ezt követően a városi képviselők között éles vitát váltott ki a kérdés, mi legyen az épülettel – néhány képviselő úgy vélte, nem lenne szabad „elkótyavetyélni“ a szép épületet, ám a többség az eladást támogatta, elsősorban azzal érvelve, hogy a városnak legalább egymillió eurójába kerülne csupán az, hogy legalább olyan állapotba hozza, hogy bérbeadható legyen – miközben az omladozó volt Poliklinika megmentésére sem volt pénz (mint ismert, utóbbi épület nemrégiben elkelt, az új tulajdonos pedig felújítja).

Ezután a város háromszor hirdette meg eladásra a volt Aranyhordó épületét, ám csak a harmadik nekifutásra futott be ajánlat: a dunaszerdahelyi székhelyű DS Property társaság végül a becsült árnál 5 ezer euróval többet kínálva, 564 ezer euróért szerezte meg az ingatlan tulajdonjogát még 2019 nyarán. Az önkormányzat az eladásból befolyt összeget egyébként belvárosi épületek felújítására használta fel, így például a Tiszti pavilon és a Zichy-palota külsejének részbeni restaurálására.

Az eladás óta nem sok érdemi dolog történt az épülettel, ám az új tulajdonos az idén megkezdené a felújítási munkákat – hangzott el a legutóbbi önkormányzati ülésen. A képviselők ezért pár hete jóváhagyták a Lehár Kft. (gyakorlatilag a DS Property társaság fiókvállalata) kérvényét, mely az épületet körülvevő négy városi parcella bérbevételéről szólt.

Mivel a beruházóknak az építkezési engedélyhez szükségük van egy bizonyos számú parkolóhely biztosítására, a kérvényük értelmében 20 évre ingyenesen bérbe kapják a várostól a Duna rakpart felőli 14 parkolóhelyet. Cserébe ezeket saját költségükön felújítják, ugyanígy a Lehár-park felé eső területet is rendbe teszik: egy teraszt alakítanak itt ki, ami nemcsak az épület céljait, hanem a parkban megrendezésre kerülő városi rendezvényeket is szolgálja majd. Ezen kívül az építkezés idejére az épület melletti városi járdákat is bérbe kapják: ezeket ugyancsak saját forrásból újítják fel, továbbá a normák szerinti közlekedésbiztonsági elemeket is kihelyezik a kereszteződésbe. A város a megújult Európa hotel esetében hasonló elv szerint járt el, akkor a tulajdonosok az épület előtti parkolók kölcsönzéséért cserébe az út túloldalán lévő városi parkolóhelyeket is felújították a Štefánik-park teljes hosszában.

Korábbi információk szerint egy színvonalas szálloda létesül majd a Lehár-épületben. Friss kérvényükben a beruházók „apartmanházként“ hivatkoztak jövőbeni fejlesztésükre – ez alapvetően olyan szállodát takar, ahol a lakosztályokhoz konyha is tartozik, viszont nem jellemzőek rá a kapcsolódó szolgáltatások, például az étterem, wellness. Lapunk megkereste a tulajdonosokat is további részletek felől érdeklődve, illetve arról, pontosan mikor kezdődhet a felújítás. Nem zárkóztak el a tájékoztatástól, ám későbbre ígértek információkat – szándékunk szerint a közeljövőben bővebben is beszámolunk a Lehár-épületet érintő terveikről.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:
Elkészültek a parkolók
Szálloda lesz a Lehár-épületben

Top