Régi-új köntöst kap a volt Poliklinika

Ha minden terv szerint halad, a Komáromi Napok kezdetéig egy olyan ponyvával fedik be a volt Poliklinika főtér felőli részeit, melyen a patinás belvárosi épület eredeti állapotában látható – a ponyva egyúttal biztonsági célokat szolgál majd, hogy az esetlegesen potyogó vakolat ne okozzon sérülést a járókelőknek, fesztiválozóknak. Jelenleg az építési engedélyhez szükséges különböző jóváhagyások beszerzése zajlik – miután műemlék épületről van szó, ez egy soklépcsős folyamat. A rekonstrukciós munkálatok valószínűleg jövőre kezdődnek.

Mint arról korábban többször is írtunk, Komárom városa 2011-ben telekcserével szerezte meg a megyei önkormányzattól az egykori Komáromi Első Takarékpénztár eklektikus épületét, amely 1884-ben Ney Béla budapesti építész tervei alapján épült. A komáromiak leginkább a volt Poliklinikának nevezik, miután a 2000-res évek elejéig orvosi rendelőknek adott otthont.

Mikor a városhoz került, a belváros meghatározó épülete már évek óta üresen állt és egyre rosszabb állapotba került. Az állagromlás 2011 után is folytatódott, miután az önkormányzatnak nem volt pénze a rekonstrukcióra, és hiába kínálta többször is eladásra, vagy egyetlen érdeklődő sem akadt, vagy – egy ízben – szemtelenül alacsony árat kínált a potenciális vásárló. A 2010-es években 5 millió euróra taksálták a teljes felújítását, ám ekkor még nem volt műemlék, így „csak“ a külsejét kellett volna eredeti állapotába visszaállítani, miután műemlékzónában található. Bő másfél éve viszont műemlékké nyilvánították, vagyis a belső tereket is eredeti állapotának megfelelően kell rekonstruálni – ez is hozzájárul ahhoz, hogy egyes becslések szerint ma már csaknem a korábbi költség duplájába kerül a felújítás.

2021-ben a dunaszerdahelyi székhelyű MANEVI SK társaság jelezte a városnak vételi szándékát – az itteni bejegyzésű kft. a magyar államhoz köthető a Comitatus-Energia Beruházási Kereskedelmi és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaságon, illetve a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványon keresztül. Utóbbi célja a Kárpát-medence magyar vonatkozással bíró történelmi épületeinek megóvása. A város 2021 őszén nyilvános versenytárgyaláson hirdette meg eladásra az épületet, két jelentkező közül a MANEVI SK ajánlott magasabb vételárat, 270 ezer eurót. A nyertes pályázóval a város 2022 áprilisában írta alá az adásvételi szerződést.

Folyik az engedélyek beszerzése

Rigó Tibor cégvezetőtől megtudtuk, az azóta eltelt időben előbb megtörtént az ingatlan átírása, majd megkezdték az állapotfelméréseket, illetve az építkezési engedély kiadásához szükséges összes kutatás elvégzését, a különböző jóváhagyások beszerzését. Jelenleg is folynak az egyeztetések a műemlékvédelmi hivatallal – mivel műemlékről van szó, minden egyes részletet, ami a rekonstrukciót követően eltérne az eredeti állapottól, a műemlékvédőkkel kell letárgyalni. Néhány esetben erre mindenképpen szükség van, hiszen be kell tartani egy sor tűzvédelmi, biztonsági és közegészségügyi előírást, de azt is engedélyeztetni kell, hogy liftet építhessenek – a 21. században ez azért alapvető elvárás.

Megjegyezte, akadnak kifejezetten problémás részek is az épületben, például a födém, mivel a beázások – a galambürülékkel együtt – megtették a magukét, és a tetőgerendák az illesztéseknél sok helyütt elkorhadtak.

Étterem, kávézó és szálló is

Egyelőre csak nagyvonalakban ismert, milyen célokat szolgál majd az épület a rekonstrukció után. Rigó Tibor kérdésünkre elmondta, természetesen az a cél, hogy az épület fenntartható legyen, egyúttal olyan tevékenységeknek adjon otthont, amelyek beleillenek történelmi jellegébe, illetve a belvárosba. Nagy valószínűséggel étterem és kávézó is beköltözik majd a falak közé, továbbá egy szállodarész. Valószínű, hogy kulturális, oktatási és közéleti funkciókat is ellát – lesznek konferencia-termek –, illetve ilyen tevékenységeket folytató intézmények költözhetnek majd a megújuló falak közé, konkrétumok azonban e pillanatban még nem ismertek. Bár egyes városi pletykák szerint kaszinót nyitnak az épületben, ez teljesen kizárt – az adásvételi szerződés egyrészt kategorikusan megtiltja, másrészt az új tulajdonosnak sincs ilyen szándéka.

Rigó Tibor elmondta, az idei év vélhetően egyeztetésekkel, állapotfelmérésekkel, a már említett engedélyek és jóváhagyások megszerzésével telik majd, az építési és rekonstrukciós munkálatok pedig csak valamikor jövőre kezdődnek el. A szerződés mindenesetre kimondja: a tulajdonjog megszerzése utáni 3 éven belül meg kell kezdeni a rekonstrukciós munkákat, és az építkezés megkezdése után 2 éven belül be is kell fejezni azokat.

Vagyis, ha jövőre megkezdődnek a munkálatok, akkor 2026-ban már biztosan újra régi pompájában tündököl majd Komárom egyik központi történelmi épülete – legkésőbb 2027 végéig viszont mindenképpen be kell fejezni a rekonstrukciót.

Csaba Ádám

Megvették a volt Poliklinika épületét
Nem kell a volt Poliklinika a szlovák államnak

Top