Kezdődik az új Duna-híd építése

KOMÁROM. Múlt hétfőn átadták a készülő új Duna-híd munkaterületét – mind az északi, mind a déli oldalon. Ez azt jelenti, hogy a kivitelező vállalat elkezdheti a különböző méréseket, előkészületeket, ezt követően pedig a tényleges építkezést. Az új hídnak több pozitív hatása lesz, Észak-Komáromban viszont egy negatív is.

Augusztus 14-én az északi és a déli oldalon is átadták a majdani komáromi Duna-híd munkaterületét a kivitelező vállalatnak. Mint arról beszámoltunk, az új hidat a Hídépítő Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. alkotta H-M Dunahíd Konzorcium építheti, miután a magyar fél által kiírt közbeszerzésen ők tették a legjobb ajánlatot. A kivitelezés nettó összege 28 milliárd forint, azaz nagyjából 91 millió euró.

Stubendek László észak-komáromi polgármester elmondta, a munkaterület átadása gyakorlatilag zöld utat adott az építkezésnek. „Elhangzott, hogy az építési terület pontos kimérése előtt végre kell hajtani a helyszín lőszertelenítését, az árvízvédelmi biztosítását, és egyéb, biztonsággal összefüggő tevékenységeket. Elmondtam a gyűlésen is, hogy Komárom város részéről az eddigi előkészületek során is megtettünk minden tőlünk telhetőt, s a jövőben is a lehető legkomolyabban állunk a hídépítés kérdéséhez“ – mondta el kérdésünkre Stubendek László.

Molnár Attila dél-komáromi városvezető hangsúlyozta, a híd olyan mértékű fellendülést hozhat a város – és a térség – életében, amelyet jelenleg még el sem tudunk képzelni. „A következő évek, évtizedek minden bizonnyal az északi szomszédunk felé mutató gazdasági, turisztikai és társadalmi kapcsolatok erősödéséről fognak szólni a hídnak köszönhetően“ – fogalmazott Dél-Komárom polgármestere., aki egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az új Duna-híd szakmai előkészítési munkáiban.

komaromihid

Negatív hatás is lesz

A tervezett híd a komáromi vasúti összekötő hídtól 170 méterre nyugatra épül meg, elkerülve mindkét Komárom belvárosát – ennek ellenére, amíg nem épül egy északi elkerülő út, növeli majd Észak-Komárom közlekedési gondjait. Elkerülő út híján jelentősen megnövekedő járműforgalom halad majd át a városon. Elsősorban teherforgalom, mivel a meglévő Erzsébet-hídon 22 tonnás súlykorlátozás van érvényben, az új hídon viszont ilyen nem lesz, és a Párkány-Esztergom és Vámosszabadi-Medve átkelők teherforgalmának egy része a két Komárom között bonyolódik majd.

Dél-Komáromot negatív közlekedési hatás nem fenyegeti: a járműforgalom az M1-es autópályától a települések érintése nélkül érheti el a határt, így jelentősen mérséklődik a lakott területek zaj- és környezeti terhelése.

A 600 m hosszú hídon kétszer egy sávos főút vezet majd át, valamint kerékpárutat és gyalogos járdát is kialakítanak. A belterület közelsége miatt közvilágítást, az egyedi szerkezet miatt a pilon és a kábelek díszkivilágítást kapnak. A hídszerkezet egypilonos, ferdekábeles híd, ortotróp acél pályalemezzel. A híd öt nyílásból áll, melyek közül három a meder felett, kettő pedig az északi oldali ártéren található. A pilon magassága az útpálya felett 94,5 m.

dunahid

2019 végére átadják?

Észak-Komáromban egy 630 méteres útszakasz köti majd össze az új hidat az I/63-as (Komárom-Pozsony) főúttal, melynek kivitelezője a Váhostav vállalat. Ennek építése folyamatban van, de a kivitelezőnek nem kell sietnie, mivel a befejezésre még több mint 2 év áll rendelkezésére. A tervek szerint a majdani északi elkerülő út az új híd bekötőútjának folytatása lenne.

A Duna-híd építésének koordinátora Magyarország, a projekt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) beruházásban valósul meg, uniós, szlovák és magyar forrás felhasználásával.

Hogy pontosan mikor kezdődik a tényleges építkezés, az mostantól kezdve már a kivitelezőn múlik (nem sikerült kapcsolatba lépnünk a konzorcium illetékeseivel). A tervek szerint az új híd és a hozzá csatlakozó útszakaszok forgalomba helyezése 2019 őszére várható.

(cs)

Kapcsolódó cikkeink:

Nem döntöttek az elkerülő útról

Elkerülő út: a Holt-Vágnál vezethet

Elkerülő út: hol tart a tervezés?

Épülhetnek az új Duna-híd bekötőútjai

Top