Elkerülő út: a Holt-Vágnál vezethet

Komárom északi elkerülő útjának nyomvonaláról, a feketelistáról, az izsai körforgalomról, továbbá arról is szó esett az önkormányzat május végi ülésén, hogy mennyiben tud segíteni a városnak a három kormánypárti parlamenti képviselő.

Layout 1

Bastrnák Tibor, aki nemcsak városi, hanem parlamenti képviselő is, ebben a minőségében kért szót az önkormányzati ülésen, ahol elsősorban a Komárommal kapcsolatos parlamenti munkájáról beszélt, illetve néhány „félreértést“ szeretett volna tisztázni.

Stubendek László polgármester nemrégiben egy konkrét elképzeléseket tartalmazó dokumentummal kereste meg a parlamenti képviselőt, akinek közbenjárása nyomán a városvezetés már tárgyalt Bastrnák Tibor párttársával, Érsek Árpád közlekedési miniszterrel. Mint elhangzott, az új Duna-hídhoz kapcsolódó majdani elkerülő út nyomvonaláról is szó esett – erről bővebben itt olvashat.

Bastrnák Tibor kijelentette, szakemberek állapították meg a tervekben szereplő nyomvonalat (a polgármestersége idején készült városrendezési tervben is ez szerepel), tehát azt, hogy az elkerülő út a Holt-Vágot érintve vezessen. „Ez az egyetlen olyan nyomvonal, amelyet viszonylag gyorsan meg lehet építeni“ – mutatott rá a parlamenti képviselő, hozzátéve, egy másik nyomvonal szorgalmazása – erről korábban írtunk – azt jelentené, hogy 10-15 évvel később indul el az elkerülő út építése. Hozzáfűzte, bár sokan bírálják azt is, hogy az új Duna-híd Komárom nyugati végén épült, és nem keleten, polgármestersége idején ezt a helyet is szakemberek javasolták, amelyet ráadásul felülvizsgáltak, és az újabb szakvélemény is a jelenlegi helyet javasolta. Arról is tájékoztatott, hogy a magyar fél napokon belül hivatalosan bejelenti, hogy ki lesz a hídépítés kivitelezője, melyik cég nyerte a közbeszerzést. Tudomása szerint egy Mészáros Lőrinchez köthető magyar cégcsoport (azóta bejelentették, valóban így van, a H-M Dunahíd konzorcium lett a nyertes).

Megemlítette az izsai letérőnél – a Komáromból Érsekújvárba tartó 64-es út és a Párkányba vezető 63-as út kereszteződésében – kialakítandó körforgalom ügyét is, aminek megépítését két évvel ezelőtt kérvényezték a Hídverő Társulást alkotó községek, továbbá Komárom városa. Megjegyezte, nem elegendő csupán az útkezelő vállalatnál kérni ennek megépítését, intenzívebb lépések kellenek, továbbá az sem szokványos, hogy első osztályú utak esetében körforgalommal oldják meg a közlekedési gondokat. Kitért az Erzsébet-híd lábához tervezett körforgalomra is, mondván, zajlik a párbeszéd a Szlovák Útkezelő Vállalattal (SSC), ám egyelőre kérdéses, mikor lesz pénz ennek megépítésére.

A kétnyelvűség bővítésével kapcsolatban elmondta, hamarosan lehetővé válik, hogy a „barna táblák“ – a műemlékeket jelölő hivatalos táblák, mint amilyen a komáromi erődöt hirdető – is kétnyelvűek lehessenek, azaz magyarul is tájékoztassanak. A Híd dolgozik azon is, hogy a városrészek – például Őrsújfalu, Gadóc – esetében is kikerüljenek a magyar megnevezések.

Ugyanakkor hangsúlyozta, bár három kormánypárti parlamenti képviselője van Komáromnak, az ő feladatuk elsősorban az országos ügyekben való részvétel, és sok várost érintő dologban nincs lehetőségük segíteni. Ilyen ügy a feketelista is – mint ismert, Komáromot egy banális mulasztás miatt a munkafelügyelet eltiltotta attól, hogy pályázzon, ami nagy károkat okoz. A városvezetés ennek ellenére intézményein és járulékos szervezetein keresztül igyekszik pályázni, ami Bastrnák Tibor szerint helyes irány. Hozzáfűzte, itt csak az igazságtalan törvény módosításának szorgalmazásával tudnak eredményt elérni.

Bastrnák Tibor elmondta, parlamenti képviselőként pályázatok sikerét tudják egyengetni, de ehhez az is szükséges, hogy több információt kapjanak a városvezetéstől. Megemlítette, a visszajelzések alapján jó esély van arra, hogy az Újvárban található kaszárnyaépület tetőzetének újabb szakasza újuljon meg pályázati támogatásból.

(csá)

Top