Még egy évet csúszik a Vág-híd felújítása

Komárom. Csak 2025 második felében kezdődik meg a 68 évvel ezelőtt épült Vág-híd teljes körű felújítása, a rekonstrukció befejezése pedig egy évvel később esedékes – válaszolta a beruházó Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) kérdéseinkre. Még nem zajlott le a kivitelező kiválasztása, a hídfelújítás tervezett költsége közel 3 millió euróra rúg.

Már tíz éve lehetett olyan hangokat hallani – egy 2017-es komáromi szakmai fórumon is elhangzott –, hogy borzalmas műszaki állapotban van a komáromi Vág-híd, ám az állami illetékesek – a közlekedési minisztérium alá tartozó Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) – sokáig figyelmen kívül hagyta a szakmától érkező figyelmeztetéseket. Aztán 2019 júniusában, mindenfajta előzetes bejelentés nélkül, kitiltották a 15 tonnánál súlyosabb gépjárműveket a hídról, a katasztrofális állapotára hivatkozva.

Ezt követően viszonylag gyorsan lépett az állami vállalat, és átmeneti megoldásként egy éven belül középen alátámasztották a Vág-hidat és újraaszfaltozták az úttestet, egyúttal feloldották a 15 tonnás korlátozást is. A kivitelezővel kötött szerződés akkor tartalmazta, hogy az aládúcolás szavatossága minimum 2 év, ám megfelelő használat esetén ennél tovább is biztonságosan lehet közlekedni a hídon. 2020 júniusa óta azonban lassan 4 év telt el.

Az SSC szóvivője 2022-ben közölte lapunkkal, hogy leghamarabb 2023 elején kezdődhet meg a felújítás. Aztán tavaly májusban kétszer is kérdésekkel fordultunk a közútkezelő vállalathoz, rákérdezve a Vág-híd felújításának várható menetére, ám nem kaptunk válaszokat. Most viszont újra megkerestük a céget, miután idén márciusban kérvénnyel fordult a városhoz, melyben kérték több olyan, a híd közelében található telek kikölcsönzését, melyek használatára szükség lesz a felújítási munkálatok során. Mivel a képviselők két hete jóvá is hagyták a kérést, ennek alapján az önkormányzat megküldi az SSC-nek a kölcsönzési szerződést – a 2021-ben aláírt korábbi megállapodás ugyanis már hatályát vesztette.

Csak 2026-ra készül el?

Az említett friss kérvényben a közútkezelő vállalat azt írja, az építkezés várhatóan 2025-ben kezdődik meg. Kérdéseink nyomán az SSC pontosította, 2025 harmadik negyedévére (júliustól szeptember végéig) van betervezve a híd felújításának megkezdése, ugyanakkor ez attól is függ, hogy addig sikeresen lezajlik-e a kivitelezésre kiírt közbeszerzés.

A kérelem tartalmazza, hogy az I/63-as állami főút részét képező hidat jelenlegi szélességében újítják fel, nem módosul a vonalvezetése. Megerősítik a híd tartószerkezetét, javítják a záróelemeket, a csapágyakat, a csapadékelvezetőket és az elrozsdásodott korlátokat is. Az úttest új burkolatot kap, új biztonsági elemek és közlekedési jelzések kerülnek ki.

Az építési munkálatok előrelátható ideje 12 hónap, ám ebbe az időtartamba a téli hónapokat nem számolják bele. Az SSC szándéka, hogy a teljes építkezés félpályás útlezárás mellett valósuljon meg úgy, hogy a gépkocsiforgalmat fényjelzéssel irányítják, és felváltva engedik át az autókat a két irányból. A közútkezelő szóvivője ugyanakkor megjegyezte, nem zárható ki, hogy egy időre teljesen lezárják a hidat. Tekintettel a régió közlekedési helyzetére és a rengeteg autóra, már a félpályás lezárás is komoly kellemetlenséget okoz majd a komáromiaknak, a városba ingázóknak – és ezt vélhetően hosszú hónapokig el kell majd viselni. A gyalogosok csak az északi oldalon vezető járdát használhatják majd.

A rendelkezésre álló információk alapján tehát leghamarabb 2025 júliusában kezdődhet meg a Vág-híd felújítása, és az sem kizárt, hogy csak 2026 végére fejeződik be. A beruházás tervezett költsége közel 3 millió euró.

Csaba Ádám

Elegük van a sok kamionból
Csak jövőre kezdődik a Vág-híd felújítása
Újra kamionok robognak a Vág-hídon
Letiltották a Vág-hídról a nagyobb buszokat, teherautókat

Top