Elkerülő út: hol tart a tervezés?

Ígéret van, megvalósíthatósági tanulmány és pénzforrás egyelőre nincs. Hiába várja a komáromi elkerülő úttól mindenki azt, hogy a város több ezres forgalmát képes lesz jelentősen csökkenteni, ha sorsa továbbra is bizonytalan.

elkerulo2Napi gépkocsiforgalom egyes városokban (db)

Több szlovákiai városhoz hasonlóan Komáromban évek óta gondot okoz az áthaladó sűrű autóforgalom. Erről árulkodik az a 2015-ből származó statisztikai adat is, amely szerint Komáromon naponta több mint 21 ezer gépjármű robog keresztül. Ezzel a közel azonos nagyságú városok vonatkozó listáján első helyen szerepel – jócskán megelőzve többek között a csaknem 50 ezer főt számláló Privigyét, valamint a közel 40 ezres Érsekújvárt és Nagymihályt. A várost átszelő zsúfolt, forgalmas utak ugyanakkor nem csupán a komáromi közlekedést bénítják meg, hanem jelentős zajjal és szmoggal is járnak.

Az állami utakat kezelő Szlovák Útkezelő Vállalat (Slovenská správa ciest – SSC) tisztában van a problémával. Lapunk érdeklődésére leszögezték, szükségesnek látják a komáromi elkerülő út megépítését, ám egyelőre – mint rámutattak – a megvalósíthatósági tanulmány sem készült el. Arra a kérdésünkre, hogy mikor kezdődhetnek el a munkálatok, azt a választ kaptuk az SSC szóvivőjétől, Zuzana Hromcovától, hogy csak az új komáromi Duna-híd megépítése után „lenne aktuális” – vagyis az elkerülő út építése a legoptimistább feltételezések szerint is csak 2020-ban kezdődhet el.

Megvalósíthatósági tanulmány híján az útkezelő a tervezett útvonalról is csak feltételes módban fogalmazott. Mint megtudtuk, az elkerülő út – egy körforgalom segítségével, amit az új komáromi híd-projekt részeként építenek ki – a Pozsonyt Komárommal összekötő I/63-as úthoz csatlakozna, majd egy darabig a vasúti sínekkel párhuzamosan haladna. Keresztezné a másodosztályú 573-as utat (II/573, Komárom-Gúta), átvezetne a Vág fölött, s végül valahol Gyulamajornál a I/64-es főútba torkollana.

forgalom

Korábban volt olyan elképzelés is, hogy az elkerülő út nem a gyulamajori vasúti felüljárónál, hanem a majdani R7-es gyorsforgalmi útnál érne véget, s bár a kettő nem zárja ki egymást, amilyen sűrűn változtak a tervek és időpontok híd- és elkerülő út-ügyben az elmúlt években, akár még egy harmadik megoldással is előállhatnak.

Félő ugyanakkor, hogy a legkritikusabb időszakot még meg sem értük: az új komáromi híd megépítése után ugyanis az eddigieknél is jelentősebb átmenő forgalommal számolhatunk. Amíg azonban a Komáromot északról elkerülő út nem épül meg, vagyis pár évig egészen biztosan, addig az új Duna-hídról érkező és északra (Érsekújvár felé) vagy keletre (Párkány irányába) tartó autósok továbbra is Komáromon keresztül fognak tudni csak áthaladni.

(langschadl)

Épülhetnek az új Duna-híd bekötőútjai

Tervezik az elkerülő utat

Top