Két év múlva felújítják a Vág-hidatKomárom. Rendelkezésre állnak a szükséges anyagiak a rossz műszaki állapotban lévő Vág-híd felújítására – jelentette be Bastrnák Tibor kormánypárti parlamenti képviselő. Ennél hamarabb, már jövőre megépülhet egy körforgalom a város másik végén, a határnál. De további fontos közlekedési fejlesztésekre is szükség lenne – elkerülő út, közlekedési dugók enyhítését célzó átépítések, izsai körforgalom –, amelyek megvalósulása azonban egyelőre kérdéses.

Tavaly szeptemberben nyilvános szakmai fórumot tartottak Komáromban annak kapcsán, hogy mennyire szükséges egy északi elkerülő út építése a városban, különösen annak fényében, hogy két év múlva forgalomba helyezik a most épülő új Duna-hidat (várhatóan valamikor 2020 elején). Heves vita folyt arról, merre vezessen az elkerülő út, de arról is szó esett, hogy a Vág-híd rendkívül rossz műszaki állapotban van. Emiatt egyébként 25 tonnás korlátozást is bevezettek a hídon, amit azonban egyelőre nem igazán tartatnak be. Mi lesz akkor, ha a Vág-híd nem birkózik meg az új Duna-híd megépülése után ránehezedő még nagyobb forgalommal? Ha le kellene zárni, az paradox módon még jót is tenne Komárom központjának, hiszen nem kellene átmenő forgalommal számolni, ugyanakkor például Gyulamajor, Kava, Harcsás városrészekbe, vagy éppen Izsára csak óriási kerülővel, Gútán keresztül lehetne elautózni.

hid

Hogy mennyire valós ez a veszély, mennyire rossz a Vág-híd állapota, nem derült ki a szakmai fórumon. Az viszont biztos, minél hamarabb felújítják a hidat, annál jobb. Ezért is jó hír, hogy Bastrnák Tibor, a komáromi térség parlamenti képviselője nemrégiben sajtótájékoztatón jelentette be, a közlekedésügyi minisztérium operációs programjából elkülönítették a szükséges pénzforrásokat a teljes felújításra. Hónapokon belül elkezdik a híd állapotának felmérését 30 ezer euróból, jövőre 110 ezer euróból a tervdokumentációt is elkészítik, majd 2020-ban maga a felújítás is megtörténhet 6,3 millió eurós tervezett költséggel. Ha így történne, akkor – jelen állás szerint – néhány hónappal az új Duna-híd forgalomba helyezése után a Vág-híd felújítása is befejeződne.

Ez természetesen nem oldja meg a városon áthaladó megnövekedett forgalom problémáját, hiszen ahhoz az északi elkerülő út megépítése szükséges – illetve, mint lentebb bővebben írjuk, legalább bizonyos módosítások a város főútjainak egyes szakaszain.

Körforgalom a határnál

Bastrnák Tibor közölte, egy másik közlekedési beruházás már jövőre megvalósulhat: az Erzsébet-híd és a felnyitható híd között elhelyezkedő egykori vámterületen egy körforgalom épül 700 ezer euróból. Szerinte ehhez csupán annyi kell, hogy a város még ebben a hónapban elküldje az építmény terveit. Ezzel kapcsolatban Keszegh Béla komáromi alpolgármester elmondta, a tervdokumentáció elkészült, sőt, a város azt is átvállalta, hogy az építkezési engedélyt is elintézi, ami folyamatban van.

hatarnal

Bastrnák Tibor hangsúlyozta, az említett két közlekedési fejlesztés megvalósulásához az kellett, hogy a Híd párt kormányon legyen, és Érsek Árpád személyében a párt vezesse a közlekedési minisztériumot, így a tárca alá tartozó Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) fejlesztéseit is befolyásolhassa.

Konkrét kérdésekkel lapunk is megkereste a közútkezelő vállalatot, hogy további részleteket tudjunk meg, ám Lenka Salvianová szóvivő csupán megerősítette, valóban tervezik a fenti két beruházást. „Mindez függ majd a pénzforrások odaítélésétől is“ – jegyezte meg a határhoz közeli körforgalom kiépítése kapcsán, ami a fentiek fényében kissé meglepő.

Lesz megoldás a dugókra?

További fontos, Komáromot és környékét érintő közlekedési beruházásról is szót esett a parlamenti képviselő sajtótájékoztatóján – olyanokról, amelyek főutakat érintenek, tehát amelyek építése, átépítése is a közútkezelő vállalat hatáskörébe tartozik.

A legköltségesebb természetesen maga az északi elkerülő út lenne, ami azonban a legoptimistább becslések szerint is legfeljebb 7 év múlva készülhet el. Mint arról többször írtunk, a jelenleg hatályos városrendezési terv szerint ez a Holt-Vágot érintve haladna, de a képviselők tavaly jóváhagyták az új városrendezési terv koncepcióját is, ami helybenhagyja a több mint 10 éve megállapított nyomvonalat. Az új rendezési terv egészét egyelőre nem hagyta jóvá a város önkormányzata, vélhetően ősszel kerül rá sor.

dugoRendszeresek a dugók Őrsújfalu felől

Valószínűleg az elkerülő út egyben a legfontosabb közlekedési beruházás is, annak ellenére, hogy a tavalyi fórumon egyes szakértők úgy fogalmaztak, bár szükség van rá, alapvetően nem azért, mert megépül az új Duna-híd – ez szerintük önmagában nem jelent majd jelentős forgalomnövekedést. A HBH projektiroda munkatársa azt mondta, a gond inkább a főútra csatlakozó kereszteződésekkel van, illetve azzal, hogy néhány helyen kétsávosra szűkül a négysávos főút.

A legproblémásabb az Őrsújfaluról Komáromba vezető szakasz, azaz a Kauflandnál lévő körforgalom, továbbá a főút Petőfi utcától a Kossuth téri körforgalomig húzódó része, ahol egyre nagyobb dugók alakulnak ki. Bastrnák Tibor elmondta, lobbizik azért, hogy a problémás helyeken olyan módosítások legyenek, melyek gördülékenyebbé teszik a közlekedést. „Az SSC vezetésével folytatott tárgyalásaim során azt szeretném elérni, hogy a jövő évi költségvetésükben az egyes kereszteződések átszervezésére különítsék el a szükséges pénzösszeget” – jelentette ki a politikus.

Izsai körforgalom

További fontos közlekedéssel kapcsolatos beruházás lenne az izsai körforgalom megépítése – az Érsekújvár, illetve az Izsa irányába vezető főutak kereszteződésénél. Ezzel kapcsolatban a parlamenti képviselő elmondta, a közútkezelő vállalat hajlik rá, hogy jövőre ezt a beruházást is betervezze, de ehhez az kellene, hogy kész tervdokumentáció álljon rendelkezésre, ezzel már ne kelljen foglalkoznia az állami vállalatnak. Ahogy a határnál lévő körforgalom esetében, ezt is egy önkormányzatnak kellene elkészíteni – a leginkább érintett Izsának, vagy éppen Komáromnak. Ha ez elkészülne, akkor magára az építkezésre jó eséllyel talál pénzt a közútkezelő. A költségek 700-800 ezer euró körül lennének.

32089622_1857358334294896_1293960972112756736_nCsúcsidőben bedugul az izsai főút, gyakoriak a balesetek

Jelenleg is zajlik a felnyitható kis Duna-híd felújítása, ugyancsak az SSC irányításával. Legkésőbb július végéig kell befejeződnie, bár ígéretek történtek arra vonatkozóan, hogy ennél hamarabb is lezárulhat a kellemetlenségeket okozó felújítás.

A felsorolt közlekedési fejlesztések állami beruházások, tehát a kormány, ezen belül a közlekedési minisztériumot irányító Híd párt tud tenni a legtöbbet azért, hogy meg is valósuljanak. Ugyanakkor a városnak is akadnak feladatai, például az említett tervdokumentációk elkészítése.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkek:

Prioritás az izsai körforgalom

Hídfelújítás: káosz az első napon, utána javulás

Így épül az új Duna-híd

Ha két rossz van, melyik a jobb?

Top