Így épül a Duna-híd

Tavaly október közepén ünnepélyes keretek között tették le az új komáromi Duna-híd alapkövét. Azóta beindult az építkezés a folyó mindkét partján. Kilátogattunk a Duna északi oldalára, hogy megnézzük, fél év alatt mennyit haladt a nettó 91,2 millió eurós összköltségű hídépítés, melynek kivitelezője a közbeszerzést megnyerő, Hídépítő Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. alkotta konzorcium.

Ellátogattunk az építkezés északi oldalára, ahol jelenleg intenzívebben folyik az építkezés – azért is, mert a majdani híd 6 pillére közül 4 a határ szlovák oldalán áll. Párhuzamosan a hídépítéssel folyik a hidat a 63-as főúttal összekötő útszakasz építése is – most az alapok készülnek –, melyet a szlovák Váhostav vállalat kivitelez nettó 2,9 millió euróból.

SONY DSC

Az épülő 6-os számú hídfő az észak-komáromi oldalon

A kivitelező képviselőjének – aki végigkalauzolt bennünket az építési területen – fel is tettük a kérdést, milyen az együttműködés az egymás mellett dolgozó magyar és szlovák cég között? „Problémamentes a kapcsolat, a saját feladatunkra összpontosítunk, és amikor kell, együttműködünk“ – válaszolta, majd elindultunk a folyó partja felé.

SONY DSC

Feltöltötték a partot

Itt elsőként egy épülő hídfő tűnik fel, a 6. számú, amely még az árvízvédelmi gáttól innen található. Ahogy a következő is még szárazföldön épül, utána további három már a folyómederben lesz, az utolsó pedig a déli parton. A Duna-partot feltöltötték, hogy a hídépítéshez szükséges úszó építmények, gépek – közte a 200 tonnás Clark Ádám úszódaru – megfelelően csatlakozhassanak a szárazföldhöz, és a munkagépek, teherautók is gond nélkül közlekedhessenek a szárazföld és a folyóra épített úszó munkaterület között. Hogy eljussanak például azokhoz az ideiglenes műszigetekhez, melyeket kiépítettek a folyóban, és ahová majd a pillérek is kerülnek.

SONY DSC

A volt hajógyárban is készülnek elemek

Épülnek azok az acéljármok, azaz oszlopok is a folyómederben, amelyek segítségével majd a helyére kerül a felszerkezet, vagyis a konstrukció, amelyen az úttest vezet majd. Ezt a folyó felett átívelő acélszerkezetet szakaszonként illesztik a helyére. Az acélszerkezet egy része Lengyelországból érkezik, másik része az észak-komáromi SAM gyárban készül, majd Budapesten szerelik össze, egy-egy 18 méter hosszúságú (és 21 méter széles) acélszerkezetté. Ezeket végül hajókkal szállítják vissza Komáromba, és az acéljármok segítségével a folyóból tolják majd „hátra“, vagyis a part irányába a pillérekre. Szakaszonként aztán fokozatosan összeáll a híd felszerkezete. Az acélszerkezetű pilon Csehországban készül és onnan szállítják a helyszínre összeszerelésre.

_DSC3576Az acéljármok 

A kivitelező cég képviselője elmondta, mindig nagy ünnep, ha egy hídépítéskor összeér a két part, és az építmény – bár még messze nem készült el – alkalmassá válik arra, hogy egyik oldalról a másikra jussanak rajta. A hagyomány szerint ilyenkor egy söröshordót gurítanak át, amit csapra vernek, és az építőgárda megünnepli egy fontos szakasz lezárulását. Ez biztosan így lesz Komáromban is.

SONY DSC

Százan építik, de még többen fogják

Jelenleg átlagosan napi 100 ember dolgozik a helyszínen, de lesz az építkezésnek olyan szakasza is, amikor négyszer ennyien fognak. Magyaroszág minden szegletéből érkeztek alkalmazottak, de szlovákiai magyarok, szlovák alvállalkozók is részesei a hídépítésnek – a térségből dolgoznak a legtöbben a projekten, nemcsak a magyarországi részről.

SONY DSC

Megtudtuk azt is, hogy hamarosan közelebb kerül a komáromiakhoz az építkezés, és az érdeklődőknek már nem a közeli vasúti hídról kell figyelniük a munkálatokat – ahová egyébként nem lenne szabad menni. Hamarosan ugyanis – április-májusban – egy látogatóközpontot nyitnak a déli parton, ahová előzetes bejelentkezés után bárki ellátogathat, aki kíváncsi a hídépítés részleteire. Előadásokkal, animációkkal hozzák majd közelebb a beruházást az emberekhez – egyelőre annyi biztos, hogy a látogatóközpont a facebook közösségi oldalon is elérhető lesz.

latogatokozpontA majdani látogatóközpont a déli oldalon

Szépen haladnak a munkákkal, ugyanakkor az idei szokatlanul hideg tél miatt többször is le kellett állítaniuk minden tevékenységet. A híd kivitelezése 85 százalékban uniós, 15 százalékban pedig hazai (magyar és szlovák) forrás felhasználásával épül meg, várhatóan 2019 végéig.

Csaba Ádám


Az új Duna-híd számokban:

 • – 5 nyílású, 600 méter hosszú acélhíd
 • – 95 méter magas, egy pilonos, ferdekábeles
 • – 20,4 méter széles, 2×1 sáv a gépjárműforgalomnak
 • – egyik oldalon kétsávos kerékpárút, másikon járda
 • – várható sebességkorlátozás: 70 km/h
 • – a kivitelezés nettó költsége: 91,2 millió €

komarom_HID1-e1509006342173


Csatlakozó utak adatai:

Dél-komáromi oldal:

 • – 1,3 km hosszú, 2×1 sávos út
 • – 650 méter szervizút és kerékpárút
 • – 2 híd a Koppányvezér út és az Ipartelepi kerékpárút felett
 • – 2 db körforgalmi csomópont
 • – nettó költség: 2,35 milliárd Ft (kb. 7,8 millió €)

Észak-komáromi oldal:

 • – 646 méter hosszú, 2×1 sávos
 • – 1 körforgalom az I/63-as főút csatlakozásánál
 • – 1 kerékpárút lehajtó a híd végén
 • – 1 gyalogjárdához kapcsolódó lehajtó és lépcső
 • – nettó költség: 2,9 millió €

(Cikkünk a Delta március 27-i számában jelent meg.)

Top