Prioritás az izsai körforgalom

KOMÁROM/IZSA/RÉGIÓ. Nyitra Megye Önkormányzata mindent megtesz azért, hogy megoldódjanak a Komáromból Érsekújvárba tartó és a Párkányba vezető főutak kereszteződésénél tapasztalható gondok. A megye támogatja, hogy körforgalom épüljön az izsai letérőnél.

Az elmúlt években egyre súlyosabbá váltak a közlekedési gondok a Komárom határában található kereszteződésben – a 64-es és a 63-as főutak találkozásánál, az ún. izsai letérőnél. Elsősorban a reggeli és a délutáni csúcs idején torlódnak fel az Izsa irányából érkező autók – a járművek többsége balra kanyarodna, Komárom felé, de előnyt kell adniuk, miközben a nagy forgalom miatt balesetveszélyes helyzetek alakulnak ki.

A Hídverő Társulás 13 községe, illetve Komárom városa már évekkel ezelőtt figyelmeztetett a problémára. Három éve hivatalosan is kérvényezték, hogy a közlekedési minisztérium alá tartozó Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) körforgalmat építsen a kereszteződésben. Eddig nem sok történt az ügyben, aminek megoldását az is bonyolította, hogy az állami főutakon kívül, egy harmadosztályú megyei út is torkollik a kereszteződésbe.

Domin István izsai polgármester a Hídverő Társulás községeit képviselve az év elején a megyei önkormányzattól is kérte, hogy támogassa a körforgalom építését. Milan Belica megyefőnök válaszában leszögezte, a legfontosabb megvalósítandó útfejlesztések közé sorolták be a kérdéses kereszteződés körforgalommá való átépítését. Hangúlyozta azt is, hogy minden alkalommal, amikor a megyei önkormányzat képviselői a közlekedési minisztérium, illetve az útkezelő vállalat illetékeseivel munkamegbeszélést folytatnak, megemlítik a körforgalom építésének szükségességét, amit a megye teljes mértékben támogat.

korforagalom2Csúcsforgalom idején feltorlódnak az autók – körforgalom a megoldás

Izsa polgármestere egyébként hasonló kéréssel fordult a leginkább illetékes közlekedési minisztériumhoz is, melyet Érsek Árpád (Híd) vezet, aki fontos prioritásként jelölte meg a déli régiók felzárkóztatását. Az elmúlt hónapokban Komárom vezetése ebben a témában is egyeztetett járásunk parlamenti képviselőivel, Bastrnák Tiborral (Híd) és Vladimír Matejičkával (Smer-SD). Egyre több konkrét, régiót érintő ügyben tapasztalható együttműködés, aminek már eredményei is láthatók.

Keszegh Béla komáromi alpolgármester elmondta, a parlamenti képviselőkkel közösen, illetve az érintett községek közreműködésével kérvényezik a minisztériumnál, a Nemzeti Autópályakezelő Társaságnál (NDS) és az útkezelő vállalatnál a körforgalom kialakítását az izsai letérőnél, de a határátkelőnél is (az Erzsébet híd és a felnyitható híd közötti szakaszon), valamint a rendkívül rossz állapotban lévő Vág-híd felújítását is, amelynek költségét közel 6 millió euróra becsülik. Konkrét fejlemény, hogy az elkövetkező hónapokban megvalósul a felnyitható kis Duna-híd felújítása, amely szintén rossz állapotban van.

A többi fejlesztés esetén egyelőre az előkészítési és tervezési szakasz zajlik, így nem lehet biztosat mondani arról, mikor valósulnak meg. A közös fellépés és érdekképviselet azonban jó iránynak tűnik, és további eredményeket hozhat Komárom és a térség számára.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:

Körforgalmat az izsai letérőhöz

Javuló együttműködés

Elkerülő út: a Holt-Vágnál vezethet

Top