Fél éven belül építhetik a hidat

Szeptember végén közzétették a két Komárom közötti új Duna-híd kivitelezésre kiírt közbeszerzést. A nyertes cég jövőre kezdheti meg az építkezést, és 2019 őszén nyithatják meg a hidat az autós forgalom előtt.

komarom_munkakozi_adu_20141016_01Csúszott a közbeszerzés kiírása is

Újabb lépés történt a két Komárom második közúti Duna-hídjának megépítése felé. A magyar fél kiírta a közbeszerzést a kivitelezőre, a nyertes céggel az év végéig kötnek szerződést, a jövő év elején pedig kezdődhet a hídépítés – tájékoztatott a magyar Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a múlt héten. A Duna-híd és a hozzá kapcsolódó útszakaszok forgalomba helyezése 2019 őszére várható.

A majdani híd teljes hossza 600 méter, melyből a fő nyílás 252 méteres. A hídszerkezet egypilonos, ferdekábeles, a híd öt nyílásból áll, melyek közül három a meder felett, kettő pedig az északi – szlovákiai – ártéren található. A közvilágítás mellett a pilon és kábelek díszkivilágítást kapnak. A tervezett komáromi hídhoz hasonló felfüggesztett, egy oldalas híd csak Kanadában található. A pozsonyi Apollo híd után ez lesz Szlovákia második legnagyobb hídja. A műtárgy 117 méterre magasodik majd a Duna fölé, a tartócölöpök 30-40 méter mélyen nyúlnak a földbe.

Az új híd vonzóbbá teszi a térséget a beruházók számára, részben tehermentesíti az észak-komáromi belvárost. Nagyon fontos lenne azonban, hogy a lehető leghamarabb egy Komáromot északról megkerülő út is épüljön, hogy a Nyitra irányába haladó autós forgalom ne a város központján keresztül haladjon. A szlovák kormány programjába mindenesetre belekerült ennek megépítése is.

A hídépítés a az illetékes magyar és szlovák minisztériumok megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) beruházásában valósul meg, 85 százalék uniós és 15 százalék hazai forrás felhasználásával. A beruházás teljes költsége 117 millió euró. Az Európai Unió a beruházáshoz Magyarországnak 52,2 millió, míg Szlovákiának 47,6 millió euró támogatást biztosít.

(d)

Kitiltják az autósokat az Erzsébet hídról?

Top