Kitiltják az autókat az Erzsébet hídról?

KOMÁROM. Meglepő információt közölt egy országos napilap a közlekedési minisztériumra hivatkozva: az új komáromi Duna-híd megépülése után állítólag kitiltják az Erzsébet-hídról a gépkocsikat, és csak kerékpárosok és gyalogosok használhatják majd. Utánajártunk, valóban létezik-e ilyen terv? Kiderült, az autók kitiltására csak akkor kerülhet sor, ha a két érintett önkormányzat így akarja.

SONY DSC

Néhány napja az új komáromi hídról írt a Pravda, többek között megszólaltatva a szlovák közlekedési minisztérium szóvivőjét, aki elmondta, miután felépül az új híd, az Erzsébet hídról teljesen kitiltják az autós forgalmat. „Az új híd csökkenti az Erzsébet híd terhelését, amely a jövőben már csak a kerékpárosokat és gyalogosokat szolgálja majd“ – idézte az országos napilap a minisztérium szóvivőjét.

Minisztérium: a város dönthet

Eddig nem merült fel Komáromban az autók majdani kitiltása az Erzsébet hídról, egy ilyen lépés bizonyára sok komárominak nem tetszene, hiszen viszonylag nagyot kellene kerülniük, amennyiben gyorsan át akarnának ugrani a Duna túloldalára, például egy-egy bevásárlás miatt. Lapunk is megkereste a közlekedési minisztériumot, amely válaszában visszakozott: a tárca sajtóosztálya közölte, a helyi önkormányzat döntése lesz mérvadó a kérdésben: „Az Erzsébet híd autós forgalmának korlátozásáról, esetleges megszüntetéséről egyelőre nem született döntés, elég idő áll még rendelkezésre, hiszen a híd építése 3 évig tart. A közlekedési minisztérium az önkormányzat döntéséhez igazodik majd.“

Keszegh Béla észak-komáromi alpolgármester elmondta most hallott először erről a felvetésről. „Nem célunk az Erzsébet híd lezárása az autós forgalom előtt, ugyanakkor a teherforgalmat át lehetne irányítani az új hídra. A Komárom északi és déli városrésze közötti vérkeringésnek része az autós közlekedés az Erzsébet szigeten, ami szükséges az aktív gazdasági, társadalmi és kulturális kapcsolatokhoz“ – jelentette ki, hozzátéve, bőven van még idő arra, hogy alaposan átbeszéljék ezt a témát. Ugyanakkor hozzátette, a jövőben rendezni kell majd az Erzsébet híd kerékpáros forgalmát, továbbá pályázati pénzekből a két városrész közötti tömegközlekedést is. Dél-Komárom városvezetése nevében Radics Gábor szóvivő válaszolt, mondván, a leendő híd és az Erzsébet híd jövőbeni forgalomtechnikai kérdéseiről korai még állást foglalni.

Októberben indulhat az építés

hid

Napok kérdése, hogy Magyarország, mint az új komáromi híd projektjének vezető partnere kiírja a közbeszerzést az építtetőre. Ha sikeresen lezárul a közbeszerzés, és minden a tervek szerint halad, idén októberben megkezdődhet a híd építése. A közlekedési tárca szerint 2019 végéig megépül. Ha figyelembe vesszük a kollaudáció, az átadás folyamatát is, előreláthatólag 2020-ban indulhat el a közlekedés Komárom új építményén – közölte a minisztérium.

A projekt összköltsége 117 millió euró, Szlovákia 47,6 milliós, Magyarország 52,5 milliós támogatást meríthet az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) forrásaiból. A fennmaradó összeget a két állam saját költségvetésből biztosítja. Az új komáromi híd 600 méter hosszú lesz, az ötnyílású építmény 6 támaszát 17 méter mélységig ágyazzák a Duna medrébe, a pilon magassága 91,4 méter lesz. Mindkét parton I. osztályú utakra csatalkozik majd, az észak-komáromi oldalon körforgalom segítségével. A hídon két sáv lesz az autók számára, az egyik oldalán 1,80 méter széles gyalogos járdát, a másik szélén 2,50 méter széles kerékpárutat alakítanak ki.

(csá)

(Cikkünk a Delta augusztus 8-i számában jelent meg)

Hamarosan eldől, ki építheti az új Duna-hidat

Top