Hamarosan eldől, ki építheti az új Duna-hidat

KOMÁROM. Júliustól új vezetője van a Komáromi Járási Hivatalnak, akit a Híd párt jelölhetett a posztra. Ősszel indulhat az új komáromi Duna-híd építése, de az ide csatlakozó elkerülő út tervezése is folyamatban van. Ezekről is szó volt a Híd vezető régiós politikusainak múlt heti sajtótájékoztatóján.

basti_szendiBastrnák Tibor és a járási hivatal új vezetője, Szendi László

Bastrnák Tibor (Híd) parlamenti képviselő, egyben komáromi városi képviselő a múlt heti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, bár sokan támadják pártját azért, mert a Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) léptek kormányra, az elmúlt hónapokban több fontos eredményt tudnak felmutatni kormánytagságuknak köszönhetően, ami szerinte igazolja a választások utáni döntésüket. „Megmentettük a kisiskolákat, sőt, a teljes szervezettségű magyar alapiskolákat is, továbbá konkrét lépések történtek azért, hogy a szlovák nyelvet új, hatékonyabb módszerrel oktassák a magyar iskolákban“ – mutatott rá a magyar közösség számára két fontos ügyre.

Kifejezetten a Komáromi járást érinti, hogy 8 kisebb, korábban elindított projekt valósulhat meg 200 ezer euró összértékben. Többek között vízvezeték befejezése, csatornatisztítás, árvízvédelmi fejlesztések a következő járásbeli községekben: Dunaradvány, Ímely, Csallóközaranyos, Naszvad, Bajcs, Hetény és Madar.

Az új hídra csatlakozó elkerülő utat is tervezik

Bastrnák Tibor elmondta, interpellálta a közlekedési minisztert az új komáromi Duna-híddal és az elkerülő úttal kapcsolatban. A miniszteri válasz szerint némi csúszással indul a hídépítés, mivel Magyarország vezető partnerként csak a napokban írja ki a közbeszerzést a kivitelezőre. Ennek oka állítólag az, hogy az új uniós irányelvek lassították a folyamatot. Augusztus végére derülhet ki, melyik cég építheti meg a hidat, szeptember végéig aláírhatják a szerződést a nyertes társasággal, ezt követően pedig elindulhat az építkezés – a befejezés határideje jelen állás szerint 2019. május 31. Eddig az időpontig a bekötőutak is elkészülnek.

Hangsúlyozta, a kormányprogramba konkrétan belekerült az új hídhoz kapcsolódó, Komáromot északról elkerülő út megépítése, amely valahol Érsekújvárnál csatlakozna a majdani R7-es gyorsforgalmi útra, és Komáromtól egészen Galgócig vezetne. Mint mondta, itt még ki kell dolgozni a megvalósíthatósági tanulmányt, és legalább két évnyi tervezési és előkészületi időszakkal kell számolni. A cél az, hogy mire az új híd megépül, az elkerülő út építése is elkezdődhessen.

Személycsere a járási hivatal élén

A kormánypártok közti egyezség alapján a Híd jelölhetett új vezetőt a Komáromi Járási Hivatal élére. A múlt csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, a párt olyan személyt keresett, aki a törvényi feltételeken kívül az alábbi felételeknek is megfelel: aktív párttag, a szlovák mellett magyarul is beszél, továbbá van tapasztalata az államigazgatás terén. A Híd választása végül a közgazdász végzettségű, nagykeszi Szendi Lászlóra esett, aki július 1-jétől tölti be a hivatali elöljáró tisztét.

A frissen kinevezett elöljáró elmondta, a Radičová-kormány idején a környezetvédelmi hivatalt vezette, és jelenleg is elnöke a Nagykeszi nonprofit szervezetnek. Legfontosabb feladatának egy olyan átfogó akcióterv kidolgozását tartja, mely összefoglalja a járásban szükséges fejlesztéseket. Ha ez elkészül, akkor a Komáromi járás jóval nagyobb eséllyel kaphat fejlesztési pénzeket a kormánytól. Az akcióterv a munkanélküliség csökkentésére, a mezőgazdaság és fiatal gazdák, a vállalkozók és az idegenforgalom támogatására, továbbá a közutak és közszolgáltatások javítására fókuszálna.

Szendi László fontosnak nevezte a kétnyelvűség betartását a járási hivatalban. A cél az, hogy minden osztályon legyen olyan munkatárs, aki magyar nyelvű ügyintézést tud nyújtani, de a vizuális kétnyelvűséget is igyekszenek megoldani. Hangsúlyozta továbbá, nem célja tisztogatásokba kezdeni, mindazon hivatalnokokat megtartaná, akik jól végzik munkájukat.

Elhangzott, a Híd párt nevezhette meg a közegészségügyi hivatal és az élelmiszeri és állategészségügyi igazgatóság új vezetőit is, ám úgy döntöttek, ezen intézmények élén nem eszközölnek személycseréket, mivel az eddigi vezetők megfelelően végzik munkájukat.

(csá)

Top