Értékek útján – régiós emlékhelyekA hetényi Villa Heten Polgári Társulás a közelmúltban adta ki nyolcadik helytörténeti albumát az „Értékek útján” projekt keretében, amely megvalósítását a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta.

Vízszivattyúzó gőzgépállomás, Pat

Kiadványuk segítségével a kerékpározás szerelmeseinek (is) segítenek eligazodni a régió azon emlékhelyei között, melyek szorosan kötődnek magyarságunkhoz. Az egyes állomások rövid bemutatásával szeretnék elérni, hogy a hozzájuk kapcsolódó történetek, események újra bekerüljenek a köztudatba. A bevezetőben található QR-kód beolvasásával tölthető le az Érték-útvonal térkép, és a GPS koordináták segítségével pontosan oda lehet találni az emlékhelyhez. Az útvonal állomásainál lévő QR-kódok a település honlapját nyitják, vagy elvezetnek az Emlékhelyek a Felvidéken adatbázisba, hiszen egy-egy település számos emlékhellyel büszkélkedik.

Egy kis ízelítő a gazdag kínálatból: a túrát kezdhetjük Hetényen, a temetőben található, az első világháborúban elesettek tiszteletére 1924-ben emelt turul emlékműnél, amelyre később a 2. világháború hősi halottjainak nevét is rávésték. Az eredeti madarat 1999-ben ellopták, helyére Nagy Lajos szobrászművész alkotása került. Izsán a millenniumi emlékművet az alapiskola udvarán a Csemadok helyi alapszervezete állította fel 2000-ben. Pat határában, a dunai gát mellett található az 1897-ben épült egyedülálló műszaki műemlék, a vízszivattyúzó gőzgépállomás az eredeti állapotban lévő gépházzal. Virten található Baróti Szabó Dávid költő és nyelvújító, jezsuita, később világi pap és tanár sírhelye. Marcelházán a Turul-madár szobra Bélai Tibor kőfaragó süttői mészkőből készült alkotása, mellette süttői márványból faragott oszlop áll, rajta Szent István koronájának Böjti Zsolt díszműkovács alkotta mása.

Madaron Sidó Szilveszter fafaragó kopjafáján három évszámot olvashatunk: „1198” – a falu keletkezésének 800. évfordulója; „MADAR 1198” – a falu első írásos említése; „1948” – 50. évfordulója annak az eseménynek, amikor a község lakosságának egy részét (58 családot) kitelepítettek Magyarországra. Bátorkeszin található a Keszi emléktábla Sidó Szilveszter állatorvos, fafaragó munkájában felfedezhetjük a magyarság ősi motívumait. Búcson a Felvidéki Babamúzeumban megtekinthető a dél-szlovákiai régió több mint 50 hagyományos népviseleti öltözete, mely felbecsülhetetlen néprajzi érték a felvidéki magyarság számára. Dunamocson az egykori jegyzői házban kapott helyet a múzeum, ahol a régi paraszti kultúra színes, gazdag világával találkozhatunk. Szarvassy Sándor 1890-ben vásárolta meg a karvai birtokot és a kastélyt, majd 1894-ben felújíttatta és romantikus stílusban átépítette. Az eredeti park megmaradt részében most is látható a parasztasszony szobra. A kastély mellett az udvarban megmaradt az eredeti kovácsoltvaskerítés egy része a kapuval. Perbetén a honfoglalás 1100. évfordulóján, 1996-ban avatták fel a kultúrközpont udvarán található kopjafát. Ógyallán a Feszty sírkápolna Feszty Árpád festőművész családjának állít emléket, Szentpéteren a Zichy család sírja található.

A kiadványban járásunk felsorolt településein kívül még olvashatunk Köbölkút, Kisújfalu és Kürt emlékhelyeiről is.

(miriák)

Kapcsolódó cikkeink:
Kerékpárral a Dunamentén
Gyűjtik Felvidék kincseit
Vadregényes sziget és izgalmas hadtörténet

Top