Kerékpárral a Dunamentén

Mivel egyelőre nem sikerült felülkerekedni a Covid-19 vírus okozta világjárványon, egész biztos, hogy az idei nyaralások másként alakulnak, mint a korábbi években. A közeli, biztonságos kikapcsolódási lehetőségek kerülnek előtérbe. Akár közvetlen közelünkben is bőven találunk olyan helyeket, ahol kellemesen tölthetjük el nyári szabadságunkat, de a tartalmasabb, aktívabb pihenésre is nyílik lehetőség. Ezekből a nyári kirándulási lehetőségekből szemezgetünk minisorozatunk második részében, mely a Dunamente Turisztikai Desztináció Menedzsment támogatásával készül. Ezúttal egy képzeletbeli kerékpártúrát teszünk a Komárom–Karva szakaszon.

Országos viszonylatban a Komáromi járás a legjobb kerékpárút-hálózattal ellátott régió. Komáromból három irányban is kész kerékpárúton tekerhetünk. Keletre a Duna mellett – leszámítva egy rövid szakaszt Dunaradványon – Karváig, északra Gútáig, nyugatra pedig gyakorlatilag egészen Pozsonyig. Komáromban kerékpár is bérelhető a Holt-Vág partján lévő csónakkölcsönzőnél: egy bringa egész napos kölcsönzése (9.30–18.30) 20 euróba kerül – telefonos információ: 0944 423 828.

Miután egész térségünk síkvidéken fekszik, mindegyik szakaszra jellemző, hogy nincsenek emelkedők, azaz kifejezetten családbarát, kellemes kerékpártúrákat lehet rajta tenni, ami a gyerekeket sem terheli meg. A kerékpárutak szinte végig az árvízvédelmi gátakon vezetnek, így a Duna látványa, a gyönyörű természet szellemi felüdülést is kínál a fizikai felfrissülés mellett, miközben egy-egy megálló közbeiktatásával élvezhetjük a helyi ízeket, ételeket, borokat, nyári melegben pedig a Dunában is csobbanhatunk egyet, ha kedvünk szottyan rá.

Ezen kívül egyéb látnivalókkal is találkozhatunk, ráadásul a Komárom–Karva szakaszon – mely az EuroVelo 6 nemzetközi úthálózat része – már minden községnél pihenőhelyek és szervizpontok várják a bringás kirándulókat. Összesen hat helyen találunk ilyet, kerékpárállvánnyal, térképpel, a nyár végéig pedig mindenütt négynyelvű (magyar, szlovák, német, angol) táblák is kikerülnek, melyek a helyi látványosságokról és lehetőségekről tájékoztatnak. Ahol még nincs, oda padot is kihelyeznek, illetve szemeteseket.

Izsa és Kelemantia

Ha Komáromból Karva felé indulunk el, először az Izsához tartozó Leányváron érdemes megállnunk, ahol az árvízvédelmi gát bal oldalán Kelemantia egykori római táborának romjai találhatók. Az UNESCO világörökségi címére pályázó egykori tábor romjait az elmúlt években fokozatosan tárják fel, illetve részben újjáépítik ókori technológiával, a helyszínen tájékoztató táblák kalauzolják a látogatókat. Mindenféle korlátozások nélkül barangolhatjuk be a romokat. A helyszín abban egyedülálló, hogy ez volt az egyetlen olyan tábor, mely a Római Birodalom határain, a limesen túl épült, már barbár területen – a Duna túloldalán található Brigetio (Szőny) város előretolt római helyőrségeként.

Ha egy kicsit továbbtekerünk, lehajthatunk Izsára is, ahol pár gombóc fagyival frissülhetünk fel a katolikus templom melletti fagyizónál, miközben a közeli információs táblán további helyi nevezetességekről olvashatunk. Ezek közé tartozik a Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeum is.


Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeum

Nyitvatartás: kedden és pénteken 13.00–15.00
Előzetes bejelentkezéssel, kedden és pénteken: 9.00–12.00
Megegyezés alapján máskor is fogadnak látogatókat
Felnőtt belépő: 1 euró
Gyerek, diák, nyugdíjas belépő: 0,50 euró
20 fő feletti csoport esetén 1 fő: 0,50 euró
Információ, jelentkezés: +421 35 778 3153, +421 918 981 716
E-mail: obeciza@iza.sk


Sorozatunk előző részében már írtunk a pati üdülőfalu kínálatáról és a Marina Kikötőből induló rövid sétahajó utakról is. De nevezetességként megemlíthetjük még a Zsitvatőhöz közeli vízszivattyúzó gőzgépállomás épületét, mely 1897-ben épült és ma is eredeti állapotában látható. Egyedülálló műszaki műemlék, melynek épületében a mai napig ott vannak a 120 évvel ezelőtti gépek, szivattyúk, ám az épület belseje sajnos zárva van a nyilvánosság előtt.

Dunaradvány és Dunamocs

A Dunaradványhoz tartozó Zsitvatőnél egy rövidebb szakaszon a főútra kell hajtani a kerékpárosoknak. Itt megpihenhetünk annál a harangos emlékműnél, melyet a zsitvatoroki béke megkötésének emlékére állítottak. 1606. november 11-én ezen a helyen írta alá Habsburg Rudolf német-római császár, egyúttal magyar király és I. Ahmed oszmán török szultán a 20 évre szóló, európai jelentőségű békét, mely lezárta a tizenöt éves háborút – egyrészt a törökök kezén hagyta az addig meghódított magyarországi területeket, másrészt innentől számítják a török uralom hanyatlását.

Dunaradványon nemcsak étkezést, de szálláslehetőséget is kínál a Malom Panzió, egy kerékpáros turista számára azonban talán vonzóbb lehet a közeli Paraszt csárda, ahol ugyancsak bérelhető szoba. Az itteni partszakasz az egyik legjobb lehetőség egy hűsítő dunai fürdőzésre. Egy kicsivel odébb, a víkendházas övezet után aztán a közútról újra felhajthatunk a kerékpárútra, amely a közkedvelt Dunamocsi Csárdánál kezdődik. Nemcsak itt, hanem Dunamocs központjában, a Helén panzióban is ehetünk egy jót, de pizzéria és mozgó büfé is üzemel a községben. Érdemes ellátogatni a régi paraszti kultúra színes, gazdag világát bemutató falumúzeumba is – előzetesen a 0918 912 289-es telefonszámon kell bejelentkezni, belépő nincs. A borairól ismert község legnépszerűbb, a szélesebb régióból is látogatókat vonzó rendezvénye a Burcsákfesztivál, amit minden évben augusztus utolsó hétvégéjén rendeznek – a szigorú járványügyi előírások miatt idén sajnos elmarad.

Karvai Dunakorzó

Kerékpártúránk utolsó állomása Karva, amely a régió aktív turisztikai központja. A Duna-parton fokozatosan épült ki a Dunakorzó, kövezett térrel, kis szabadtéri színpaddal, szabadtéri edzőgépekkel, valamint egy impozáns, 16 méter magas kilátótoronnyal, ahonnan páratlan panoráma tárul elénk. Számos kisebb fesztivál, koncert, közösségi esemény és szabadidős tevékenység helyszíne, amelyek nemcsak a környékbelieket vonzzák ide. A Dunakorzó kellemes időtöltést kínál a látogatóknak, egy nyugodt állomás a megpihenni vágyó bringásoknak. Jelentős rendezvény a Lábatlan-Karva kerékpáros maraton, melyre jelen állás szerint idén is sor kerül, szeptember 20-án. Az itteni szabadstrand, a sekély partszakasz kiváló lehetőség a fürdőzésre. A nyári időszakban Karva és a Duna túlpartján lévő Lábatlan között kishajó közlekedik. Előzetes bejelentkezés után – telefonszám: 0905 469 233 – az 1232-ben épült későromán stílusú templom, a mai Nagyboldogasszony templom is meglátogatható.

Duka Gábor karvai polgármester egy újdonságról is beszámolt: múlt pénteken beindult a „Duna Mozi“ a parton. Nem egy filmszínházra kell gondolni, hiszen a természet vetíti a „filmet“ napi 24 órában. Azaz öt nyugágyat tettek ki a partra, melyekbe bárki bármikor belehuppanhat, és addig élvezheti a csodás Duna-parti panorámát, amíg csak akarja.

Egyelőre Karvánál végződik az aszfaltozott kerékpárút, ugyanakkor jelenleg elbírálás alatt áll a bicikliút meghosszabbítására benyújtott pályázat. Ha sikerrel zárul, hamarosan Párkányig ér majd.

(Csaba Ádám)

Biztonságosan nyaralunk: kikapcsolódási tippek régiónkból

Top