Elzárják a vizet a problémás lakóházakban

KOMÁROM. Sokak szerint már jóval korábban keményen kellett volna fellépni az I-es és II-es lakótelep beilleszkedni képtelen lakóival, pontosabban a lakótömbök tulajdonosaival szemben. Most azonban kemény lépés következik: két lakóházban egy hét múlva elzárják a vizet. 


Egy éve gyakorlatilag nem fizetnek a vízért az Esztergályos utca 1-3. alatti két lakótömb tulajdonosai. Arról a két lakóházról van szó, ahol – két másikkal együtt – többségében összeférhetetlen lakók, főként romák élnek, és nagyjából 5 éve keserítik meg a környékbeliek életét. Patkányok, szemét, hangoskodás, terror, drogügyek – néhány a problémák közül, amelyek a szomszédban élő, nyugodt körülményeket követelő lakosok szerint elviselhetetlenek. Bár a hideg idő miatt télen kevesebb a „cirkusz“, szó szerint visszaszorulnak a lakásokba a problémás családok, tavasz­szal rendszerint minden újrakezdődik.

Az elmúlt egy évben többször került az önkormányzat napirendjére az összeférhetetlen lakók ügye, a kezdeti totojázás után végre elindult valamilyen irányban a helyzet rendezése. A város immár valóban elkezdett kemény bírságokat kiróni a tulajdonosokra a szabálytalanságok, illetve bérlőik viselkedése miatt. „Mivel a tulajdonosok nem működnek együtt a problémák megoldásában, bekeményítettünk. Az elmúlt hónapokban minden bírságot kiszabtunk, amit csak a törvény lehetővé tesz, és mindig a lehető legnagyobb összeget“ – mondta el Keszegh Béla alpolgármester a múlt heti sajtóreggelin.

romak1

A nyomás fokozódik, jövő hétfőn ugyanis a komáromi vízművek, a KOMVaK elzárja a vizet a két Esztergályos utcai lakóházban. Ezeknek a budapesti hátterű Mésange Kft. a tulajdonosa, és egy éve egy centet sem fizetnek a vízért a városi vízműnek: több mint 21 500 euró tartozás halmozódott fel.

Stubendek László polgármester elmondta, egy munkacsoportot alakítottak a tisztiorvos, a rendőrség, a városi szociális munkások, a KOMVaK részvételével, és minden lépést a törvényekkel és előírásokkal összhangban tesznek meg, illetve igyekeznek felkészülni a következményekre is. Megjegyezte, Dél-Komárom vezetésével is tárgyalt, mivel ott már volt példa vízelzárásra, és a lépés eredményesnek bizonyult.

Mielőtt a vízszolgáltatást beszüntetnék, még egy utolsó felszólítást küldenek a tulajdonosnak, illetve február 6-án a helyszínen is kifüggesztik a tervezett lépést. Ha nem mutatkozik hajlandóság az együttműködésre, február 13-án elzárja a vizet KOMVaK Rt.

További hír az összeférhetetlen lakók kapcsán, hogy a két roma polgárőr felvételére kiírt pályázat valószínűleg eredménytelen lesz. Bár hárman jelentkeztek a posztra, és a kiértékelés folyamatban van, a jelek szerint legfeljebb egy személy alkalmas járőrnek. Ezért a lehető legrövidebb időn belül új pályázatot ír ki a város, a megfelelő személyek kiválasztását az állami rendőrséggel is egyeztetve.

(csá)

(Cikkünk a Delta február 6-i számában jelent meg)

Kapcsolódó cikkek:

Polgárőrök járőröznek majd

A szócséplés városa

Kemény bírságokkal oldanák a pattanásig feszült helyzetet

Eltart még a romaprobléma megoldása

 

Top