Egy év alatt 2480 helyszíni bírság

Tóth Alexander városi rendőrparancsnok július elején terjesztette az önkormányzati képviselők elé a városi rendőrség 2020. évi jelentését. A rendőrség állománya tavaly nem változott, de hatáskörük bővülésével néhány új felszerelést is beszereztek, így például szirénákat, fedélzeti kamerákat. Bővült a köztéri kamerarendszer, nőtt a lakossági bejelentések száma.

Új szirénák, fedélzeti kamerák és fegyverek

A dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy 2019 végén törvénymódosítások léptek hatályba, melyek szerint bővült a városi és községi rendőrségek hatásköre. Ezzel összefüggésben tavaly fedélzeti kamerákat, digitális kamerát, a szolgálati autókra szirénákat, fényjelzéseket vásárolt a komáromi rendőrség, továbbá 6 darab új lőfegyvert, valamint a régi adóvevőiket is újakra cserélték. A felszerelésekre részben azért volt szükség, mert a városi rendőrség immár szankcionálhatja a közlekedési kihágásokat is, tehát leállíthatják a szabálytalankodó autósokat, miközben beavatkozásaik során képi és hangfelvételeket készíthetnek, melyeket a későbbiekben bizonyítékként is felhasználhatnak.

26 rendőr, 9 civil

Tavaly év végén 26 alkalmazottja volt a városi rendőrségnek. Egy parancsnok, egy helyettes, egy szabálysértési referens, négy műszakparancsnok, továbbá 19 rendőrjárőr, beleértve két kutyás járőrt is. Civil alkalmazottak is segítik a rendőrök munkáját, mégpedig egy szakreferens, hat kamerarendszert figyelő alkalmazott, valamint két roma polgári járőr – utóbbi pozíciók egyébként csak idén júniusig voltak betöltve, a város szándéka azonban az, hogy amint lehet, újra pályázzon, és a későbbiekben is állami támogatásból tartsa fenn a polgári járőröket. A komáromi városi rendőrök átlagéletkora 43 év.

A városi rendőrség 2020-ban gyakran működött együtt az állami rendőrséggel a közrend fenntartása, rendezvények biztosítása, vagy éppen illegális összejövetelek feloszlatása terén. Néhány esetben olyan nem engedélyezett autós/motoros találkozókat számoltak fel, melyek zavarták a lakosokat. Bekapcsolódtak a közlekedés irányításába is, elsősorban a „kauflandos“ körforgalomnál a reggeli csúcsidőben, ugyanígy a Vág-híd javítása miatt kialakuló dugóknál is irányították a forgalmat. A 2020-as nyári „esőbombák“ okozta problémák elhárításában is közreműködtek, de a frissen felújított épületeket elcsúfító falfirkák egyik szerzőjét is sikerült lefülelniük.

Bekapcsolódtak a járványkezelésbe

Többször léptek fel a kukázókkal, illetve a szemetüket a tárolók mellé pakolókkal szemben. Elsősorban azokon a helyeken tudtak beavatkozni, ahol a hulladéktárolók be vannak kamerázva. Ilyenkor a bírságolás mellett a szabálysértőket felszólítják a szemét összetakarítására is. A városi rendőrök azokkal a sofőrökkel szemben is eljártak, akik nem vették figyelembe az utcák, parkolóhelyek takarítására kijelölt időpontokat – melyeket előzetesen kitábláztak –, és „ottfelejtett“ járművükkel akadályozták a tisztítást.

A városi rendőrség a járásbírósággal, végrehajtói hatóságokkal, a pénzügyi felügyelettel, a Komáromi Járási Hivatallal és a magán biztonsági szolgálatokkal is jó kapcsolatot létesített. A koronavírus-járvánnyal összefüggésben a rendőrök egy sor pluszfeladatot is elvégeztek a várossal és a Regionális Közegészségügyi Hivatallal szorosan együttműködve. A járványügyi intézkedések betartásának ellenőrzésén kívül például 1760 szájmaszkot vittek ki, elsősorban idősebb lakosoknak, 763 alkalommal lépcsőházak, ritkábban nyilvános helyek fertőtlenítésében segítettek.

A parkolórendszer üzemeltetésébe is bekapcsolódtak, segítve a Comorra Servis munkáját, elsősorban az ellenőrzésben és a nem fizetőkkel szembeni fellépésben. Egyúttal koordinálják a polgári járőrök munkáját is.

A rendőrségi jelentésből kiderül, az úgynevezett központi biztonsági pultra 2020 elejéig 37 objektumot kötöttek rá, ám az év végére már 44-re nőtt azon területek és ingatlanok száma, amelyek őrzését ellátja – illetéktelen behatolás esetén a riasztások a központba futnak be. Zömében városi ingatlanok, például óvodák, iskolakonyhák vannak csatlakoztatva, ezek őrzését a városi rendőrség ingyen végzi – 2015 előtt ezért a tevékenységért a város évi 9 ezer eurót fizetett egy magán biztonsági szolgálatnak. Most viszont egyes magáncégek fizetnek a városi rendőrség szolgáltatásaiért, vagyis Komáromnak még bevétele is származik a biztonsági rendszer működtetéséből.

Kamerák, bejelentések, bírságok

2020 végén 28 köztéri kamera működött Komáromban, melyet a rendőrség civil alkalmazottai figyelnek a kameraközpontban. Év közben három újat szereltek fel, részben állami támogatásból, mégpedig a Klapka lakótelepen (Selye utca), a Megyercsi utcai méhecskés játszótér közelében, valamint az Eötvös utca és a Temető sor kereszteződésében.

Köztéri kamerák Komáromban

2020-ban a városi rendőrség 2480-szor szabott ki helyszíni bírságot (tavaly 1933-szor), összesen 33 180 euró értékben – ez több mint 8 ezer euróval magasabb összeg, mint az előző évben. Egy bírság átlagosan 13 euróra rúgott, ami nagyjából megfelel a 2019-es szintnek. Tavaly 1385 lakossági bejelentés érkezett a városi rendőrséghez. Hosszabb távon emelkedés figyelhető meg a bejelentések számában, ami egyúttal a városi rendőrség megítélésének javulását bizonyítja – áll a jelentésben. Egy év alatt közel 7500-szor hívták a lakosok a városi rendőrség 159-es telefonszámát – beleértve a bejelentéseket is –, ezek zöme információkérő megkeresés volt, például a koronavírus-teszteléssel, vagy a szájmaszkok szétosztásával kapcsolatban.

Less Károly az önkormányzati ülésen úgy vélte, egyértelmű a városi rendőrség fejlődése, látható az előrelépés és a minőségi munka, még ha akadnak is hibák. Keszegh Béla polgármester pedig megjegyezte, már korábban elkészült a pályázat a városi rendőrség épületének felújítására, így az megfelelő pályázati kiírás esetén benyújtható, másrészt van olyan elképzelés is, hogy a városi rendőrség a központi erődbe költözzön, ami abból a szempontból lenne előnyös, hogy állandó jelenlétükkel megakadályoznák a várban rendszeresen előforduló lopásokat. A rendőrségi jelentést a képviselők tudomásul vették.

(csá)

Top