Ilyen lesz a KFC új stadionja

Az elmúlt hónapokban akadozott a kommunikáció Komárom önkormányzata és a Komáromi Football Club között: a város több alkalommal kért tájékoztatást a klubtól a stadionépítéssel kapcsolatban, de nem kapott. A nyár közepén azonban a feleknek sikerült rendezni a vitás kérdéseket, és a stadionépítés kapcsán múlt kedden megtartott soron kívüli önkormányzati ülésen mindkét fél jelezte megelégedését. Két nappal később azonban egy meglepő és szomorú fordulat történt, a KFC vezetői ugyanis közölték, mégsem írják alá a megegyezés részét képező szerződés-kiegészítést, amely garantálná, hogy a város rendszeres tájékoztatást kapjon a stadionépítés menetéről, illetve rálátása legyen az évi 205 ezer eurós városi támogatás elköltésére.

Még 2017 nyarán döntött úgy a magyar kormány, hogy 1,8 milliárd forintnyi támogatást (kb. 5,2 millió euró) nyújt a Komáromi Football Klubnak (KFC) stadionfejlesztésre. Azóta több alkalommal is kapott komolyabb magyarországi pénzügyi támogatást a klub, meghatározott célra – például az utánpótlásra, buszok vásárlására, részben a sportkomplexum fejlesztésére –, legutóbb 2019 végén határozott úgy a magyar kormány, hogy 2,26 milliárd forint (kb. 6,5 millió euró) támogatást nyújtanak a komáromi klubnak.

Az előzetes látványtervek már 2017-ben elkészültek, mostanra pedig a stadion részletes tervei is. A komáromi AKVADRAT Kft. tervezőiroda tavaly ősszel közbeszerzés útján nyerte el ezek elkészítését – a tervezőcsapat és a KFC képviseletében Csémy Krisztián és Csémy Olivér építészek múlt kedden a képviselő-testület előtt mutatták be, miképpen alakul át a komáromi stadion.

Szálloda, étterem, wellness, irodák

Az új stadion a meglévő főépületet is magába foglalja, ám alapos átépítésre kerül sor – mindkét oldalon hozzáépítenek egy kisebb szárnyat. A központi épületnek két bejárata lesz a Sport utca felől – a bal oldali a szállodarészbe (recepció, étterem), a másik a KFC által használt terekbe vezet majd. Ezen a szinten kap helyet két fő öltöző a pályára lépő csapatok számára, melyekhez bemelegítő helyiség is tartozik majd, illetve további két kisebb öltöző is épül. Lesz egy játékos kijáró is, ahol a csapatok felsorakoznak a mérkőzés kezdete előtt – itt a tervezéskor arra is kellett ügyelni, hogy a folyosó elég széles legyen ahhoz, hogy a két csapat játékosai és az őket kísérő gyerekek is elférjenek – mint sok más, ez is UEFA-előírás az új stadionok esetén. Két új lépcsőházat is kialakítanak, továbbá két liftet is üzembe helyeznek. A földszinti rész bal szélén műszaki-technikai helyiségek kapnak helyet.

Az első emeleten 20 szállodai szobának lesz hely, mindegyik fürdőszobával, toalettel – ez nagyjából egy busznyi embernek kínál majd szállást. A szállodaemelet két oldalán büféket alakítanak ki a nézők számára, melyek mellett mosdók, toalettek épülnek.

A második emelet a KFC igényeit elégíti ki, lesz egy wellness-részleg, szaunával, regenerációt szolgáló helyiségekkel – ami a szálloda vendégeit is kiszolgálja. Középen irodák, sajtóhelyiség, továbbá egy szolgálati lakás és egy kisebb gépház kialakítására is sor kerül.

A harmadik emeleten egy VIP-tér épül ki, ami különböző rendezvények megtartása céljából is bérbe adható, továbbá irodahelyiségeket is kialakítanak, amiket akár állandó jelleggel is ki lehet adni. Az ebből befolyó pénzek fedezhetik a stadion üzemeltetési költségeinek egy részét – hangsúlyozták a tervezők.

5300 néző lenne a teltház

Az új stadion befogadóképessége 5300 fő lesz. Egyrészt – ahogy jelenleg is – a főépület pálya felőli részén marad a főtribün, mely új, buborékszerű tetőzetet kap. Másrészt új, fémszerkezetű lelátókat alakítanak ki a pálya körül, a főépülethez kapcsolva, U-alakban – ezek a lelátók nyolcsorosak lesznek. Ehhez az is kell, hogy a jelenlegi lelátókat elbontsák. Az innen származó földet a majdani pálya alá hordják, ami ezáltal másfél méterrel magasabbra kerül a jelenlegi szintnél. Ez egyben azt is jelenti, hogy jobb rálátás lesz a pályára. A futópályát felszámolják, így a pálya a főtribünhöz (és a megépülő lelátókhoz) közelebb helyezkedik majd el. Pályafűtés is lesz a szövetségi előírásokkal összhangban.

Arra a kérdésre, hogy szükség esetén lehet-e bővíteni a stadion befogadóképességét, Csémy Krisztián azt válaszolta, ez viszonylag könnyen megoldható. A fémszerkezetű lelátók ugyanis leszerelhetők, és a főtribün bővítésével növelhető a kapacitás.

Külön szektort alakítanak ki a vendégszurkolóknak, ahová külön bejárat vezet. A stadion alapvetően fehér színű lesz, amit lilával – a klubszínnel – ötvöznek. Az előzetes tervekhez képest némileg módosult az edzőpályák elhelyezkedése. Elhangzott, az egész érintett terület 60 ezer négyzetméter, ám egyelőre nem foglalkoztak a kiürített városi kemping területének kihasználásával, sem pedig a teniszpálya sorsával, erre a jövőben keríthetnek sort.

Lehetett volna olcsóbb: távhővel fűtenek majd

A képviselők legfőképp egyetlen kérdésben akartak tisztán látni, ez pedig a fűtést, az energetikai megoldásokat érintette. A tervekben ugyanis az szerepel, hogy a stadion minden fűtési igényét távhőszolgáltató bevonásával oldják meg. Bár konkrét számok nem hangoztak el, több képviselő is úgy vélte: a saját fűtés biztosan olcsóbb lenne, de alternatív megoldásként a geotermális energia felhasználása is – a közeli strandon feltörő termálvízzel lehetne fűteni a pályát, illetve az itt felszabaduló metánt is fel lehetne használni. Ugyancsak többen nehezményezték, hogy a KFC kihagyta a várost a tervezési folyamatból, hiába kértek tájékoztatást. Elhangzott, Komárom önkormányzata egyáltalán nem akar beleszólni a magyarországi támogatás elköltésébe, abba viszont igen, hogy a városi pénzeket hatékonyan használja fel a klub.

A tervezőmérnökök közölték, ők a KFC igényei, kérései alapján dolgozták ki a terveket, és egyértelműen egyszerűbb és gyorsabb megoldás volt, ha távhőre állítják be a stadiont – más megoldások engedélyeztetése jóval hosszadalmasabb folyamat lett volna. Elvi lehetőség azonban adott ahhoz, hogy a jövőben alternatív energiaforrásokkal biztosítsák a stadion fűtését. Hangsúlyozták, egy nagyon komoly tervezési folyamatot követően születtek a tervek, annak megoldása pedig külön kihívást jelentett, hogy a meglévő főépület konstrukciója megfelelően illeszkedjen az új építésű részekhez, miközben a FIFA és az UEFA szigorú előírásainak betartására is ügyelniük kellett.

Annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy évente nagyjából mennyit kellene fizetni a távhőszolgáltató cégnek, sem a KFC vezetői, sem az építészek nem akartak vállalkozni. Csémy Krisztián hangsúlyozta, az AKVADRAT Kft. építészeti kérdésekért felel, azonban javasoltak néhány rezsicsökkentő intézkedést az üzemeltetőnek, vagyis a KFC-nek.

Keszegh Béla polgármester szerint a város azt szeretné, hogy a komáromiak pénze – 20 év alatt 4,1 millió eurót utalnak a klubnak fenntartási költségekre – hatékonyan legyen elköltve, ezért kérték a klubot az elmúlt hónapokban, hogy tájékoztassa az önkormányzatot. Hozzátette, most már kész tények elé állították a várost, így a képviselő-testületnek nem igazán maradt más választása, mint tudomásul venni a terveket, beleértve azokat az elképzeléseket is, amik a jövőbeni rezsiköltségeket befolyásolják.

Baráth György, a KFC elnöke is felszólalt az ülésen, hangsúlyozva, egy ilyen nagyszabású beruházásnál az előkészületek néha tovább tartanak, mint maga az építkezés, hiszen rengeteg előírásnak kell megfelelni, sok engedélyt kell beszerezni. A stadion energetikai megoldásaival kapcsolatban leszögezte, nem akarják feleslegesen herdálni a város pénzét, a stadiont a lehető leghatékonyabb módon akarják üzemeltetni. Rámutatott arra is, a KFC elnökségének tagjai ingyen végzik munkájukat, és kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy 20 év után a városhoz kerüljön vissza a stadion.

Írásban rögzítették a szabályokat

A futballklub és a város 2018 őszén írta alá azt a bérleti szerződést, mely szerint a KFC jelképes 1 euróért 20 évre bérbe veszi a várostól mindazon területeket és ingatlanokat, amelyeket a stadionfejlesztés érint. A város egyúttal vállalja, hogy 20 éven át évi 205 ezer eurónyi támogatást ad a KFC-nek fenntartási költségekre, viszont a szerződés lejárta után a stadion díjmentesen visszakerül a városhoz. Elhangzott, a KFC vezetői és a városvezetés nemrégiben tárgyalóasztalhoz ült, és megegyeztek a szerződés kiegészítéséről – múlt kedden minden városi képviselő megszavazta a módosítást.

Eszerint a KFC vállalja, hogy a jövőben a város kérésére 7 napon belül írásban tájékoztat a felmerülő kérdésekről, sőt, minden negyedévben kérés nélkül is tájékoztatják az önkormányzatot a stadionépítés menetéről. Egyúttal a város is delegálhat egy tagot a klub vezetésébe abból a célból, hogy figyelemmel követhesse a városi pénzek elköltését – ez egyébként több komáromi klub esetében is hasonlóan működik. További módosítás, hogy a városi támogatás azon része, amely nem lesz felhasználva rezsiköltségekre, egy külön pénzalapba kerül, amelyből a stadiont érintő, szükségessé váló karbantartási és javítási munkálatokat finanszíroznák a jövőben. Végül a KFC – pontosabban a KFC Komárno Polgári Társulás – a megegyezés értelmében módosítja alapszabályát.

Ezen kívül a képviselők jóváhagyták a KFC másfél héttel korábbi kérvényét, mely szerint lebontható a stadion melletti, városi tulajdonú fabarakk – helyére parkolók épülnek majd. Ennek nyomán kiadható a bontási engedély, illetve az egész stadionra vonatkozó építési engedély is. Ezután még le kell folytatni a kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzést, a nyertessel aláírni a szerződést, ami után megkezdődhet az építkezés. Egyelőre nem hangzott el, hogy ez mikorra várható.

Szomorú fordulat

A testületi ülésen többször is elhangzott, egyszer és mindenkorra le kell zárni a város és a klub közötti vitás kérdéseket. „Úgy menjünk ma el, hogy minden kérdést tisztáztunk, mindent megbeszéltünk. Vázolják fel a KFC vezetői, az építészek, ha szerintük bármiben akadályoztatva vannak. Ha valakiben tüske van, most szóljon!” – fordult Knirs Imre a jelenlévőkhöz. A klub részéről Baráth György konstruktív hangnemben beszélt, kijelentve, a klub tartani fogja magát a megegyezéshez.

Ehhez képest komoly meglepetést okozott, hogy két nappal később, augusztus 20-án, amikor a város és a futballklub képviselői a városházán találkoztak a tárgyalt dokumentumok aláírása céljából, a KFC képviselői már azt közölték, a szerződés-kiegészítést nem írják alá. Három dokumentum egyidejű aláírásáról lett volna szó: a polgármester a bontási engedélyhez szükséges felhatalmazást adta volna meg, illetve az éves sportdotáció egy tételben történő utalását írta volna alá (ezt a város azért tartotta vissza eddig, mert a klub hónapokig nem kommunikált az önkormányzattal), továbbá a képviselők által jóváhagyott szerződés-toldalékot is aláírták volna. Mivel a KFC ez utóbbit szignálását visszautasította, a polgármester sem írta alá a többi dokumentumot.

A város többször is hangsúlyozta, egyszerre akar lezárni minden vitás ügyet, ez ellen a KFC-nek egészen múlt csütörtökig nem volt kifogása, azonban az aláírást – Szüllő Béla alelnök szavai szerint – pont emiatt utasították el. Hogy a négy órás, kifejezetten a stadionépítés miatt összehívott testületi ülésen, vagy azt megelőzően miért nem jelezte a KFC vezetése – a klub jogi szakértője is jelen volt –, hogy bármilyen ellenvetésük van, rejtély.

Keszegh Béla polgármester elmondta, minden dokumentum aláírásra kész, a korábbi megegyezés szerint egy napon belül minden rendezhető a továbbiakban is.

Csaba Ádám
Látványtervek: AKVADRAT Kft.

Kapcsolodó cikkeink:

Mikor tájékoztatnak a KFC új stadionjáról?
Mi a helyzet a KFC háza táján?
120 éves a KFC
Zöldet kapott az új komáromi stadion

Top