Vizes játszótér és kulturális attrakció Tatán

Június közepén egy vonzó családi és turisztikai attrakcióval bővült Tata városa. Ekkor nyitotta meg kapuit a helyi Malomkert. Két, uniós finanszírozású projekt ötvözeteként ipartörténeti attrakció és egy látványos vizes játszótér várja az érdeklődőket – remek helyszín egy családi kirándulásra. A komáromi határátkelőtől alig több mint 20 kilométerre fekvő városban a gútai vízimalom másában is játszhatnak a gyerekek.

Az egykori tatai Jenő-malom épülete és környéke ezentúl egy helyi adottságokra épülő ipartörténeti és kulturális attrakciónak ad otthont, mely a tatai malmok világába vezeti be a látogatókat. A fejlesztés 595 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően valósult meg.

A műemléki védettségű Jenő-malom épületét és eredeti malomszerkezetét egyaránt helyreállították. A belső terekben megelevenednek a molnárok mindennapjai, az egykoron itt zajló munkafolyamatok, a malom belső működésének titkai. Mindez egy interaktív térben jelenik meg a látogatók előtt, melynek kialakítását a tatai múzeum is segítette.

Megépült az utolsó játszópark

A projekt másik része már jobban ismerős lehet, hiszen a Cultplay elnevezésű projekt utolsó megvalósult eleméről van szó. Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával a Pons Danubii EGTC irányításával már korábban 8 tematikus játszóparkot adtak át a Duna menti térség szlovákiai és magyarországi városaiban. Az egyes interaktív játszóparkok egy-egy másik térségbeli város történelmi-turisztikai látványosságának mintájára épültek.

Elsőként Ógyallán épült meg az élménypark az Oroszlányi Bányászati Múzeum mintájára, majd Vágsellyén (a majki néma barátok kolostorának mása), Dél-Komáromban (észak-komáromi központi erőd), Érsekújvárban (egykori helyi vár), Gútán (a tatai vár), Oroszlányban (vágsellyei reneszánsz kastély), Kisbéren (gútai fedett fahíd) és Észak-Komáromban (dél-komáromi Csillagerőd). Utolsóként az egyik leglátványosabb tematikus játszópark is megépült Tatán, ahol a gyerekek interaktív, általuk működtetett szerkezetek segítségével ismerkedhetnek meg a víz fizikai tulajdonságaival – a park része a gútai hajómalmot formázó elem is. A teljes Cultplay-projekt közel 2,9 millió euróból valósult meg, ebből több mint 2,4 millió euró az uniós ERFA-támogatás.

Az ünnepélyes átadáson elhangzott, a jövőben különböző rendezvényeknek is helyszínéül szolgálhat a tatai Malomkert.

(cs)

Átadták a Csillagerőd játszóparkot
Három új játszótér épül régiónkban

Top