Átadták a Monostori hidat

Szeptember 17-én, csütörtökön 11 órakor ünnepélyes keretek között adták át az Észak- és Dél-Komáromot összekötő új közúti Duna-hidat. Még aznap este ráhajthattak az autósok.

Orbán Viktor magyar és Igor Matovič szlovák miniszterelnök jelenlétében adták át a két ország együttműködésében készült új komáromi Duna-hidat, melyet Monostori hídnak kereszteltek. Az eseményen jelen volt Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, Andrej Doležal szlovák közlekedésügyi miniszter, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és Palkovics László magyar innovációs és technológiai miniszter, Molnár Attila, Dél-Komárom és Keszegh Béla Észak-Komárom polgármestere, valamint számos megyei képviselő. Tekintettel a járványügyi intézkedésekre, a széles nyilvánosság nem lehetett ott a rendezvényen.

A Duna összeköti a két nemzetet

Európa ma Közép-Európában épül, a magyarok, a szlovákok, a csehek és a lengyelek építik – mutatott rá Orbán Viktor ünnepi beszédében. Kiemelte: a hídépítés egyben a jövő építése is, és a járványtól függetlenül az országoknak működniük kell. Ez a mostani átadás is bizonyítja, hogy a Duna nem elválasztja, hanem összeköti a magyar és a szlovák nemzetet – hangoztatta a magyar miniszterelnök. Hangsúlyozta: a történelem arra tanított, hogy egymással szemben nem, csak egymással szövetségben lehetünk sikeresek.

Úgy fogalmazott, az EU versenyképességének feltétele az utak és vasutak hálózata, és az EU itt egy fantasztikus beruházásban vett részt, történetének egyik legjobb befektetése ez a híd.

A magyar kormányfő arról is beszélt, hogy a most átadott híd azért is különleges, mert két állam osztatlan közös tulajdona, és jó, hogy ma teljesen természetes, hogy meg tudnak közösen építeni egy hidat bizalmi alapon.

Közölte: a magyar-szlovák gazdasági együttműködés soha nem látott jó formát mutat, Szlovákia a harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnere Magyarországnak, és 840 szlovák vállalat működik Magyarországon, ezek több mint 4 ezer embernek adnak munkát.

Együtt éltünk és együtt fogunk élni

Igor Matovič szerint „kicsit furcsa“ ugyan, hogy akkor adnak át egy hidat, amikor le vannak zárva a határok, de éppen ezért fontos most megmutatni, hogy készülhetnek új hidak. „Függetlenül attól, hogy lehetnek itt még intézkedések a világjárvány miatt, meg tudjuk mutatni, hogy most is tudunk a nemzeteinket összekötő hidakat építeni és a jövőben is ezt fogjuk tenni” – fogalmazott a szlovák miniszterelnök.

Kiemelte: a térségben élő emberek ősei évszázadokon keresztül együtt éltek és nem voltak köztük határok, de száz évvel ezelőtt valami olyan történt, amitől a Duna alkotta természetes határ valami olyanná vált, ami évtizedekig elválasztotta őket egymástól. Ennek ellenére ezeket a kapcsolatokat nem lehet megtagadni, és ezért is fontos a mostanihoz hasonló hidakat építeni, amelyek az „egységgé válás jelképei.“ Kiemelte, nemcsak „fizikai értelemben vett” hidakra van szükség, hanem több száz „emberek közti” hídra is ahhoz, hogy ez a két szomszédos nép továbbra is békében együtt tudjon élni egymás mellett.

„Évszázadokig együtt éltünk és a továbbiakban is együtt fogunk élni” – hangsúlyozta Igor Matovič, hozzátéve, a jövőben „további új hidakat építünk majd”. Megjegyezte: nagyon szép jelképnek tartja azt is, hogy az Európai Unió résztámogatásával sikerült a két nemzetet összekötő hidat építeni.

A hídra már a csütörtök esti órákban ráhajthattak az autósok. Természetesen csak a határátlépéssel kapcsolatos járványügyi előírások betartásával.

(d)


A híd megvalósulásához vezető 17 év

2003. A magyar fél javaslatot nyújtott be a Szlovák Köztársaság szakminisztériuma felé a vasúti híd kiszélesített pilléreire építendő közúti hídra.

2003. Észak- és Dél-Komárom polgármesterei aláírnak egy szándéknyilatkozatot egy új Duna-híd megépítéséről.

2004-2005. Szlovák tanulmány készítése – a magyar féllel együttműködve – egy új közúti híd kiépítésére. A három változat közül az egypilonos ferdekábeles híd került kiválasztásra.

2007-2008. Elkészültek a jelenlegi híd engedélyezési tervei.

2012. Magyarország Kormánya és a Szlovák Köztársaság Kormánya között aláírásra került a kormányközi megállapodás az új Duna-híd megvalósítására.

2013. Elkezdődött a tervezés magyar és szlovák tervezők részvételével.

2014. Mindkét országban kiadásra kerültek az építési engedélyek.

2015. Magyarország és Szlovákia közös pályázaton uniós támogatást nyert a híd megépítésére.

2016-2017. Közös közbeszerzési eljárás lefolytatása a kivitelező kiválasztására.

2017. augusztus: A munkaterület átadása. Az építés megkezdése.

2020. június: Az építés befejezése.

2020. szeptember: A híd átadása.


Kapcsolódó cikkeink:

Megépült a Monostori híd
Séta a készülő Duna-hídon
Így épül a Duna-híd
Elkezdődött az új híd építése

Top