A városfejlesztési terv elfogadását sürgetik

Komáromnak szüksége van elkerülő útra és a városfejlesztési terv elfogadására – olvasható ki abból a felhívásból, melyet közel 50 komáromi vállalkozó a múlt héten tett közzé. A „Komárom fejlődéséért“ elnevezésű informális csoport állítja, ha a képviselők soron következő önkormányzati ülésükön nem engedik tovább az új városfejlesztési tervet, Komárom városa többmilliós beruházástól és számos munkahelytől esik el.

varosfejlesztés

Milliók úszhatnak el

„A városfejlesztési terv haladéktalan elfogadása az érintett komáromi, tehát helyi vállakozások tucatjainak adja meg a lehetőséget csaknem 60 millió eurós fejlesztések megindításához, valamint akár 700 új munkahely teremtéséhez. A startkész tervekben lakóparkok, ipari csarnokok, társadalmi célú épületek, családi házak várnak már két éve a kezdésre“ – érvelnek a felhívást aláíró komáromi kis- és középvállakozók, akik a kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy a városvezetők és a képviselők „egységesen, 25 igennel fogadják el“ a rendezési tervet.

A dokumentumot bemutató múlt heti sajtótájékoztatón Józsa Lajos, az Altagric Reality ügyvezető igazgatója, a felhívást közzé tevő vállalkozói csoport szóvivője részletesen is szólt azokról a tervezett komáromi fejlesztésekről és beruházásokról, melyek már csak a városfejlesztési terv elfogadására várnak. Ezek között említette az egykori Hydrostav területén található ipari parkot (itt egy újabb üzletközpont épülne) és az Érsekújvári út menti ipari területeket érintő projektet (ez utóbbi esetében mintegy 45 millió eurós beruházásról van szó), valamint a Wallton Residence Park, a SOHO Park (mindkettő lakópark) és az LS Real ipari zónás beruházását.

A mérleg két serpenyője

„A városfejlesztési terv elfogadása nélkül nem érkeznek a városba befektetők és nem létesülnek új munkahelyek“ – hangsúlyozta Józsa Lajos. Hozzátette: mivel a városfejlesztési tervet a Holt-Vágon keresztülhaladó elkerülő út nélkül nem lehet elfogadni, közvetve az elkerülő útnak ezt a nyomvonalát támogatják. „Komáromnak nem­­csak azért van szüksége elkerülő útra, mert az tehermentesíti a városon áthaladó forgalmat, hanem azért is, mert ezzel új gazdasági lehetőségekhez juthat. Mivel a jelenleg érvényben lévő nyomvonal szerepel a megyei és országos rendezési tervekben is, ennek bárminemű megváltoztatása megakadályozza a városrendezési terv elfogadását, és jobb esetben is évekkel késleltetheti az elkerülő út megépítését“ – érvelt a vállakozói csoport szóvivője.

Józsa lapunknak júniusban még úgy nyilatkozott: a Hol-Vágot mindenképpen meg kell menetni. A sajtótájékoztatón azonban már úgy fogalmazott: ha a mérleg egyik serpenyőjében a Holt-Vág, a másikban pedig Komárom fejlődése áll, akkor ő – vállalva megváltoztatott véleményét – ma már egyértelműen ez utóbbi felé hajlik.

A városfejlesztési tervvel és az elkerülő úttal összefüggő kérdéseket legközelebb e heti ülésén tárgyalja a komáromi képviselő-testület.

-lm-

Kapcsolodó cikkek:

Napigerzson: Falhoz állítva

Bujna Zoltán: leginkább az zavar

Elkerülő út nélkül Komárom megfullad

El a kezekkel a Holt-Vágtól

Elkerülő út: a képviselők részleteket akarnak!

Top