Megmenekül a Poliklinika?

Nyolc éve nem tud mit kezdeni a város a volt Poliklinika épületével. A felújításra nincs 5 millió eurója, a magyar állami támogatás projektje egyelőre befuccsolt, és eddig hiába kínálta eladásra a város kétszer is, egyetlen érdeklődő sem jelentkezett. Most viszont egy nem hivatalos megkeresés befutott a városhoz, ezért az épületet újra nyilvános versenytárgyaláson hirdetik meg, amely során bárki vételi ajánlatot tehet.

Az elmúlt évtizedben a komáromi vízművek mellett talán semmilyen témáról nem esett annyi szó Komáromban, mint a volt Poliklinika épületének megmentéséről, illetve arról, mi legyen a sorsa. Most adódott egy lehetőség, aminek nyomán megújulhatna az ingatlan. De előbb idézzük fel a Klapka téri épület történetét.

poli

135 éve épült

A volt Poliklinika épületének helyén a 19. században két ház állt, amiket később lebontottak. A ma is álló épületet 1884-ben emelte Ney Béla budapesti építész tervei alapján az Első Komáromi Takarékpénztár, s bérházként működött. A második világháború után a bérház állami tulajdonba került, majd a Járási Népegészségügyi Intézet kapta meg, amely rendelőintézetként használta, ekkortól kezdték el Poliklinikának nevezni a komáromiak. 2003-ban az állam a Nyitra Megyei Önkormányzatra ruházta át a tulajdonjogot, azonban a megye évekig nem nyúlt hozzá, üresen állt, és fokozatosan egyre rosszabb állapotba került.

A város többször is próbálta megszerezni az épületet a megyétől, még Bastrnák Tibor polgármestersége idején, azonban csak Anton Marek regnálásakor sikerült – a megyei önkormányzat 2011-ben bólintott rá az ingatlancserére. Ekkor 797 ezer euróra becsülték a Klapka téri épület értékét, a város ilyen értékben adott városi telkeket a megyei önkormányzatnak – alapvetően olyanokat, melyeken egyébként is megyei tulajdonú épületek álltak. Hivatalosan 2012-ben vált a város az épület tulajdonosává.

dav

Hiába kínálták eladásra

Az akkori képviselők mindegyike nagy felbuzdulással támogatta, hogy a városhoz kerüljön a volt Poliklinika – érthetően senki nem akarta, hogy összedőljön, illetve presztízskérdésnek is gondolták, hogy a városé legyen. Utóbb azonban kiderült, sem az akkori városvezetésnek, sem senki másnak nem volt elképzelése arról, mi legyen a következő lépés, mit kezdjen a város az ingatlannal. Kósza ötlet szintjén felmerült, hogy újra gyógyászati központ legyen, vagy wellness hotel. Ugyanakkor gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy Komáromnak nincsenek euró milliói – alsó hangon is 4-5 millióról van szó – az épület felújítására. Ezért 2013-ban úgy döntött az önkormányzat, megpróbálja eladni az ingatlant, hogy majd az új tulajdonos tegye rendbe.

Csakhogy hiába hirdették meg kétszer, országos lapokban is, egyetlen érdeklődő sem akadt, aki a 797 ezer eurós, majd 500 ezer eurós kikiáltási árat hajlandó lett volna megfizetni. Ennek egyik oka, hogy az épület, bár nem műemlék, a belvárosi műemlékzónában található, így a külsejét eredeti állapotába kell visszaállítani – ez természetesen nem kevés pluszköltséget jelent. Befektetői szempontból ugyancsak problémát jelent például a parkolóhelyek hiánya, de az épület belső terei sem ideálisak a gazdaságos működtetéshez. Volt olyan ingatlanszakértő, aki már ekkoriban azt mondta: a fentiek miatt ingyen sem kellene neki az épület.

0,001

Nem jött magyarországi támogatás

Stubendek László polgármesterré választása után, 2015-ben valami megmozdult az ügyben, ugyanis Knirs Imre alpolgármester legfőbb feladataként felvállalta a Poliklinika megmentését. 2017-ben úgy tűnt, meg is oldódik az ügy: Knirs Imre lenyilatkozta, hogy sikerült magyar állami támogatást szereznie. Ő egy konferenciaközpont kialakításában látta a megoldást, ahová különböző szlovákiai magyar intézmények költöznének be – például a Csemadok országos irodája, művészeti egyesületek, vagy éppen a Selye János Egyetem rektorátusa. Elképzelése szerint a város maradt volna az épület tulajdonosa, miközben hosszú távra bérbe adja a különböző szervezeteknek és intézményeknek, maga a felújítás pedig magyarországi támogatásból valósult volna meg. 2017 nyarának elején további lehetőségek is felmerültek, a Patrona nostra katolikus civil szervezet jelképes 1 eurót ajánlott az ingatlanért, hogy a megvétel után felújítsa, majd egy magyar kulturális és művészeti központot hozzon benne létre. Az építési munkálatokat ebben az esetben is a magyar állam finanszírozta volna, csakúgy, mint a harmadik elképzelésnél. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége ugyanis szintén 1 eurót ajánlott a belvárosi épületért, hogy a későbbiekben itt legyen az SZMPSZ központi irodája, a református püspökség, a Comenius Pedagógiai Intézet, a Szövetség a Közös Célokért komáromi irodája és a Bethlen Gábor Alapkezelő felvidéki irodája is. Végül egyik kérvényről és elképzelésről sem szavaztak 2017 júniusában a városi képviselők, sőt, nem is került újra napirendre a kérdés. Teljesen megakadt a volt Poliklinika magyar állami támogatásból történő felújításának projektje.

dav

Luxushotel lehet

Most viszont történelmi lehetőség kínálkozik arra, hogy megmeneküljön az épület. Egyetlen hátulütője van – nem maradna a városé az épület. A komáromi képviselő-testület múlt csütörtöki ülésén ugyanis elhangzott, egy magánbefektető jelezte vételi szándékát az épületre, amelyet felújítana, és egy hotelt alakítana ki benne. Értesüléseink szerint nem is akármilyen szállodában gondolkoznak, hanem egy kifejezetten nagy presztízsű, 4 vagy 5 csillagos hotelt szeretne létesíteni egy külföldi tulajdonosi hátterű szlovákiai társaság. Úgy tudjuk, konferenciatermeket, éttermeket, bárt és kávézót is kialakítanának, illetve minden olyan szolgáltatást, ami egy színvonalas szálloda velejárója. Információinkat a városvezetés nem kommentálta.

dav

Sőt, a testületi ülésen sem hangoztak el konkrétumok. Keszegh Béla polgármester hangsúlyozta, mivel egyelőre csak egy nem hivatalos érdeklődés van, nem tartja időszerűnek ezzel bővebben foglalkozni – majd akkor lehet beszélni potenciális befektetőről, ha írásban is jelzi szándékát. Pont ezért javasolta a városvezetés egy nyilvános versenytárgyalás meghirdetését az épület értékesítésére, hogy hivatalos formában is tegyenek vételi ajánlatot a komoly érdeklődők.

Jöjjön egy jó gazda?

A javaslat vitájában néhány képviselő ellenezte az épület eladásra kínálását. Elsősorban Knirs Imre érvelt amellett, hogy a város maradjon a tulajdonos, hiszen az Komárom öröksége, az önkormányzat kötelessége az épület megmentése és felújítása. Szerinte a város egykori legendás polgármestere, Alapy Gáspár idejében biztos nem merülhetett volna fel ilyen ötlet. Válaszul viszont elhangzott, az ő polgármestersége alatt pont magántulajdonban volt az épület, jó állapotban, kihasználva – akkoriban is működött a magántőke.

dav

Kovács Dávid azt hangsúlyozta: az elmúlt 7-8 évben a város semmit sem tudott tenni az épületért – a csatornarendszert ugyan kijavították, hogy megszüntessék a beázást, de további 300 ezer eurót kellene beruházni a tetőszerkezet felújításába is, amivel csak annyit lehetne elérni, hogy ne romoljon tovább az épület állaga. Eddig viszont pont ezt történt, hiába jöttek többen is „megmentő tervekkel“, az eredmény látható. „A városnak valójában nincs szüksége az épületre. Jöjjön egy jó gazda, aki felújítja, fenntartja, ezzel pedig megőrzi az épületet a következő nemzedékek számára is“ – hangsúlyozta a képviselő.

Keszegh Béla azt emelte ki, azzal még semmi nem dől el, ha a város versenytárgyaláson kínálja fel az épületet. Érdemi döntés akkor születhet a kérdésben, ha hivatalos árajánlat érkezik, melyben szerepel, hogy egy esetleges beruházó mire szeretné használni az épületet. Leszögezte, senki nem akarja, hogy Komárom főterén oda nem illő dolog működjön, mondjuk egy kaszinó, vagy egy munkásszálló, viszont például egy színvonalas szállodát vagy konferenciaközpontot el tud képzelni.

dav

A jelenlévő 22 képviselő közül végül 15-en támogatták a versenytárgyalás kiírását – kikiáltási árat nem szabtak meg. A feltételek között szerepel, hogy a kínált magasabb ár az elsődleges szempont, ugyanakkor a város figyelembe veszi azt is, hogy a licitáló milyen célra szeretné használni az épületet, illetve mennyi időn belül tervezi megvalósítani terveit. Az új tulajdonosnak másfél éven belül el kell kezdenie a felújítást, az építkezési munkálatok pedig legfeljebb 2 évig tarthatnak. Egy esetleges eladásról – amennyiben október 30-ig valóban befutnak ajánlatok – a képviselő-testület dönt majd.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:

Zavaros közbeszerzés Poliklinika-ügyben

Szálloda lesz a Lehár-épületben

Poliklinika: három elképzelés a kalapban

Top