Zöld válasz: Tudatos vásárlás, kevesebb szemét

Ahhoz, hogy környezetkímélő életmódot folytassunk, elkerülhetetlen, hogy tudatosan éljük a mindennapjainkat. Nem kell nagy dolgokra gondolni! Úgy tudjuk a legtöbbet egyénileg tenni, ha odafigyelünk a fogyasztásunkra.

reduce

Azzal kíméljük leginkább környezetünket, ha törekszünk arra, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy kevesebb olyan dolgot vásárolunk, amire valójában nincs is szükségünk. Hány olyan ruhánk van, amit már legalább két szezon óta nem vettünk fel? Hány olyan háztartási gép van a szekrényünkben, amit már „azt sem tudjuk, mikor használtunk utoljára”? Tele van a kamránk olyan élelmiszerekkel, amit „megvettünk, mert akciós volt”, és a pincénk olyan rég nem használt tárgyakkal, ami „jó lesz még valamire”!

A fogyasztásunk csökkentése egyszerűbb életmóddal jár. Ha nem halmoznak el bennünket a „cuccok”, sokkal több időnk, energiánk és pénzünk jut az élményekre, a családunkra, a barátainkra. Így vezet az egyszerűsítés minőségibb élethez! Az is segít minőségivé tenni az életünket, ha belegondolunk abba, hogy azokkal a dolgokkal, amelyek nekünk már nem kellenek, örömet tudunk okozni olyan embereknek, akikhez eljutnak a nem használt ruháink, eszközeink, gépeink.

Legyünk tudatosak a vásárlásaink során! Gondoljuk meg, mire van igazán szükségünk. Írjunk listát, mielőtt vásárolni indulunk, és ne térjünk el tőle akkor sem, ha csalogató akciókkal vagy reklámokkal találkozunk. Fontos betartani a szabályt, hogy ne menjünk éhesen boltba. Ezek olyan apróságok, amelyek segítségével jelentősen csökkenthetjük a fogyasztásunkat, hiszen tudjuk, hogy az ördög a részletekben rejlik. Ezzel egy időben észrevehetően csökken majd a szemetesünk tartalma is.

Amivel viszont jelentős változást lehet elérni, az a komposztálás. Komposztálni mindenhol lehet, és kell is, ugyanis a háztartási vegyes hulladékunk 40-45 %-a komposztálható. A komposztálás a közhiedelemmel ellentétben nem büdös! Elég csak pár szabályt betartani és a lehető legkevesebb energia-befektetéssel készülhet tápanyagokban gazdag humusz akár a mosogatónk alatt. Igen, lakásban is lehet komposztálni és nem is kell hozzá sok dolog! Ami mindenképpen kell, az a szándék és a döntés, hogy mi ezt bizony csinálni akarjuk. Kell még speciális giliszta, három darab egyforma műanyag doboz tetővel és sok növényi eredetű hulladék a konyhánkból.

Ha valakit bővebben érdekel a komposztálás, vagy bármilyen általunk érintett téma, kérdezzen bátran a kompakt.komarom@gmail.com e-mail címen!

A következő résszel kezdődően a szelektálás helyes gyakorlatában segítünk. Végigvesszük a különböző hulladékcsoportokat, természetesen a különlegességekkel együtt.

Szegi Aranka

Zöld válasz: Miért fontos az újrahasznosítás?

Zöld válasz: A felelősségteljes szemétkezelésről

Top