Zöld válasz: Miért fontos az újrahasznosítás?

Sokan azt gondolják, hogy az újrahasznosítás amolyan modern kori divat, és régebben minden jobb volt ebből a szempontból is. Rengeteg okot tudunk találni arra, miért nem csinálunk valamit, ez is az emberi találékonyság egyik velejárója. Fontos viszont tudatosítani, hogy amit mi most teszünk (vagy éppen nem teszünk), azzal befolyásoljuk a jövőnk alakulását. 

szemet

A műanyagok elterjedése a huszadik század egyik nagy áldása, de átok is egyben. Sok hasznos műanyag létezik, például az autóiparban, vagy az egészségügyben felhasznált anyagok egyértelműen ilyenek. Viszont ma már sajnos tényleg mindenhol találkozunk műanyaggal, és ebbe a saját testünk is beletartozik. A világon egy év alatt a teljes emberiség súlyával megegyező mennyiségű műanyagot gyártunk. És bár szerves anyag (kőolajból készül), nem bomlik le, ez pedig azt jelenti, hogy az összes eddig gyártott műanyaggal együtt élünk a Földön. Az óceánok tele vannak szeméttel, szomorúbbnál szomorúbb képeket látunk szinte minden nap a médiákban, de nem tudjuk magunkénak érezni a problémát, mert távolinak gondoljuk. Abba már nagyon kevesen gondolnak bele, hogy az óceánokba a folyók szállítják a szemét egy részét. Egyre több helyen jelennek meg elborzasztó képek a Tiszáról, romániai folyókról, vagy szlovákiai patakokról, amelyek hatalmas mennyiségű (főleg műanyag) szemetet szállítanak. Ezek a folyók már a mi környezetünket is szennyezik, és leginkább általunk. Ahhoz, hogy a műanyag szemét ne kerüljön ki a környezetünkbe, nem elég, ha nem dobjuk el a szemetet az utcán. Szelektíven kell gyűjtenünk, hogy ezzel visszakerülhessen a körforgásba, és újabb termékek készülhessenek belőle. Ezzel nemcsak a környezetünket kíméljük meg, de energiát és nyersanyagot is spórolunk.

A műanyag hulladék szelektív gyűjtése igenis hasznos, ha jól csináljuk. Ezt is meg kell tanulni, mint minden mást, de ha egyszer megtanultuk, szokássá válik. Az elkövetkezendő hetekben ehhez adunk Önöknek gyakorlati útmutatót, hasznos tanácsokat, érdekes információkat.

A változás mindig belőlünk indul, merjünk lépni és változzunk együtt!

Szegi ArankaKomPakt

(A témával kapcsolatos kérdéseiket a kompaktkomarom@gmail.com címre küldhetik.)

Kapcsolódó cikkeink:

“Már csak kéthetente kell üríteni a szemetesünket”

Hogy ne lepjen el a szemét!

Top