Zöld válasz: Tudatos ünnepvárás

Advent van. Ez a várakozás időszaka, aminek arról kellene szólnia, hogy ünneplőbe öltöztetjük a lelkünk, és úgy várjuk az Ünnepet.

black_friday

Az Advent teljesen másról szól a XXI. században. A boltokat vásárlók tömegei lepik el, a polcok roskadoznak a rengeteg árutól. Olvashattuk az interneten, hogy milyen hatalmas embertömeg vásárolt a Black Friday alkalmával már nálunk is. Sokan védekeznek azzal, hogy miért baj az, ha olcsóbban veszik meg, amire egyébként is szükségük van? Sajnos a tapasztalat egészen mást mutat. Az eladók és a vásárlók részéről is. Az eladók bizony eladni akarnak, és sokszor akár drágábban is, mint az eredeti ára egy-egy terméknek, kihasználva az ilyen alkalmakat. A vásárlók pedig szeretnek vásárolni. Sokszor olyan dolgokat is, amelyekre semmi szükségük nincs, és a szeretteiknek sem, akiket megajándékoznak ezekkel a tárgyakkal.

Mi lenne, ha idén kipróbálnánk valami mást? Ha az idei karácsony nem arról szólna, hogy kinek, mit és mennyiért vegyünk meg, hogy aztán hullafáradtan és kiégve üljünk a fa alatt a Szeretet Ünnepén? Ezt nem könnyű megtenni, de mi szívesen segítünk!

Az első lépés a lassítás. Próbáljunk meg kevesebbet vállalni az év utolsó hónapjában. Ha ez nem megy, keljünk korábban és szánjunk magunkra 20 percet, mielőtt bekapcsol a mókuskerék. Ez egyébként az év többi részében is hasznos, az északi népek már rég tudják ezt. Ha szánunk magunkra nyugodt időt, sokkal jobban át tudjuk érezni az Ünnep szentségét.

Gondolatainkat tereljük szeretteink felé, és próbáljunk rájuk hangolódni, kitalálni, minek örülnének. Nem biztos, hogy az első szemünkbe ötlő tárgy lesz az! Nagyon valószínű, hogy sokan közülük annak örülnének a legjobban, ha több időt szánnánk rájuk. Ha segítenénk nekik a készülődésben, például együtt sütnénk meg az idei bejgliket. Akkor is lehetséges ez, ha még soha nem sütöttünk bejglit. Vagy elmennénk a rokon gyerekekkel szánkózni, korcsolyázni vagy épp a természetbe, sétálni egyet. Vagy ha idősebb rokonainkat, a nagyszülőket jobban bevonnánk a családi életbe, megkérnénk például a nagypapát, hogy készítsenek a gyerekekkel együtt madáretetőt.

Biztos van több barátunk, rokonunk is, aki jobban örülne egy maradandó élménynek, kikapcsolódásnak vagy feltöltődésnek. Például egy közös vacsora, síelés, vagy színházi látogatás a két ünnep között kinek ne tetszene?

Rengeteg lehetőségünk van máshogy gondolkodni még akkor is, ha nem érünk rá saját kezűleg elkészíteni az ajándékokat. Bár nagyszerű szórakozás és minőségi idő is egyben, ha a gyermekeinkkel közösen főzünk, sütünk, gasztroajándékokat készítünk a szeretteinknek. Egy délután elég hozzá.

egyutt

Vagy az egyik hétvégén elvonatozunk valamelyik fővárosba az adventi vásárra és kézművesektől vásárolunk ajándékokat. Sőt, még azt is megkockáztatom, hogy van olyan ismerősünk, akinek van elég mindenből és nem szeretne ajándékot kapni. Őt is meglephetjük, méghozzá azzal, ha a nevében adományozunk a rászorulóknak. Próbáljuk ki!

Szánjunk egymásra a legdrágább kincsünkből, amink van – az időnkből! Így lehet különleges, meghitt és tudatos 2019 karácsonya!

Szegi Aranka

Kapcsolódó cikkeink:

Zöld válasz: A műanyagok szelektálása egyszerű

Zöld válasz: Miért fontos az újrahasznosítás?

Zöld válasz: A felelősségteljes szemétkezelésről

Zöld válasz: Tudatos vásárlás, kevesebb szemét

 

Top