Újítják a belvárosi épületeket

Komárom. Múlt héten két belvárosi épület felújítása is megkezdődött: a Zichy-palota Európa udvar felé néző része, valamint a Tiszti pavilon homlokzatának restaurálása.

Idén három patinás belvárosi épület egy-egy részét újítja fel a város saját költségvetéséből. Az egykori Aranyhordó épületének – Lehár-épület – eladásából befolyt 564 ezer euró egy részét fordítják erre a célra.

zichy1

Felállványozták a Zichy-palota Európai udvarra néző részét, megkezdődött a homlokzat restaurálása, mely az év végéig befejeződik. Még az idén cserélik a tetőszerkezetet is a Megye utcával párhuzamos épületrészen. Az önkormányzat összesen 172 ezer eurót költ az épületre, egyúttal pályázatot is benyújtott a Norvég Alaphoz a további felújítás támogatása céljából.

tiszti1

Elkezdődött a Tiszti pavilon elülső homlokzatának restaurálása is. Előbb a főtér felőli bástyát újítják fel, majd az időjárási viszonyoktól függően a másik bástyát és a kettő közt lévő homlokzatot. A munkálatokat restaurátorok végzik, előreláthatólag jövő nyárig fejeződik be a felújítás. Az épület tetején lévő díszek közül több is egyedi darab. A külső restaurálás 200 ezer euróból valósul meg. Egy másik, már befejeződött fejlesztés is érinti a Tiszti pavilont: felújították a díszteremből nyíló helyiséget, mely Vállalkozók klubja néven ismert. Konferenciák, iskolázások, családi összejövetelek rendezhetők itt, de a működtető Városi Művelődési Központ hamarosan megújítja a hozzá tartozó konyhát is.

megyehaza2

A megyeháza külső és belső felújítása még 2015-ben kezdődött meg, azóta minden évben egy-egy újabb épületrészt restaurált a város saját forrásból. Eddig közel félmillió eurót emésztettek fel a beltéri és kültéri munkálatok, idén pedig további 156 ezer eurót költött felújítására az önkormányzat – az épület park felőli oldala újult meg.

(cs)

Top