Újabb gyár épülDÉL-KOMÁROM. A dél-koreai SK Innovation vállalat elektromos autókban használatos lítium akkumulátorokat gyártó üzem építését tervezi a dél-komáromi ipari parkban, egy 42 hektáros területen.

skinnov

Mindez a városházán kifüggesztett hirdetményből derül ki. A beruházás környezetvédelmi dokumentációja szerint a vállalat 2018 februárjában kezdené meg az építkezést, a próbaüzemet 2019 nyarán indítanák és 2020 januárjától üzemszerű termelést folytatnának. Az üzem első fázisa 66 ezer négyzetméteren valósulna meg az ipari park területén, a lengyel Alumetal gyárának szomszédságában. A működés során a gyár 24 órás üzemben termelne egész évben.

A társaság a dél-koreai Seosan városában már rendelkezik egy gyakorlatilag azonos technológiájú akkumulátorgyárral. A gyártási eljárás Magyarországon nem ismeretlen, hasonló üzem nyílt 2017 májusában Gödön – áll a dokumentációban.

A dél-koreai The Investor szaklap korábban azt írta, hogy az SK Innovation 780 millió dolláros beruházásra készül Dél-Komáromban, hogy az új gyárából lássa el elektromos autókba való akkumulátorokkal európai partnereit, többek között a Mercedest. A lap­értesülés szerint a komáromi területen évente 250 ezer akkumulátort gyártanak le. Az itt készülő akkumulátorok egyetlen töltéssel 500 kilométeres hatótávolságot tesznek majd lehetővé – feltételezve, hogy azonos kapacitású eszközöket állítanak elő majd, mint a seosani üzemükben.

A dél-koreai társaság múlt csütörtökön megerősítette a korábbi értesüléseket. Arról egyelőre nem tájékoztattak, hogy hány új munkahely jönne létre Dél-Komáromban a beruházásnak köszönhetően.

Mint ismert, idén áprilisban a kínai BYD, a világ legnagyobb elektromosbusz-gyártója már megnyitotta üzemét az ipari parkban, ahol a teljes kapacitás elérésekor évente négyszáz jármű előállítását tervezik, és 300 embernek adnak majd munkát.

(d)

(Cikkünk a Delta december 4-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkek:

Végre! 150 új munkahely!

A fejlesztésre szavaztak

Elkészültek az első buszok

Top