Végre! 150 új munkahely!

Ha az elmúlt évtizedben tömeges munkahelyteremtésről írtunk Komárom kapcsán, akkor mindig a dél-komáromi ipari parkban megtelepedő vállalatokról volt szó. Most viszont Észak-Komáromban épül egy fém autóalkatrészeket gyártó üzem, amely első körben 150 új munkahelyet jelent.

Régóta vártak a komáromiak egy ilyen hírre: múlt csütörtökön a ZF Slovakia társaság képviselői a városvezetéssel közösen bejelentették, hogy Észak-Komáromban, a Gadóci úton lévő ipari zónában, a Doprastav egykori területén építik fel új üzemüket.

150 munkahely biztos, de bővítés is lehet

A ZF Slovakia vállalat a német tulajdonosi hátterű ZF-csoport tagja. Jozef Martinovič a cég képviseletében elmondta, 1 évvel ezelőtt kezdtek tárgyalni a városvezetéssel az esetleges gyárépítésről, melynek eredményeként mostanra eldőlt, hogy Komáromban építik fel fém autóalkatrészeket gyártó üzemüket. Jövőre átépítik, felújítják az ipari területet, a munkaerő-toborzást is megkezdik, 2019 elején pedig már a gyártás beindításával számolnak. A komáromi gyár jövőbeni igazgatója Peter Škula lesz.

munkahelyKeszegh Béla alpolgármester, Stubendek László polgármester és Peter Doll vezérigazgató

Peter Doll, a ZF Slovakia vezérigazgatója közölte, első körben – 2019 elejéig – 150 új munkahely létesül az új komáromi gyárban, azonban jó esély van arra, hogy a közeljövőben tovább bővül az üzem. Mint elhangzott, Léván 2006-ban indítottak gyárat 200 alkalmazottal, jelenleg viszont már 2 ezren dolgoznak itteni két egységükben. A vállalat képviselői azt is hangúlyozták, komáromi megtelepedésük közvetett módon további munkahelyek létrejöttét jelentheti a beszállító cégek révén.

Nem minimálbéres munka lesz

Mint mondták, keresni fogják a kapcsolatot a régió középiskoláival, és kezdeményezik a duális képzés beindítását. Ez azt jelentené, hogy az iskolában folyna az elméleti oktatás, a gyakorlati munka pedig a gyárban. A komáromi telephelyre 20 százalékban műszaki, gazdasági alkalmazottat vennének fel, a maradék 80 százalék fizikai munkás lenne. Ez utóbbi pozícióra is várnak női jelentkezőket. Jelenleg a társaság szlovákiai alkalmazottainak negyede nő, háromnegyede férfi, hasonló arányokra számítanak Komáromban is. Elhangzott az is, vezetői, illetve menedzseri állásokba is toboroznak majd a jövő év folyamán.

Újságírói kérdésre a várható bérezésről is beszéltek: mint mondták, ugyanolyan béreket kínálnak majd, mint a nagyszombati és lévai gyáraikban dolgozóknak, a régiós különbségeket nem veszik figyelembe. Ez jó hír Komáromnak, hiszen Nagyszombatban egyértelműen magasabbak a bérek mint nálunk, így a majdani munkások számolhatnak azzal, hogy nem minimálbérért alkalmazzák őket. Az új munkaerőt a nagyszombati és lévai gyárakban fogják beiskolázni.

Untitled-2Ide, a Doprastav egykori területére érkezik a gyár

Nem az embereket utaztatjuk, hanem a vasat

Azzal kapcsolatban, hogy a befektetők miért Komáromot választották, utaltak a komáromi munkaerő-piaci helyzetre, hogy régiónkban több a rendelkezésre álló munkaerő, mint a környező járásokban. Egyúttal kifejtették, miután az elmúlt évtizedekben megismerték a szlovákiai lakosság mentalitását, hogy kevésbé mobilisak, mint nyugatabbra, nem szívesen hagyják el szűkebb régiójukat egy-egy munkahely kedvéért, még ha jobb fizetést kínálnak is, mint lakhelyükön. „Ezért is döntöttünk úgy, hogy nem az embereket utaztatjuk a gyárba, inkább a vasat szállítjuk az emberekhez” – hangsúlyozták a cég vezetői. Hozzátették, üdvözlik, hogy bő két év múlva megépül az új Duna-híd, ugyanakkor ők enélkül is Komáromot választották volna. Szállításra a vasutat használják majd, annál is inkább, mivel az ipari zónának már jelenleg is van vasúti csatlakozása. Hozzátették, az uniós irányvonal is ezt a szállítási módot preferálja. Egyelőre nem árultak el konkrétumot arról, pontosan milyen autóalkatrészeket gyártanak majd Komáromban, csupán annyit, hogy fém, vas, illetve pléh alapanyagokkal dolgoznak majd.

A ZF Slovakia vezetői külön köszönetet mondtak Komárom vezetésének azért, hogy a város előzékenyen és pozitívan állt az itteni gyárépítéshez. Stubendek László polgármester biztosította a társaságot, hogy a jövőben is igyekszenek mindenben segíteni.

kor-0451A lévai ZF-gyár


Nagy játékos

A ZF-csoport közel 25 éve van jelen Szlovákiában, Léván kívül Nagyszombatban is van gyáruk, Ipolyságon pedig jelenleg épül. Nálunk több mint 3 ezer alkalmazottat foglalkoztat és közel 450 millió eurós forgalmat bonyolít le, miközben világszerte 40 országban közel 230 gyára van, ahol összesen 137 ezer ember dolgozik. 2016-ban a ZF-csoport 35,2 milliárd euró forgalmat ért el. Világvezető a meghajtó- és alváztechnológiában, valamint az aktív és passzív biztonsági technológiák terén.


A jó infrastruktúra kulcsfontosságú volt

A ZF Slovakia döntése volt, hogy Komáromban telepedik meg, ám a megfelelő helyszín kiválasztásában a TIDLY real estate Kft. is fontos szerepet játszott. Végül a Doprastav egykori területén találták meg a gyár majdani helyét, amely céget a komáromi Investconsult Kft. képviselt. Mint megtudtuk, a jó infrastruktúra fontos szempont volt a beruházó számára, hiszen a 4,5 hektáros terület, beleértve az épületet és gyártócsarnokokat, közvetlen vasúti csatlakozással rendelkezik, közel van a Pozsonyba vezető úthoz.


Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta novembert 6-i számában jelent meg.)

Top