Teszi a dolgát az új temetőgondnokságTöbb tonna hulladékot gyűjtöttek össze pár hét alatt, új kukákat raktak ki válogatott hulladék gyűjtésére, kitakarították a temetőgondnokság épületét, melynek jelenleg is zajlik a felújítása – röviden így foglalható össze a komáromi katolikus temető új kezelőjének három hét alatt végzett tevékenysége. Mivel nyilvántartásuk nincs, arra kérik az elhunytak hozzátartozóit, hogy mutassák be azokat a számlákat, amelyeket a sírhelyek bérléséről kötöttek még a korábbi temetőgondnoksággal.

Húsz év után új kezelője van a komáromi katolikus temetőnek. A temető tulajdonosa, a Komáromi Római Katolikus Egyházközség, a helyi, közérdekű szolgáltatásokat nyújtó Somnia centrum nonprofit szervezetet bízta meg a feladattal. Ennek egyik oka vélhetően az, hogy az elmúlt években sok panasz érkezett a temető elhanyagoltságával kapcsolatban. A korábbi kezelő, a Cintoríny Komárno vállalat bérleti szerződése 2023 végével járt le, idén január 3-án pedig hivatalosan is átvette a gondnokságot az új szervezet.

Problémákkal szembesültek

Mint arról már korábban írtunk, az új temetőgondnokság indulása nem volt zökkenőmentes. A katolikus gondnokság épületének műszaki állapota nem tette lehetővé a működést, ezért átmenetileg a református gondnokság épületébe költöztek, amíg elhárulnak az akadályok. A temetőbe látogatók nehezményezték, hogy az előző gondnok „mindent” leszerelt, magával vitt, például a hirdetőtáblát, a nyitvatartási tájékoztatót is – a korábbi gondnok viszont erre úgy reagált, 20 évvel ezelőtt a nulláról indultak, és most csakis olyan dolgokat vittek el, amik a tulajdonukban voltak.

A legnagyobb gondot viszont az okozza, hogy a régi kezelő nem adta át a sírnyilvántartást, vagyis azt az adatbázist, amelyben szerepel, ki, meddig és mennyit fizetett – vagy éppen nem fizetett – egyes parcellák és sírhelyek használatáért, illetve mikor járnak le a bérletek. Ez a korábbi temetőgondnokság idején készült.

Új adatbázist építenek

Ezért az új gondnokság saját nyilvántartás építésébe kezdett, kérve a hozzátartozókat – egyelőre csak a temető látogatóit, az irodát felkeresőket megszólítva –, hogy mutassák be azokat a dokumentumokat, számlákat, melyek az általuk korábban befizetett sírbérleteket igazolják. Kajan Péter, a Somnia nonprofit szervezet igazgatója elmondta, ők is meglepődtek azon, hogy két hét alatt milyen sokan keresték fel őket a befizetési bizonylatokkal. Természetesen olyanok is akadtak, akik, bár sok évre előre kifizették a sírhelyek bérlését, az erről szóló nyugtát nem őrizték meg. Ők felkeresték az előző gondnokot, aki a korábbi számla alapján kiállította az erről szóló igazolást.

Földes Sándor, a korábbi kezelő Cintoríny Komárno vállalat ügyvezetője megerősítette, eddig egyetlen korábbi ügyfelüket sem utasították vissza – ha valaki kikérte a korábbi befizetéséről szóló dokumentumot, akkor egy jelképes összeg fejében megkapta. Hozzáfűzte, a régi számlákat munkatársai kikeresik adattárukból, ezért néhány eurós díjat kérnek – ugyanúgy, ahogy például a közigazgatási szervek is, például egy halotti anyakönyvi kivonat igénylésekor, amennyiben már nem első alkalommal történik.

Zajlanak a munkálatok

Kajan Péter kérdésünkre elmondta, bár kissé késve, de megérkeztek az új, szeletív gyűjtésre alkalmas hulladéktárolók, amelyeket ki is helyeztek a temető több pontján – napokon belül a tájékoztató címkéket is rájuk ragasztják. Három hét alatt több tonna hulladékot takarítottak össze a temetőben, ennek 80 százaléka zöldhulladék volt.

A bejárathoz kikerült az új nyitvatartási tájékoztató, egyúttal egy új hirdetőtábla is. A katolikus gondnokság épületét már kitakarították, zajlanak a különböző kőművesmunkák, az új elektromos hálózat építése. Kajan Péter szerint három héten belül elkészülnek mindennel, és a katolikus gondnokság visszatérhet megszokott irodájába. Hamarosan pedig a ravatalozó felújítása is sorra kerül, bizonyos előkészületek már itt is megtörténtek. Hangsúlyozta, az emberek együttműködők mindenben, ami motivációt jelent számukra, hogy mihamarabb elhárítsák a problémákat, és a későbbiekben a temető fejlesztésére összpontosítsanak.

Minden lehetőséget kihasználnának

Az ideális természetesen az lenne, ha a korábbi és az új kezelő, illetve az egyház megegyeznének, és az új temetőgondnokság megkapná a régi nyilvántartást. Ha ugyanis ez nem történik meg, az bevételkiesést jelent az új gondnokságnak – ha a hozzátartozók nem jelentkeznek (például távol élnek), akkor nyilvántartás híján sok sír esetében nem tudják, ki a bérlője, ki az illetékes hozzátartozó, meddig van fizetve a sírhely, mikor jár le a bérlet. Kérdés az is, hogy a korábban az előző gondnoknak kifizetett, ám már a mostani időszakra vonatkozó bérleti díjaknak mi lesz a sorsa – hozzájut-e ezekhez az összegekhez az új temetőgondnokság. Természetesen pénz kell a temető fejlesztéséhez, így ezek az összegek hiányozhatnak. Ennek ellenére nem tervezik a sírhelyek árának emelését

A temető zavartalan működése és a szükséges fejlesztések anyagi vonzatával kapcsolatban Kajan Péter kiemelte, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a nehézségeket orvosolják, a katolikus plébánia korábbi nyilatkozatában pedig arra kérte az érintetteket, „legyenek türelemmel az esetleges nehézségek miatt, amíg az előző üzemeltető által hátrahagyott összes probléma megoldódik”. Az új temetőgondnokság közölte, egy-egy konkrét lépésről akkor szeretnék tájékoztatni a nyilvánosságot, ha már végleges, konkrét formát ölt.

A komáromi római katolikus egyházközség úgy fogalmazott, mérlegelik lehetőségeiket, és készek jogi útra terelni az ügyet. Jelenleg is jogászok bevonásával vizsgálják, milyen jogi lépések lennének célszerűek. Másrészt Kajan Péter jelezte, az egyes felújítások és fejlesztések költségeinek biztosításra minden lehetséges külső forrást igyekeznek majd kihasználni, akár pályázatok útján is, egyúttal számítanak arra, hogy az emberek továbbra is olyan együttműködően állnak hozzá a temető ügyéhez, mint az első hetekben. „Célunk továbbra is az, hogy a katolikus temető egy rendezett, nyugodt, tiszta hely legyen” – fűzte hozzá.

Csaba Ádám

Új temetőgondnokság a katolikus temetőben

Top