Szombaton EP-választás

Május 25-én, szombaton tartják az európai parlamenti választásokat Szlovákiában. A választóhelyiségek reggel 7-től este 22 óráig tartanak nyitva. Szlovákia összesen 14 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe – csak azon pártok jelöltjei szerezhetnek brüsszeli mandátumot, melyek listájára a választók legalább 5 százaléka voksolt. Mint korábban írtuk, nem lenne meglepetés, ha sem a Híd, sem az MKP nem tudná megugorni ezt a küszöböt, aminek nyomán az elkövetkező 5 évben nem lenne felvidéki magyar képviselő az EP-ben.

ep_valasztas

A szombati választáson minden szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező felnőtt szlovák állampolgár részt vehet, továbbá azon uniós tagországok polgárai is, akiknek Szlovákiában van az állandó lakhelyük és előzetesen kérték választói névjegyzékbe vételüket. Ugyancsak szavazhat az a szlovák állampolgár, akinek sem Szlovákiában, sem más uniós államban nincs állandó lakhelye, de a választás napján itt tartózkodik.

Szavazni az állandó lakhely szerinti választókörzetben lehet, de választói igazolvány kiváltása esetén – ezt legkésőbb a választás előtti munkanapon lehet kérni az érintett községi hivatalban – az ország más pontján is.

A szavazóhelyiségben a választó (alapesetben) személyi igazolványának felmutatásával igazolja személyazonosságát. Miután megkapta a szavazólapokat és az üres borítékot, a szavazófülkében kiválasztja azt a pártlistát, melyre szavazni akar. A választó egy szavazólap borítékba helyezésével is voksolhat, de lehetősége van elsőbbségi szavazat leadására is – a választott listáról legfeljebb két jelöltet karikázhat be, és ezt követően dobja az urnába a szavazólapot tartalmazó borítékot.

Szlovákiából összesen 31 párt és koalíció jelöltjei versenyeznek a megszerezhető 14 brüsszeli mandátumért.

Vasárnap estig az Európai Unió összes tagállamában lezajlanak az EP-választások, melynek eredményeként összesen 705 képviselő kerül az Európai Parlamentbe.

(cs)

(Cikkünk a Delta május 21-i számában jelent meg.)

Lesz felvidéki magyar az EP-ben?

Top