Öten pályáznak az új Duna-híd megépítésére

Lezárult a két Komáromot összekötő új Duna-híd kivitelezési munkálataira kiírt közbeszerzési pályázat, a január 24-ei ajánlatbeadási határidőig öt ajánlattevő adott be ajánlatot – közölte a Deltával a Nemzeti Infrasuktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. 

Magyarországi lapértesülések szerint két osztrák, két szlovák és egy magyar cégcsoport van a pályázók között, ám ezt a NIF lapunknak nem erősítette meg. Mint írták, „a megjelölt határidőre 5 ajánlattevő adott be ajánlatot, bővebb információ azonban a bírálati szakaszban nem adható, eredményes eljárás esetén várhatóan március végén eredményt hirdetünk.“

A két osztrák pályázóval összefüggésben a Strabag és a Porr cégeket emlegetik, a magyar ajánlattevőről pedig úgy tudni, hogy egy háromtagú cégcsoportról van szó, melynek a Duna Aszfalt Kft., a Hídépítő Zrt., valamint a Mészáros és Mészáros Kft. a tagja.

ujhid

A NIF a közbeszerzést még tavaly szeptemberben hirdette meg partnerével, a Szlovák Útfelügyelettel (Slovenská správa ciest). A NIF-től megtudtuk azt is, hogy a közbeszerzési eljárás bírálatában a szlovák fél is részt vesz. A szerződéskötés áprilisban várható, munkakezdés májusban lehetséges.

Ha az eljárás eredményes lesz, a kivitelezés előkészítő munkálatokkal indul (pl. lőszermentesítés, próbacölöpözés, szerelőterület kialakítása a szlovákiai oldalon), valamint megkezdődik az acélszerkezet gyártása a gyártó üzemben. A teljes beruházás 2019 őszére fejeződhet be.

Magyarország és Szlovákia közösen nemcsak a híd, hanem a hozzá csatlakozó útszakaszok uniós forrásból történő megvalósításárára is eredményes pályázatot nyújtott be. A fejlesztést az unió CEF (Európai Hálózatfejlesztési Eszköz) alapja támogatja, a koordinátor Magyarország, a projekt a magyar Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a szlovák Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF és a Szlovák Útfelügyelet beruházásában valósul meg, 85% uniós és 15% hazai forrás felhasználásával.

(lm)


A Duna-híd projektről röviden

Az új közúti hídon 2×1 sávos főút vezet át, a meglévő vasúti hídtól 170 m-rel, az Erzsébet-hídtól pedig 2,8 km-rel nyugati irányba épül meg. A híd teljes hossza 600 m, melyből a fő nyílás 252 m hosszú. A hídszerkezet egy egypilonos, ferdekábeles híd, ortotróp acél pályalemezzel. A híd öt nyílásból áll, melyek közül 3 a meder felett, 2 pedig a szlovákiai oldali ártéren található. A pilon magassága az útpálya felett 94,5 m. A hídon a kerékpárút és gyalogos járda, valamint a belterület közelsége miatt közvilágítás lesz. Az egyedi szerkezet miatt a pilon és kábelek díszkivilágítást kapnak.

komarom_munkakozi_adu_20141016_01-e1475649473469

A híd megépítése mérföldkő lesz a magyar-szlovák Duna szakaszon található átkelési lehetőségek kibővítésében. A teherforgalom Vámosszabadi–Medve irányából 53 km, míg Parassapuszta–Ipolyság irányából 180 km hosszú kerülővel tud áthaladni a magyar és szlovák határszakaszon. A két Komárom között megépülő híd a magyar oldalon az 1. sz. főutat köti össze a szlovákiai oldalon a 63.sz. főúttal. Az új Duna-híd, a kapcsolódó új határátkelő megnyitása és a megépült Komárom déli elkerülő út további jelentős tranzit forgalmat vezet majd le az országhatár irányából. Az új híd forgalomba helyezését követően a teherforgalom az M1 autópályától települések érintése nélkül érheti el a szlovák határt, így jelentősen mérséklődik a lakott területek zaj- és környezeti szennyezése. Ehhez persze meg kell, hogy épüljön a Komáromot északról elkerülő út is. A Szlovák Útfelügyelet lapunkkal korábban azt közölte, még a megvalósíthatósági tanulmányok sem készültek el, s az elkerülő út megépítése csak az új Duna-híd után „lenne aktuális“. Úgy tudjuk, a tervezett útvonallal kapcsolatban 3-4 verzió is játékban van, fontos szempont ugyanakkor az is, hogy a nyomvonal meghatározásánál figyelembe vegyék az ipari zónákat és azt is, hogy az szervesen kapcsolódjon Komárom városszerkezetébe.


(Összeállításunk a Delta február 6-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkek:

Épülhetnek az új Duna-híd bekötőútjai

Fél éven belül építhetik az új hidat

Top