Öt évre eldől a tömegközlekedés sorsa

Nagyjából másfél éve van terítéken a komáromi tömegközlekedés jövőjének kérdése. Ebben az időszakban a lakosok elmondhatták véleményüket egy kérdőív segítségével, illetve az önkormányzati képviselők is javaslatokkal élhettek. A komáromi képviselő-testület legutóbbi ülésén már csak az volt a kérdés, hogy a város 5 vagy 10 évre keressen üzemeltetőt a helyi buszközlekedésre.

65245

Legutóbb augusztusban írtunk részletesen arról, milyen lesz Komárom tömegközlekedési koncepciója, aminek nyomán hamarosan versenytárgyalást hirdet a város a városi buszok üzemeltetésére.

Jelenleg négy autóbusz szolgálja a komáromiakat, az Arriva társaság négy járatot üzemeltet. A lakossági igények figyelembevételével a jövőben egy új járat indulhat, a 4-es busz, mely az egyes orvosi rendelőket köti majd össze a lakónegyedekkel. Az új koncepció szerinti buszközlekedés nem a leépítésre összpontosít, hanem inkább – figyelembe véve a környezetbarát szempontokat is – a szolgáltatások minőségének javítására. Arra, hogy többen használják a tömegközlekedést még akkor is, ha ez a város számára még több kiadással jár. Tény ugyanis, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkent az utasszám a városi buszokon, mivel sokan inkább saját autójukkal, illetve taxikkal közlekednek. A kevesebb utas miatt a városnak is mind mélyebben kell a kasszába nyúlni és támogatni a városi buszközlekedés fenntartását. Míg 2013-ban 303 ezer buszjegyet adtak el, ami mellett a városnak 161 ezer eurót kellett költeni a tömegközlekedésre, 2017-ben már csak 221 ezer jegyet értékesítettek, ugyanakkor már 210 ezer eurót kellett áldozni rá.

Lényeges változás, hogy a jövőben bővülne az ingyen és kedvezménnyel utazók köre. Az alapiskolás korú diákok jelenleg félárú jegyekkel utazhatnak, a jövőben azonban teljesen ingyen vehetnék igénybe a városi tömegközlekedést. Ez azon diákokra vonatkozna, akik komáromi alapiskolába járnak (vagy nyolcosztályos gimnázium első négy osztályába). A még nem iskolaköteles, 0-6 éves gyerekek számára most is díjmentes az utazás, ahogy a babakocsi, illetve a kerekesszék szállítása is, ez a jövőben is megmaradna. A középiskolások és egyetemisták 50 százalékos jegyet válthatnának – azok is, akik nem komáromi tanintézményt látogatnak. Az idősek kedvezményei megmaradnának, 70 év alatti nyugdíjasok féláron, 70 év felett viszont csupán 6 centért közlekedhetnének a városi buszokon.

Miután a koncepciót már nyár elején jóváhagyták, legutóbb csak arról döntöttek a város­atyák, hogy 5 vagy 10 évre hirdessék-e meg a városi buszok üzemeltetéséről szóló versenytárgyalást. Mindkét alternatívának vannak előnyei. Tíz éves időtartam esetén évi szinten jóval olcsóbb lenne a buszközlekedés, becslések szerint 276 ezer euróba kerülne minden évben. Ha 5 évre keres üzemeltetőt a város, akkor évente 312 ezer euró lenne a költség. Patus Sándor, a városüzemeltetési főosztály vezetője emiatt a 10 éves időtartamot tartotta előnyösebbnek. Több képviselő viszont azzal érvelt, hogy ez túl hosszú idő, egy évtized alatt sok dolog változhat a tömegközlekedés terén, mind műszaki téren, mind a közlekedési szokások tekintetében, és nem jó ilyen hosszú időre konzerválni a kérdést. Ugyanakkor egy szerződés bármikor bővíthető, kiegészíthető új elemekkel – például gázüzemű vagy elektromos buszok bevezetésével.

A képviselő-testület végül úgy döntött, Komárom 5 évre hirdeti meg a városi tömegközlekedés működtetéséről szóló közbeszerzést, tehát a nyertes társaság ennyi időre szerződik majd le.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:

Jöhet a 4-es busz Komáromban

Kérdőív a városi közlekedésről

Kiszorítják a taxik a buszokat?

Top