Kiszorítják a taxik a buszokat?

Évről évre kevesebben utaznak a komáromi városi buszokon, ami által egyre több pénzébe kerül a városnak a buszos tömegközlekedés. Komáromban rengeteg a taxi, ráadásul viszonylag olcsó a fuvar, sokan kifejezetten emiatt mondtak búcsút a helyi buszoknak. Mi a megoldás? Legyen-e további járatritkítás? Hogyan lehet vonzóbbá tenni a tömegközlekedést?

Néhány hete a városi buszközlekedésről szóló tájékoztató anyagot vitattak meg a városatyák Komáromban. Keszegh Béla alpolgármester, az értékelés beterjesztője rámutatott, idén fontos kérdésben döntenek majd a képviselők, nevezetesen arról, hogy az elkövetkező 10 évben milyen lesz Komárom tömegközlekedése. 2017 végén ugyanis lejár az Arriva busztársaság és a város közötti szerződés a helyi buszjáratok üzemeltetéséről. Hogyan tovább?

Többe kerül a városnak a kevesebb utas

Az elmúlt években folyamatosan csökkent az utasok száma a városi buszokon. 2013-ban még több mint 300 ezren utaztak a helyi járatokon, tavaly viszont már csak 240 ezren vették igénybe a buszos tömegközlekedést. Ez azt eredményezte, hogy egyre kevesebb pénz folyt be a jegyeladásból, az így kieső bevételt pedig a város volt kénytelen kipótolni – plusz a javítási költségeket is állni. 2013-ban 161 ezer euróval dotálta a város a buszjáratok üzemeltetését, tavaly viszont már 215 ezer eurót kellett erre a célra fordítania. Ez azt jelenti, hogy egy buszos utazást 90 centtel támogat a város.

utasszám

Jelenleg 4 vonalon közlekednek buszok Komáromban, a 2-es, 3-as, 7-es és 8-as. A legnépszerűbb a 2-es, mely munkanapokon 19-szer közlekedik, mindkét irányban, azaz összesen 38 alkalommal. A statisztikákból kiderül, a reggeli járatokon utaznak a legtöbben – a legkihasználtabb járat egyébként a 7.25-kor Harcsásról induló, amelyre átlagosan naponta 40 utas vált jegyet. Ha a többi járat is közel ilyen kihasználtsággal működne, senki nem kérdőjelezné meg a buszos tömegközlekedés létjogosultságát, illetve fel sem merülne a járatritkítás. Ez azonban egy kiemelkedő adat, sokkal jellemzőbb, hogy egy járattal átlagosan csupán tizenvalahányan utaznak egy-egy szakaszon, sőt, bőven akad olyan 2-es busz is, amelyre átlagosan 10-nél is kevesebben szállnak fel. És akkor az őrsújfalusiak kevésbé népszerű 8-as buszáról még nem is beszéltünk, ami még úgy-ahogy kihasznált, azonban a 3-ason, és a napjában egyszer közlekedő 7-esen még ennél is kevesebben utaznak.

Egyelőre több a kérdés

Leszögezhető, hogy egy csapásra, csak úgy magától nem válnak népszerűbbé a városi buszok, Komáromnak valamit lépnie kell. Milyen intézkedéseket lehet meghozni annak érdekében, hogy az emberek ne az olcsó taxikba pattanjanak, vagy az egyre népszerűbb kerékpárokra – ez utóbbi önmagában nagyon jó irány –, hanem a helyi buszokat használják? Hogyan növelhető a buszok vonzereje? Jó ötlet-e színvonalasabb, ugyanakkor drágább szolgáltatást rendelni? Itt érdemes megjegyezni, hogy az Arriva társaság jelenleg is elfogadható színvonalat hoz – jelenleg egy 26 éves nagy busz, két 3 éves közepes és egy 9 éves kisebb jármű szolgálja a komáromiakat.

arriva1

Karolína Ducká, a közlekedési minisztérium szóvivője kérdésünkre elmondta, egy település önkormányzati feladatai közé tartozik a lakosság alapvető igényeiről gondoskodni, ezek közé tartozik a közlekedés is. A közúti közlekedésről szóló törvény ugyanakkor lehetővé teszi azt is, hogy egy város úgy döntsön, nem rendeli meg és finanszírozza a városi tömegközlekedést, amennyiben a kereskedelmi alapon működő közlekedési társaságok megfelelő mértékben biztosítják a rendszeres közlekedést. Tehát elméleti lehetőség van arra, hogy a buszos közlekedés jelenlegi formájában akár meg is szűnjön Komáromban, bár annak megítélése, hogy mit jelent a kielégítő mértékű rendszeres közlekedés biztosítása, nem egyértelmű – kérdéses, hogy a sok taxi önmagában jelentheti-e ezt. A buszok teljes felszámolására szinte biztosan nem kerül sor, viszont ha a város nem akar évről évre százezreket költeni a buszközlekedésre, kézenfekvőnek tűnik a járatritkítás – vagyis a kevésbé népszerű járatok megszüntetése. A számok ugyanis magukért beszélnek.

A taxik lenyomják a buszokat

A buszközlekedés jövőjéről szóló anyag megvitatásakor szinte minden hozzászóló képviselő kiemelte, a buszok népszerűségvesztését elsősorban az olcsó taxik megjelenése okozta. Annak ellenére is ellepték a várost, hogy Komáromban a taxiparkoló helyek ára országos viszonylatban magas – évi 1440 euró, miközben Dunaszerdahelyen négyszer kevesebb, Érsekújvárban pedig csak 110 euró/év. Elhangzott, a taxik háztól házig szállítanak, az utasoknak a menetrendhez sem kell igazodniuk, így nem meglepő az előretörésük.

DSC_0899

Lakosokat is megkérdeztünk, és többségük bevallotta, nem közlekedik városi buszokkal, és ha nem saját kocsival jár, akkor inkább taxit hív, így különösebben nem izgatja a téma – éppen ezért nem lenne ellenükre, ha a tömegközlekedésre fordított pénz egy részét szerintük hasznosabb célra használná fel a város. A buszokról éppen leszálló utasok természetesen ezzel ellentétes véleményt fogalmaztak meg, mondván, szükség van a buszokra, hiszen még mindig olcsóbb, mint a taxi, különösen ha kedvezményes buszjeggyel utazhatnak – egy teljes árú menetjegy jelenleg 0,43 euróba kerül, míg a taxik esetében 1,50 euró egy fuvar.

Okospanelek, új megállók, korszerű tájékoztatás

Keszegh Béla alpolgármester elmondta, a város igyekszik vonzóbbá tenni a buszközlekedést. „Egy már elnyert támogatásnak köszönhetően 90 ezer euróból megújul a központi buszpályaudvar épületének külseje, egy másik folyamatban lévő interreges pályázat sikere esetén pedig a belseje is megújulhat, továbbá a város több pontján digitális okospanelek kerülhetnek ki a buszmegállókba, melyek révén az utasok friss információkat kaphatnának a járatokról – például arról, éppen merre jár a busz, és pontosan mikor érkezik. Ez a pályázat a két Komárom között közlekedő elektromos buszjárat indítását is magába foglalja. A városnak szándékában áll több buszmegálló felújítása is, mégpedig úgy, hogy a költségeket hirdető cégek állják a reklámfelületért cserébe“ – vázolta az alpolgármester, aki szerint további intézkedésekre is szükség van.

Obrázok 015

Hangsúlyozta, mielőtt a városi tömegközlekedés jövőjéről fognak dönteni, kiemelten fontos a korábbi évek értékelése, az új igények meghatározása, a város ezért egy alapos elemzésen dolgozik, mely külső szakértők bevonásával készül. Ezt a képviselők is véleményezhetik, és vázolhatják elképzelésüket az elkövetkező 10 év komáromi tömegközlekedéséről. „Tíz évben gondolkodunk, mivel hosszabb időre a majdani szolgáltató többet fektet be, a költségek is jobban eloszlanak egy évtized alatt. Egy kérdőív segítségével a lakosokat is megkérdezzük“ – mondta az alpolgármester, hozzáfűzve, egy modern város része a tömegközlekedés, viszont meg kell találni a korszerű formáját, szem előtt tartva a környezetvédelmi szempontokat is – egyre több az autó és kevés a parkolóhely. Szerinte a járatritkítás egyrészt indokolt, de egy ördögi kör. Ha kevesebb a járat, az összességében még kevesebb utast jelent.

„Amikor kiírjuk a közbeszerzést a városi buszok üzemeltetésére, bármilyen feltételt megszabhatunk, a jegyárakat, a járatok számát, a buszok fajtáját, méretét. A versenytárgyalásra jelentkező társaságok majd beárazzák. De a jegybevételen túli összeget a városnak kell majd fizetnie. Mérlegelnünk kell a lehetőségeket és a következményeket“ – zárta szavait Keszegh Béla.


Képviselői vélemények

Szabó Béla, a pénzügyi bizottság elnöke:

„Még mindig évente 240 ezer jegyet váltanak meg a városi buszokra, tehát van igény rájuk. Szükség van tömegközlekedésre, a kérdés az, hogy milyen mértékűre? A városnak szigorúbban fel kellene lépnie a taxisokkal szemben, többet ellenőrizni, hogy rendben vannak-e az engedélyeik.“

Andruskó Imre, a városi tanács tagja:

„Vagy szociális alapon, vagy piaci alapon működhet a tömegközlekedés. Első esetben a városnak kell fizetni a veszteséges működés költségeit, második esetben az emberek nem fogják tudni megfizetni a jegyárakat. Ha esetleg teljesen megszűnne a buszközlekedés, az – alternatíva híján – a taxik drágulását vonhatná maga után.“

Varga Tamás, a közlekedésügyi bizottság elnöke:

„Bizottságunk ülésén elhangzott, további, szakemberek bevonásával készülő elemzésekre van szükség, az összes szóba jöhető lehetőséget fel kell vázolni. A városi buszos tömegközlekedés felszámolása nem jöhet szóba, ugyanakkor a számok ismeretében néhány kihasználatlan járat összevonása szükségszerűnek tűnik.”


Csaba Ádám

Top