Ősszel indul a stadionfelújítás Komáromban

Megérkezett a KFC-hez magyar állami támogatás első része.


Még 2017 nyarán döntött úgy a magyar kormány, hogy 1,8 milliárd forintot szán a KFC stadionjának felújítására. Azóta már majdnem két év eltelt, de az észak-komáromi Sport utcán levő ingatlan körül annak ellenére sem tapasztalhattunk különösebb mozgást, hogy az ügynek tavaly szeptemberben már a városi képviselők is zöld utat adtak. Most viszont jó hírek érkeztek, melyekről Baráth György klubelnököt, és helyettesét, Szüllő Bélát kérdeztük.


IMG_20190502_084114_resized_20190502_113526230

• Van aláírt szerződés?

– A klub részéről igen. Minden dokumentumot aláírtunk, majd leadtuk a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-nek. Ők ezt továbbították a Magyar Labdarúgó Szövetség felé, ennek köszönhetően 90 millió forintnyi előleget kaptunk, amit a tervdokumentációra, az engedélyek beszerzésére és minden olyan előkészületi munkára tudunk felhasználni, ami ahhoz kell, hogy minél hamarabb elkezdődjön az építkezés, pontosabban az átalakítás.

• Ezen információk birtokában mikor kezdődhetnek az átépítési munkálatok?

– Tudni kell, hogy a Szlovák Labdarúgó Szövetség újabban minden évben változtat az előírásokon. Idén például ismét módosították az öltözők méretére vonatkozó előírásokat, és még sok más apróságot is. Ezeknek meg kell felelnük, ezért néhány dolgot újra kell terveztetnünk. Nagyon szeretnénk, ha szeptemberben el tudnánk kezdeni a munkálatokat, de idén mindenképpen hozzálátunk.

• Előreláthatólag mennyi ideig tart majd az építkezés?

– Maximum két évig, de fontos elmondanunk: elképzelhető, hogy egy-másfél év múlva már hazai pályán fogunk játszani, a felújítási folyamat maradék része pedig már ezzel párhuzamosan lesz befejezve. A 2020-as őszi szezont már itthon szeretnénk elkezdeni, ez pedig azért is fontos, mert a Szlovák Labdarúgó Szövetség döntése szerint csak egy évig játszhatunk Ógyallán.

f0000

• Még mindig érvényesek azok a látványtervek, melyeket korábban láthattunk?

– Igen, ez nem változott. Ha minden jól megy, úgy fog kinézni a stadion, ahogy azokon a képeken láthattuk. Illetve, a kezdetektől még nem volt betervezve a kemping területe, most viszont már esélyünk nyílt arra, hogy ott is létesüljön egy edzőpálya. Az épület előtti infrastruktúrát is szeretnénk rendbe tenni, hogy az új külalakhoz méltó legyen.

• Mikorra várható a többi támogatás?

– Ősszel érkezik az újabb pénzcsomag. A következő lépés alapján 100 millió forintot kapunk, aztán amikor az építkezési engedélyt leadjuk, megkapjuk a maradékot is. Elvileg még idén megérkezik hozzánk a támogatás fennmaradó része, tehát az 1,8 milliárd forint teljes egészében a rendelkezésünkre fog állni.

• Tudni már, ki lesz az építkezés kivitelezője? Információink szerint egy magyar cég a befutó.

– Ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudjuk. Nincsenek még konkrét dolgok, zajlanak a tárgyalások. Sok mindent egyeztetni kell, ezért is húzódnak ezek a megbeszélések.

f0007-e1537434786772

• Beszéljünk egy kicsit a focicsapatról is. Hogyan értékelik az eddigi tavaszt?

– Az őszi teljesítményünk alapján az elvárások is magasabbak lettek, a jelenlegi pozíciónkat azonban más, külső tényezők is befolyásolták. Úgy tűnik, hogy több érkező sem tudott maradéktalanul beilleszkedni, valószínűleg szükségük van még egy kis időre. Az elsődleges célunk az volt, hogy ebben a szezonban szerezzünk több pontot, mint az előzőben. Vagyis ha a végelszámolásnál minimum 44 pontunk lesz, az előrelépést fog jelenteni számunkra.

• Lesz valaha Komáromban első osztály?

– Nem volnánk sportemberek, ha erről nem mernénk álmodni. Ezt az álmot meg is akarjuk valósítani. Az infrastruktúra kialakul, tehát egyetlen feladatunk egy jó csapat felépítése lesz. Jelen pillanatban – leszámítva a zsolnai akadémiát – a ligában a miénk a második legfiatalabb csapat, amire lehet építeni.

• Várható még a jövőben magyar állami támogatás?

– Meglátjuk. Ugyanakkor nem csak ők, hanem más szponzorok is képben vannak. Jónéhány ígéret akad, kíváncsiak vagyunk, mi lesz belőlük.

Kovács Gerzson Dávid
(látványterv: Akvadrat Kft.)

Kapcsolódó cikkeink:

Látványos stadion épül

Zöldet kapott az új komáromi stadion

Top