Országosan több, régiónkban kevesebb a magyar elsős

Idén összességében kevesebb iskolaköteles gyereket írattak be a Komáromi járás magyar tannyelvű alapiskoláiba, mint tavaly – derül ki a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) adataiból. Ugyanakkor a szomszédos járások min­degyikében épp fordított a trend, de országosan is nőtt némileg a magyar iskolát választók száma.

fokep

Két hete részletesen írtunk arról, hogy a komáromi régió három városában hogyan alakultak a beiratkozási adatok. A számokból többek között kiderült, Komáromban 16 gyerekkel kevesebbet írattak magyar iskolába, ami a járási adatokra is hatással volt.

A pedagógusszövetség az egyes alapiskolák közlése alapján minden évben összesíti a szlovákiai magyar alapiskolák adatait, illetve szeptember hónapban azt is, ténylegesen hány diák kezdte meg tanulmányait magyar tannyelvű első osztályban. A két szám között mindig jelentős az eltérés, országosan jellemző, hogy többen ülnek be az iskolapadba, mint ahányan beiratkoztak. A különbség több tényezőből adódik: egyes tanulók az iskolaérettségi vizsgálatokat követően szakemberek javaslatára halasztást kapnak, és vagy az óvodában maradnak, vagy nulladik évfolyamba kerülnek. Akadnak olyan szülők, akik figyelmen kívül hagyják a kötelező beíratás időpontját, és csak később, a tanügyi hatóságok felszólítására tesznek eleget ennek a kötelességüknek. Mások tartós külföldi tartózkodásuk miatt mulasztják el a beiratkozás időpontját, de előfordul például az is, hogy egy gyermeket egyidejűleg több alapiskolába is beíratnak.

Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke közölte, az elmúlt év hasonló időszakában 3 451 gyermeket írattak szüleik magyar oktatási intézménybe, miközben 2018 szeptemberében 3 626 tanuló kezdte meg tanulmányait a magyar oktatási intézmények 1. évfolyamában. Most a 250 szlovákiai magyar iskolába 3499 gyereket írattak be szüleik.

A 250 iskolából egyébként 223 kizárólag magyar nyelvű, a szlovák osztályokkal működő magyar alapiskolák száma 27. A Komáromi járásban összesen harminc, többségében állami, illetve néhány egyházi fenntartású magyar alapiskola működik. Ebből Komáromban négy, Gútán három található.

Beiratkozási adatok a Komáromi és a szomszédos járások magyar alapiskoláiban, illetve Nyitra megyében és országosan a legutóbbi 5 tanévben:tablazat

(csaba)

(Cikkünk a Delta május 14-i számában jelent meg.)

Top