Orbánék milliókat adnak az új komáromi stadionra

Két dolog biztos: a KFC stadionja megújul és a csapat elindul a II. ligában.

A magyar kormány összesen hárommilliárd forintot költ különböző hazai és határon túli fociklubok, illetve utánpótlás-programok támogatására. A legtöbb pénzt a Magyar Labdarúgó Szövetségen (MLSZ) keresztül a szlovák második ligában szereplő Komáromi Football Klub kapja, amely ötmillió-kilencszázezer eurót, azaz nagyjából 1,8 milliárd forintot (5,9 millió eurót) költhet a klub által használt stadion felújítására. A közlöny szerint a pénzből lebontják a futballpálya körül meglévő földsáncot, új fűtött füves pályát alakítanak ki, de lesz műfüves pálya is, valamint felújítják a meglévő öltözőket és lelátókat is. Mindemellett új lelátót is építenek“ – írta a Magyar Nemzet a Magyar Közlönyre hivatkozva, a Duna-parti város pedig a hírtől forrani kezdett. Ekkora volumenű támogatás ugyanis évtizedek óta nem érkezett Komáromba. Megpróbáltuk begyűjteni az összes elérhető információt, ezért a klub alelnökét, Szüllő Bélát faggattuk.

SONY DSC

• Ha jók az információink, akkor az egész ügy Öntől ered?

– Még januárban játszottunk felkészülési mérkőzéseket Magyarországon, ahol elbeszélgettem az egyik jó ismerősömmel, aki az egyik ottani akadémia kollégiumának igazgatója. Szóba került a komáromi foci, annak problémái, és a lehetséges megoldások is.

• Mikor jött az első biztató hír?

– Nagyjából egy hónappal később, a tavaszi rajt előtt egy héttel jelentkezett a magyarországi fél. Később, áprilisban személyes látogatást tettek nálunk. A magyar delegáció megtekintette a várost és a stadiont, majd egy újabb hónapot követően már állami szintű vizit érkezett Komáromba. Ekkor történt a stadion felmérése, fényképdokumentációja, valamint szóban elhangzott, hogy nagyon jó feltételek adódnak egy sportkomplexum kialakításához. A magyar fél kérte a KFC vezetőségét, hogy küldje el hivatalos kérelmét, és nevezze meg pontosan, mire is lenne égetően szükség.

• Bizonyára hosszú volt az a lista…

– Nem újdonság, hogy a KFC stadionja szinte katasztrofális állapotban van, nagy része több mint 55 éve érintetlen és a legmodernebb részt, a központi lelátót is már közel 30 éve építették. Azóta számottevő invesztíció nem történt. Ezért is értékelhetjük óriási hírként, hogy a magyar állam a szárnyai alá veszi az ingatlant, és közel 6 millió eurót szándékozik belefektetni.

• Mikor tudtad meg, hogy a dolog sínen van?

– Kedden éjjel, álmomból ébresztve a nagyobbik lányom közölte velem a jó hírt. Természetesen hatalmas eufória uralkodott el rajtam. Ami biztos, hogy a forrás – úgy néz ki – megvan. Azt viszont fontos hangsúlyoznom, hogy hivatalosan még senki nem kereste meg klubunkat magyar oldalról. Nagy örömmel és izgatottan várjuk jelentkezésüket. Ilyen fejlesztési forrás nem mindennap érkezik, igazából tapasztalatlanok vagyunk e téren, így pontosan nem tudjuk, most mi és mikor következik majd.

• Mindez nemcsak a helyi sportra, hanem a város turizmusára is nagy hatással lehet…

– Eleve sportturizmusban is gondolkodtunk, hiszen a fűthető pálya, a Panoráma szálló, a műfüves pálya, a termálfürdő és a kemping együttesen nagyon jó hatással lehet az idegenforgalomra. A felkészülő csapatoknak nem kell mondjuk Törökországba menniük, hiszen itt is minden adott lesz. Gondolok itt a cseh és szlovák élcsapatokra, de akár még osztrák, magyar gárdák is szóba kerülhetnek. Végül is elmondhatjuk, hogy ha megvalósul ez a fejlesztés, akkor Komáromban lesz az egyik legmodernebb és legjobb stadion egész Szlovákiában, ami ugye nagy szó.

SONY DSC

• Mi a helyzet a csapattal? Egy hete még a pokolban jártak – még a VII. ligába való visszasorolás veszélye is fennált –, most pedig elindultak a mennyország felé?

– Amikor bejelentkeztünk a második ligába, azt gondoltuk, még a régi szabályok szerint tettük mindezt. Ez arról szólt volna, hogy ha esetleg mégsem tudjuk vállalni az indulást, csak egy osztállyal lejjebb sorolnak minket. Később, június 28-án viszont új szabályok léptek érvénybe, melyek szerint ha kilépünk, a legalsó osztályban kell újrakezdenünk, minimálisan 50 ezer eurós büntetés kíséretében, ráadásul a gyerekeket is egy osztállyal lejjebb sorolták volna. Konzultálva a Szlovák Labdarúgó Szövetség képviselőivel, úgy döntöttünk, hogy bármilyen eredményt érünk is el, egy évig a második osztály részesei leszünk. Ha netán kiesnénk, akkor is csak a harmadik ligába.

• Milyen változások vannak a csapatban?

– A tavalyi csapat jelentős része Strasser László lemondása után távozott, őket gőzerővel próbáljuk pótolni. Hála az égnek, Peter Zelenský edző támogatását fejezte ki felénk, és marad nálunk. Ahogy ő fogalmazott, nem hagyja cserben a csapatot. Jelenleg hivatalosan az ifisták nélkül 11 bevethető játékos áll rendelkezésünkre, de ez még 4-5 focistával bővül. 16-17-es keretet szeretnénk bebiztosítani, amíg ez nincs meg, addig az U19-eseket is bevetjük.

• Ki maradt? Mire lehet jó ez a felforgatott keret?

– A bajnokcsapatból öten maradtak, köztük a gól­erős csatár, Militosyan, és a próbajátékosok is ígéretes teljesítményt nyújtottak, ezért elsődleges célunk továbbra is természetesen a bennmaradás lesz. Most már az új stadionunk szempontjából is meg kell tenni mindent ennek érdekében, hiszen nem mindegy, hogy a Kassa, az Inter, vagy a Zsolna, esetleg Negyed vagy Nagyölved lesz az ellenfél.

• A vezetőségben változások történtek, egy szurkoló is helyet kapott. Növekedhet a nézőszám? Változik a jegyár?

– Mivel megtörtént a tisztújítás és többek között az egyik vezérszurkoló, Hajabács Gábor is a vezetőség tagja lett, reménykedünk abban, hogy a szurkolók is visszatérnek a lelátóra. Egyelőre a jegyárak sem változnak, ezzel is szeretnénk kedveskedni és visszahozni a nézőket, ugyanakkor lehetőséget szeretnénk biztosítani azoknak is, akik szerény összeggel ugyan, de támogatnák a klubot. Számukra úgynevezett támogatói bérleteket hozunk majd létre, és mindenki saját belátása és lehetősége szerint vásárolhat ezekből.

• Apropó, támogatók. A második ligának köszönhetően több az érdeklődő?

– Él egy olasz támogatói vonal, mely arról szól, hogy a jövőben Olaszországban játéklehetőséget nem kapó magasabb oszálybeli játékosok ingyen és bérmentve a KFC rendelkezésére állnának, továbbá 15 ezer euró értékben felszereléssel látták el klubunkat. Az anyagiak egyébként részben biztosítottak, tehát nagy valószínűséggel ezt az egy szezont gondtalanul végigcsináljuk, továbbá van néhány ígéret is, mely ha megvalósul, egészen biztosan nem lesz anyagi probléma. Persze, ez nem jelenti azt, hogy dúskálunk a pénzben. Még egyszer leszögezem, egyetlen célunk lehet, és az a bennmaradás.

kfc4


Keszegh Béla,
Komárom alpolgármestere is értékelte a 6 milliós stadionfejlesztésről szóló hírt:

„Óriási lehetőség ez a város számára, ami jóval túlmutat a második ligába feljutó focicsapaton. Egy ilyen stadion lehetőséget nyújt nagyobb sportrendezvények megtartására, edzőtáborok biztosítására, vagy egy modern lelátóval akár nagyobb koncertek rendezésére. Hatalmas összegről van szó, ez a város éves költségvetésének a harmada, így önerőből erre biztosan nem lett volna lehetőség, de még az uniós pályázatok felső határait is jóval meghaladja. Azt tudni kell, hogy a megnevezett cél kivitelezése egy összetett folyamat, ami sok munkával jár, de ebben személyesen ajánlottuk a város teljes segítségét, hiszen városi tulajdonról van szó. Nagy köszönet az előkészítőknek. Más magyarországi támogatásokról is folynak tárgyalások jelenleg, azt szeretnénk, hogy a pozsonyi, brüsszeli és budapesti forrásokat a lehető legnagyobb mértékben kihasználjuk és ezek jól kiegészítsék egymást, Komárom gyarapodását szolgálják.“


Tisztes helytállás az első meccsen

FK Skalica – KFC Komárom 3:1 (1:0)
g.: Militosyan

A komáromi alakulat Szakolcán játszotta első 2. ligás mérkőzését, nyári időben, egy pompás stadionban. A nemrégen szétzilált és pár nap alatt összeverbuvált gárda rendkívül megilletődötten kezdett, szerencsére az ellenfél ezt nem tudta kihasználni. A 24. percben a hazaiak aztán egy védelmi hibából mégis megszerezték a vezetést. A második játékrészben a cserék és a szerkezeti változtatások után sikerült a mezőnyjátékot kiegyenlíteni, a félidő közepén azonban újabb védelmi baklövésekből a lilák egy perc alatt kétszer is kapituláltak. Ekkor úgy nézett ki, hogy a vereségük megalázó lesz, de nem így történt: Militosyan góljával szépítettek és néhányszor veszélyeztetve az ellenfél kapuját végül sikerült a tisztesnek mondható eredményt megtartanunk.


Kovács Gerzson Dávid

(Cikkünk a Delta július 31-i számában jelent meg.)

Top