Lesz ebből második liga?

Akár 50 ezer eurós büntetés és a leg­alsó osztályba való visszasorolás veszélye is fenyeget abban az esetben, ha a KFC mégsem tud elindulni a második ligában. Az egyesület vezetőit és klubközeli személyeket kérdeztünk.

Az előző labdarúgó szezon végeztével nagy volt az öröm a komáromi lilák háza táján, hiszen a csapat negyven év után újra feljutott a második ligába. Az utolsó bajnoki mérkőzés előtt meg is kérdeztük a klub vezetőségét a jövőről, mindegyikük pozitívan nyilatkozott. Most viszont ott tartunk, hogy egy héttel az új pontvadászat kezdete előtt még mindig nem tudni biztosan, hogy a KFC elindul-e a második vonalban, vagy sem.

kfc4

A cikk írásakor (július 20-án) ugyanis a klub elnöke, Baráth György, nem tudott választ adni erre az egyszerű kérdésre. Elismerte, hogy még mindig tárgyalásban állnak bizonyos befektetővel, amiből arra következtetünk, hogy a klubnál anyagi problémák merültek fel. Ez pedig megerősíti azokat a pletykákat, melyek a hét elején röppentek fel. Klubközeli emberek ugyanis azt állították, nagyon úgy néz ki, hogy Komárom nem tudja vállalni a második vonalban való szereplést, később azonban olyan információ is eljutott hozzánk, mely alapján a klub jelenlegi vezetése minden erejével azon van, hogy legalább egy szezont végig tudjanak játszani.

Előző hétfőn (július 17-én) a klub vezetősége állítólag az összes labdarúgóval külön beszélt. A téma a fizetések csökkentése volt, mely természetesen sok labdarúgónak nem tetszett. Arról is csiripeltek a madarak, hogy a lilák egy másik harmadik ligás csapattal, az AFC Nové Mesto nad Váhom-mal cserélnének. Természetesen megpróbáltunk hiteles információkhoz jutni, de csak annyit tudtunk kideríteni, hogy a dolog nem elképzelhetetlen. A klub elnöke ugyanakkor csak július 25. utánra igért pontos tájékoztatást, ami azért is fura, mert ezen a hétvégén elvileg már le kellene játszani az első bajnoki meccset Szakolcán.

A KFC közben azért gőzerővel készül, csak éppen senki sem tudja biztosan, mire. Ami ennél is szomorúbb, hogy a csapatból még több komáromi távozott: Jozef Gonzáles Ímelyen, Szórád Csaba Marcelházán, Szabó Marek Zalaegerszegen, Faragó pedig Dorogon próbálkozik. Állítólag. Ami viszont biztos, hogy ők már nincsenek itt. Ez pedig azt jelenti, hogy a városból és a környékről lassan hírmondó sem marad az egyre többek által csak „zsoldoscsapatként” emlegetett alakulatban. A helyzetet erősíti, hogy négy kanadai állampolgárságú arab játékos is már a csapattal edz.

Strasser László csapatmenedzsert is megkerestük, aki rögtön leszögezte, távozik a KFC-től, és a jövőben nemcsak a liláknál, hanem máshol sem akar szerepet vállalni. Szerinte ugyanis Komáromban magára hagyták: a klubhoz ő hozta a pénzt, “a csónakban viszont többen ültek, de csak ő evezett”. Strasser kifogástolta azt is, hogy a város évtizedek óta nem fejlesztette a tulajdonában levő stadiont, és véleménye szerint a csapat is nagyobb anyagi támogatást érdemelt volna. Ez viszont nem jött össze, ő pedig többé a sajátjából, egyedüliként nem akar erre áldozni. Ráadásul annak ellenére, hogy a gárda négy évtized után a második vonalba jutott, sok bírálatot is kapott, amit nehezen viselt. „Elmúltam már hatvan éves, az egészségem sem az igazi, azt hiszem, a jövőben megkímélem magam az ilyesmitől”.

Fontos megjegyezni, hogy a város képviselőtestülete nemrég 20 ezer eurót szavazott meg a stadion javítására, hiszen a klub ellenkező esetben nem játszhatta volna otthon a bajnoki meccseit. Magyarul: azért kapták a pénzt, hogy el tudjanak indulni a második ligában. Jelen pillanatban viszont ott tartunk, hogy néhány nappal a bajnoki rajt előtt egyetlen klubközeli ember sem tudja megmondani, mi lesz a csapat sorsa. Zajlanak a felkészülési mérkőzések, ezeken Komárom szép eredményeket ér el, de egyáltalán nem biztos, hogy a régóta várt második vonalas szereplés végül összejön.

kfc2

Felkészülési mérkőzések:


Győri ETO – KFC 1:2 (1:2)
g.: Haša, Militosyan
Borongós, szeles időben játszották a lilák a soron következő edzőmeccsünket. Győrött a négyszeres magyar bajnok, jelenleg NB2-es Győri ETO FC volt az ellenfél.

A mérkőzés elején mindjárt látszott, hogy két ambíciózus és sokra hivatott csapat csatáját láthatja a közönség. Szebbnél szebb alakítások tarkították a mérkőzést, főleg a komáromiak jóvoltából. A vezetést Haša szokásos, szemtelen fejesgóljával szerezték meg, de ezt a hazaiak szintén egy szép fejessel egalizálták. A játék lendülete nem hagyott alább, sőt, a vendégek fokozták a nyomást, aminek törvényszerű következménye volt, hogy a megzavarodott győri védelem asszisztálásával Militosyan ismét a komáromiak javára fordította a mérleg nyelvét.

Szünetben mindkét csapat több cserét hajtott végre és kissé a lendület is alábbhagyott, a mérkőzés azonban továbbra is élvezhető volt. Néhányszor veszélyben forogtak a kapuk, talán valamivel többet a komáromiaké, de a jól megérdemelt győzelmet már nem engedték ki karmaikból.


KFC – Videoton FC II. 1:1
g.: Militosyan

A komáromiak az NBI élcsapatának, a Videoton második számú brigádjával játszották a felkészülési mérkőzésünket. A zömmel szemtelenül fiatal játékosokkal felálló ellenfél végig egyenrangúnak bizonyult. A labdát a lilák birtokolták többet, formás akciókat vezettek és a kapura is veszélyesebben játszottak. Az első félidő gól nélkül telt el, de nem unatkozott a szépszámú közönség, hiszen mindkét csapat játszotta a futballt. Az újoncok is bizonyították játéktudásukat, és amennyiben maradnak Komáromban, hasznos tagok lehetnek. A második félidőben Militosyan szerezte meg a vezetést és úgy tűnt ezzel a győzelmet is, ám egy kisebb bírói tévedést követően a vendégcsapat egy szépségdíjas átemeléssel egyenlíteni tudott. A hazaiak még kihagytak néhány kihagyhatatlan helyzetet, az eredmény pedig már nem változott.


Kovács Gerzson Dávid

Top