Nyár a Dunamentén: élmények minden generációnak

A vakáció „soha véget nem érő” napjai komoly kihívás elé állítják a szülőket, hiszen mindannyian azt szeretnék, ha gyermekük minél több élménnyel gazdagodna a nyáron és minél tartalmasabban töltené el a nyári szünet napjait. Két hónapra azonban nem húzhatják fel a hétmérföldes csizmát, és vághatnak neki a nagyvilágnak. Meg felesleges is lenne, hiszen a környékünk igazi Tündérkert, tele mesélő csodákkal, amelyek felfedezése a komáromi múzeumok régi vastag falai közt remek kikapcsolódást nyújtanak az egész család számára tikkasztó és borús nyári napokon egyaránt. Hogy megkönnyítsük a választást és a döntést, a Dunamente Turisztikai Desztináció Menedzsment támogatásával készült cikksorozatunkban ezúttal a helyi múzeumokat és a zárt téri kikapcsolódási lehetőségeket szeretnénk bemutatni.

Kelemantia Római Kori Múzeum, Izsa

A Komáromtól mindössze 8 km-re lévő Izsán található a 2003-ban átadott, római kori építészet jegyeit viselő, Litomericzky Nándor által tervezett múzeum. A lenyűgözően szép épület felső szintjén a leányvári ásatásokon talált római kori leletek láthatóak. A földszinten lévő kiállítótermekben pedig a község hagyományait, az egykoron itt élők mindennapi tárgyait és életét bemutató gazdag néprajzi kiállítás várja az érdeklődőket. A hímzőipart bemutató rész legszebb darabjai a szemet gyönyörködtető izsai toledó hímzéssel és azsúrozással készült textíliák. Az Alkotni öröm című időszaki, kézműves-kiállítás augusztus végéig tekinthető meg.

Nyitvatartás: kedd–péntek 13.00 – 15.00, előzetes bejelentkezés szükséges, csoportos látogatás előzetes egyeztetés után más időpontban is lehetséges
Belépődíj: 1 euró, gyerekeknek, csoportoknak, nyugdíjasoknak 50 cent
Bővebb infó (Kattintson!): +421 918 981 716, +421 35 77 83 153


Leányvár, Izsa

A múlt évben az UNESCO kulturális világörökség listájára felvett Limes Romanus részét képező Leányvár egyszerre nyújt fantasztikus időutazást a látogatóknak, és lehetőséget egy jó kis sétára. Az egykori római tábor területe ugyanis, melynek történelmi jelentőségét büszkén hirdeti az UNESCO-s lobogó, egy gyönyörű, tücsökciripeléstől hangos réten terül el.

A Római Birodalom végvárának egykor három hektárt körbefoglaló, 2 méter széles és 4-5 méter magas falait 10 000 köbméternyi kőből emelték fel. A szolgálatos katonák 20 őrtoronyból kémlelték a távolt, nem bukkannak-e fel germán törzsek. Az alatt a két évszázad alatt, míg itt tanyázott a helyőrség, a falakon belül szinte egy kis „várost” emeltek. Volt itt laktanya, istálló, fürdő, ciszterna, kemencék, konyha, parancsnoki épület. A Római Birodalom meggyengülésének idején a tábort tűz pusztította el. Később a germánok foglalták el a területet, majd miután ők elvonultak, a terület az enyészeté lett. A köveket pedig elhordták más építkezésekhez. A régészeti feltárásokat a 20. század elején kezdték meg. Az igazán nagy volumenű ásatások azonban csak azután kezdődtek el, hogy 1978-ban Ján Rajtár, a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének tudományos munkatársa vette át a munkálatok szakmai irányítását.

A szabadon látogatható területen megcsodálhatóak a régi római kori erőd falmaradványai. Érdemes ellátogatni a község határában álló két római kori őrtoronyhoz is.


Csillagerőd, Dél-Komárom

Az eredetileg a 17. században I. Lipót, majd I. Ferenc József utasítására 1850 és 1870 között immár kőből és téglából újraépített Csillagerődnek nincs túl dicső múltja. Sőt, inkább sötét, hiszen a második világháború idején internáló táborként működött, majd szlovákiai kitelepítetteknek szolgált kényszerlakásként, a szocializmus éveiben pedig zöldségraktárnak használták. Valószínűleg a Közép-Európa legnagyobb katonai komplexumának, a komáromi Erődrendszernek a részét képező, nyirkos, nedves, omladozó építmény idővel szó szerint összedőlt volna, ha nem itt találtak volna helyet a Szépművészeti Múzeum több mint százéves gipszszobor-gyűjteményének. Mányi István Ybl-díjas építész és Gergely László belsőépítész tervei alapján lélegzetelállítóan restaurálták az erődöt, ami jelenleg közel 300 szobornak ad otthont. A kiállítótermekben időrendben az archaikus kortól kezdődően vannak elhelyezve a műtárgyak. A folyosókon lévő lőrések mellett elhaladva kiláthatunk a madárlesre, míg a gyerekeket interaktív feladatok várják. Mire elérünk az utolsó terembe, elmondhatjuk, hogy a szobormásolatoknak köszönhetően képletesen bejártuk a világ összes jelentős múzeumát, és szemtanúi voltunk a szobrászat fejlődésének az ókortól az újkorig.

Nyári nyitvatartás: hétfőn zárva, kedd – vasárnap: 10.00–18.00
Jegyárak: https://iranykomarom.hu/hu/csillag-erod


Duna Menti Múzeum, Komárom

A Duna Menti Múzeum az 1913-ban épült impozáns Kultúrpalotában székel. Az elmúlt több mint száz év során azonban a múzeum gyűjteménye folyamatosan bővült, így ma már három belvárosi épületben (Kultúrpalota, Zichy-palota, valamint a könyvtár és múzeum közös épületében, a Nádor utca 8. szám alatt) várják az érdeklődőket. A Kultúrpalotában lévő tárlatok a történelemért, helytörténetért rajongók számára nyújtanak izgalmas kikapcsolódást. A legrégebbi tárgyi emlékek az őskorból származnak. Itt aztán lehet mesélni a gyerkőcöknek a magyar történelemről, Komárom vármegye dicső múltjáról. A művészetek iránt rajongókat Harmos Károly kiállítás, az univerzum titkai iránt érdeklődőket pedig Konkoly Thege Miklós csillagász életét és munkásságát bemutató, lebilincselő tárlat fogadja. Nyár végéig pedig még megtekinthető az Új kincsek a múzeumban című időszakos kiállítás is. A Zichy-palotában Komárom neves szülötteit, Jókait és Lehárt, valamint Komárom 1849-1945 közti időszakát bemutató állandó tárlat várja a látogatókat. A Nádor utca 8. alatt pedig gazdag természettudományi kiállítás számít kicsik és nagyok érdeklődésére.

Nyitvatartás mindhárom épületben: kedd–szombat 9.00 – 17.00
Jegyár az időszakos és állandó kiállításra: felnőtteknek 5 euró, gyerekeknek, diákoknak és nyugdíjasoknak 3 euró
70 éves kor felettieknek és 6 évnél fiatalabbaknak ingyenes
Időszaki kiállításra: felnőtteknek 2, gyerekeknek 1 euró
Bővebb infó (Klikkeljen!): +421 35 77 31 476


Komáromi Erőd

Az UNESCO Világörökségének várományosi listáján szereplő, felújításáért 1994-ben Europa Nostra-díjjal elismert, Nemzeti Kulturális Műemlékké nyilvánított komáromi erődrendszer (Öregvár, Újvár, Nádor-vonal) Kelet-Európában egyedülálló. A Pro Castello Comaromiensi által működtetett grandiózus erőd területére biztonsági okokból csupán csoportosan, idegenvezető kíséretében lehet bejutni. De nem kell bánni, mert egyedül barangolva rengeteg információval, történettel, anekdotával lennénk szegényebbek az eredetileg 1265-ben, a tatárjárástól rettegő IV. Béla uralkodása alatt emelt várban, amelyet az évszázadok során előbb folyamatosan toldoztak-foltoztak, mígnem a 16. században újjáépítettek.

Ahogy elfordul a zárban a Lipót-kapu régi korokat idéző kulcsa, elkezdődik az időutazás. A másfél órás várlátogatás alatt rengeteg mindent megtudhatunk Mátyás király egykor itt álló palotájáról, a magyar királyság történelméről, a török ostromról, a szabadságharc hónapjairól, és arról az időszakról, amikor a szovjet katonaság „csontig” csupaszította az épületegyüttest.

Az erődbe a nyári hónapokban hétfőtől péntekig 9.00, 11.00, 14.00 és 16.00, szombaton 10.00, 11.00, 14.00, 15.00 és 16.00, vasárnap 11.00, 14.00 és 16.00 órakor indul csoportos vezetés. Kérik, hogy a látogatók a csoportok indulása előtt 10 perccel érkezzenek a városi rendőrség épületében található jegypénztárhoz (Várút 168/2).

Vegyes nemzetiségű csoportok esetén két nyelven zajlik a tárlatvezetés (magyar-szlovák, magyar-angol, illetve szlovák-angol). A csoportok minden esetben a jegypénztártól indulnak. Kutyák kizárólag szájkosárban vehetnek részt a nagy kalandban.

Jegyár: 6 éves korig ingyenes, alapiskolások 2,50 euró, diákok, nyugdíjasok, fogyatékkal élők 3 euró, felnőttek 5 euró, családi jegy (két szülő és két gyermek 15 éves korig) 13 euró,
komáromi lakosoknak 20% kedvezmény
Bővebb infó (Katt!): +421 35 28 51 250, +421 910 366 659


Plusz 1 ajánlat: boszorkányos szabadulószoba

Míg az erőd látogatása nincs korhatárhoz kötve, addig a területén nemrégiben kialakított  FORTReSscape  interaktív játékban kizárólag 15 évnél idősebbek vehetnek részt. Egyrészt mert a szabadulószobából csak úgy lehet kijutni, ha teljesítik a Tóth Gábor tanár által megtervezett fejtörők és feladatok láncolatát, melyek igényes logikai feladványokat is tartalmaznak, másrészt mert egyes feladatok megoldása komolyabb fizikai erőt igényel. A szabadulószoba Baranyai Kata komáromi boszorkány perének igaz történetét dolgozza fel. Még mielőtt azonban arra gondolnánk, hogy akkor itt biztosan valami ijesztő, horrorisztikus feladatokkal szembesül az ember, eláruljuk, ilyesmiről nincs szó. Valójában egy rendkívül szórakoztató, játékosan és jó hangulatban eltöltött egy-másfél óra alatt új dolgokat tanulunk meg városunk történelmének sötét fejezetéről, és még többet önmagunkról és a társainkról.

A játék 2-6 résztvevő számára készült.
Belépődíj: 45 euró/csoport (max.6 személy)
Előzetes bejelentkezés szükséges: pevnost.kn@gmail.com, +421 0910 366 659
Bővebb infóért kattintson!


A Komáromi Kulturális Nyár aktuális programja

Július 27. – 19.00 – Dr. Vitéz Miklós – Vadnai László: Meseautó, zenés vígjáték
Helyszín: Egressy Béni Városi Művelődési Központ

Július 29. „HashtagKN – Tiéd a belváros!”
18:00 Falltime,
20.00: Carpedante.
Helyszín:
Klapka tér

Július 30. – 22.00 – Devil Remember Party III.
Helyszín: Wine Garden

Július 30. 18.30 – X. Lehár Nyár
Čeku koncertje
Helyszín: Tiszti pavilon szabadtéri színpada


Kapcsolódó cikkünk:
Nyár a Dunamentén: Top 5 fürdőzési lehetőség

Top