Nyár a Dunamentén: TOP 5 fürdőzési lehetőség

Számos turisztikai látványosságot, fürdőzési, rekreációs és kirándulási lehetőséget, gasztronómiai élményt, épített örökséget kínál régiónk. Nemcsak a messzebbről érkezőknek, hanem az ittenieknek is. Sok esetben akár bringával is kényelmesen és biztonságosan eljuthatunk egy-egy helyszínre, hiszen térségünkben található a legtöbb kiépített kerékpárút. A Dunamente Turisztikai Desztináció Menedzsment támogatásával egy nyári cikksorozatot indítunk, hogy konkrét programokat és kirándulási lehetőségeket mutassunk be. Első összeállításunkban a fürdőzési lehetőségekre fókuszálunk.

Pati üdülőfalu – a legismertebb

Ha nyár, akkor évtizedek óta pati üdülőfalu. A strandfürdő a megszokott kínálatot nyújtja, hat kinti medencével, tízméteres csúszdatoronnyal és kisebb csúszdákkal, vízi várral, valamint standokkal, büfékkel – többek között kürtőskaláccsal, hamburgerrel, pizzával, lángossal, girosszal, koktélokkal. És jelenleg, ha az alapárat nézzük, a környék legolcsóbb belépődíjával: egy egész napos felnőttjegy 6 euróba kerül.

Strandfürdő nyitvatartása hétfőtől vasárnapig: 7.30-tól 20 óráig
Felnőtt napijegy: 6 euró
Gyerekjegy (1 évestől 12 évesig): 3 euró
1 év alatti gyerekek: ingyen
17 órától kedvezményes belépők
További infó: www.patincekupalisko.sk, +421 902 179 079

A pati üdülőfalu területén található a Wellness Hotel is, amelynek beltéri medencevilága mellett két kültéri medencéje is van, kisebb és nagyobb csúszdákkal, szökőkúttal. Ezek külön belépővel látogathatók. Az üdülőfaluban számos étterem, vendéglő és szálláslehetőség kínálja magát.

Komáromi strandfürdő – a belvárosi

Köszönhetően az elmúlt években végrehajtott kisebb fejlesztéseknek, mára az észak-komáromi fürdő is kellemes kikapcsolódást nyújt. Hat medence, a csúszdatorony, a kis csúszda, bővített játszótér, sportpályák és vadonatúj légtrambulin várja a vendégeket. A fürdőben lévő büfék, a bár és a fagyizó kínálata megújult, a közeli várparkolóban ingyenes a parkolás. A komáromiak – amennyiben igazolják lakhelyüket – még a pati árnál is kedvezőbben válthatnak jegyet: egy egész napos felnőtt belépőt 5,50 euróért, de arányosan a többi típusú belépő is olcsóbb a helyieknek. További előnye, hogy gyakorlatilag a belvárosban található, így egy fürdőzés gond nélkül összekapcsolható más komáromi programokkal, például várlátogatással, belvárosi fagyizással, vagy egy múzeum felkeresésével.

Nyitvatartás hétfőtől vasárnapig: 9.00 – 20.00
Felnőtt napijegy: 9 euró
Gyerekjegy (4-15 éves), nyugdíjas, egészségkárosult: 6 euró
4 év alattiak: ingyenes belépés
17 óra után 20, illetve 40 százalékos kedvezmény
Bővebb infó: www.thermalkn.sk

Naszvadi fürdő – a legújabb

A Dunamente legfiatalabb fürdője 2019-ben nyitotta meg kapuit. Hamar népszerűvé vált, egész évben a fürdőzők rendelkezésére áll. Öt kültéri medence várja a fürdőzőket, beleértve egy élménymedencét és egy ülőmedencét, amelyek geotermikus vízzel vannak feltöltve, és hőmérsékletük 36 és 39 fok közötti. Hatéves korig használható gyermekmedence, játszótér, továbbá egy Kalózpart elnevezésű vízi attrakció is a gyerekek rendelkezésére áll. A Thermál Naszvad előtt 99 férőhelyes ingyenes parkoló várja a vendégeket.

Nyitvatartás nyáron: 9.00 – 21.00
Felnőtt napijegy: 11 euró
Nyugdíjas és tanuló napijegy: 9 euró
Kedvezményes 2 és 4 órás jegyek is válthatók
Gyerekeknek 4 év alatt ingyenes belépés
Bővebb infó: www.thermalnesvady.sk

Holt-Vág – az ingyenes

A Holt-Vágra is jellemző, hogy több kisebb fejlesztés történt az elmúlt évtizedben. Sütőhelyek létesültek, padokat, szemeteseket helyeztek ki, tisztították a tó medrét, a vállalkozók fejlesztették a tóparti vendéglőket, éttermeket, ám a legnépszerűbb kétségkívül a 2019-ben megnyílt csónakkölcsönző, ami mellett a napokban új büfé nyílt. Ma már a csónakok mellett vízibiciklik, evezős úszódeszkák (paddleboard), kerékpárok és rollerek is bérelhetők itt. A Holt-Vág nem hivatalos fürdőhely, ezért a fürdés csak saját felelősségre ajánlott, ám a vízminőséget havi rendszerességgel méri az illetékes cég és a hatóság. A tó a horgászok egyik legkedveltebb helye.

Csónakkölcsönző – nyári nyitvatartás: 10.00 – 19.00
Csónak, úszódeszka kölcsönzése: 6 euró/óra
Vízibicikli kölcsönzése: 7 euró/óra
Kerékpár, roller kölcsönzése: 4 euró/óra (kaució 30/20 euró)
Tandemkerékpár kölcsönzése: 8 euró/óra (kaució 50 euró)
Kerékpár egész napra (10.30–19.30): 20 euró (kaució 50 euró)
További infó: www.comorraservis.sk, +421 944 423 828

Duna-part – a hagyományos

Nincs túl sok strandolásra alkalmas partszakasz a Duna szlovákiai szakaszán, ezek zöme viszont pont a Komáromi járásban található. Természetesen a folyó vízállásától is függ, hogy hol mekkora part várja a fürdőzőket, ugyanakkor a dunaradványi szakasz, a Karva előtti partrész, de még a komáromi, spicc utáni folyóparton is szinte mindig lehet fürödni egy jót a nyári időszakban – homokos és kavicsos parton. Vízi attrakció ugyan nincs a Dunán, ám legnagyobb folyónk így is vonzó, hiszen apa akár horgászhat is, amíg anya napozik, a gyerekek pedig lubickolnak – akár egy családi bringatúra állomása is lehet egy folyóparti csobbanás. A Duna közelében pedig jópár csárda, étterem és vendéglő is várja azokat, akik megéheznek – de a gasztronómiáról majd egy későbbi cikkünkben.


A Komáromi Kulturális Nyár aktuális programja

Július 8. – 16:30 – Borászok a bástyák alatt
19:00 – Čeku – koncert
21:30 – Neoton Família Tribute
Helyszín: Wine Garden, VI-os bástya

Július 8. – 20.00 – a Korál Tribute Band koncertje
Helyszín: Tiszti Pavilon szabadtéri színpada

Július 9. – 12:00 – Borászok a bástyák alatt
19:00 – The Beat This – Beatles egy kicsit nagyon másképp
21:30 – Gájer Bálint zenekara
Helyszín: Wine Garden, VI-os bástya

Július 10. – 20.00 – X. Lehár Nyár
Primadonnák estje, Zemplényi Zsófia
Helyszín: Tiszti Pavilon szabadtéri színpada

Július 14. – 20:00 – A Polemic koncertje
Helyszín: Tiszti Pavilon szabadtéri színpada

Július 15. – 20:00 – Kökény Attila koncertje
Helyszín: Tiszti Pavilon szabadtéri színpada

Július 16. – 18:00 – HashtagKN: Mutasd meg magad!
Szuperzöld – koncert
Farkas Attila trió – koncert
Helyszín: Klapka tér

Július 17. – X. Lehár Nyár
A Black & White zenekar koncertje
Helyszín: Tiszti Pavilon szabadtéri színpada


Top