Nézünk, mint a moziban

Ingyenes filmvetítéssel ünnepli egyéves születésnapját a tavaly megnyílt komáromi mozi.

Egy év alatt 1242 vetítéssel és közel 60 ezer nézővel büszkélkedhet a komáromi Tátra Mozi, amely tavaly augusztusban hét év után nyitotta meg újra kapuit. Mi a komáromi mozi sikerének titka? Mivel lopta be magát a nézők szívébe? Melyek voltak az elmúlt év legnépszerűbb filmjei?

„Amikor a tavalyi nyitásunk előtt szakmai körökben arról beszéltem, hogy egy év alatt 60 ezres nézőszámra számítok, sokan megmosolyogtak. Miután híre ment, hogy július közepére meghaladtuk az 55 ezret, amely egy Komáromnál nagyobb város mozijának is dicséretére válna, a közönség szeretete után megtapasztaltuk azt is: már a szakmában is kezdenek minket komolyan venni“ – foglalja össze a Tátra Mozi újranyitásának egyéves történetét Ryšavý Boldizsár tulajdonos.

Mozi fotó kisalfold

A siker feltétele: a töretlen lelkesedés

A komáromi vállalkozó 2012-ben vette bérbe a várostól – az akkor még elhanyagolt, lerobbant – moziépületet. Az egyezség 20 évre szólt, azzal a feltétellel, hogy a jelképes havi 200 eurós bérlet fejében vállalja, hogy teljesen felújítja az ingatlant és korszerű mozit indít be. A tervek és elképzelések szép lassan valósággá váltak: az épület komoly felújításon esett át, tavaly augusztus óta pedig már a legmodernebb technológia várja a komáromi és Komárom környéki filmrajongókat.

„Sok energiát és munkát fektettünk a felújításba. Az ingatlan nagyon rossz állapotban volt, a tető beszakadt, a pince rendszeresen beázott” – nyilatkozta lapunknak még a kezdetekkor Ryšavý Boldizsár, akinek nem csupán jelentős anyagi ráfordításra, hanem – mivel a moziszakmában is újoncnak számított – töretlen lelkesedésre is szüksége volt álma megvalósításához. A tavaly augusztus 16-i megnyitó ünnepség másnapján máris hat filmet vetítettek, a sikersztori pedig azóta is tart: a közönség hamar rákapott, hogy Hollywood „házhoz érkezik“.

mozi

„Ötleteinket már mások is utánozzák“

A sikerért persze meg is kell(ett) dolgozni. „Még mielőtt megnyitottunk volna, már nagyon aktívak voltunk a különböző közösségi oldalakon. Ennek köszönhetően meglehetősen gyorsan és széles körben sikerült felfuttatnunk a mozit. A közönségünkkel való kapcsolattartásra a mai napig komoly hangsúlyt fektetünk. De a sikernek vannak más összetevői is. Ilyen például a kényelem. Nagy foteleket, moziágyakat alakítottunk ki a moziteremben, ami a férőhelyek számát ugyan csökkentette, a filmnézés élvezetét azonban fokozza. A kezdetekkor egyik nagy kihívásnak azt tekintettük, hogy a nézőket becsalogassuk. Tudtuk: ha egyszer beülnek hozzánk, vissza fognak térni. Várakozásaink beigazolódtak, ötleteinket pedig már mások is utánozzák“ – mondja Ficza Tamás, a Tátra Mozi ügyvivője, aki szerint ma már nemcsak Komáromból – ahogyan ez az első hónapokban volt jellemző –, hanem a szélesebb régióból is egyre több nézőjük van.

A mozi aktívan 7-8 filmforgalmazóval van napi szintű kapcsolatban, és naponta 5-6 vetítéssel működik. „Júliusban 147 előadásunk volt, ami komoly eredmény. Vannak olyan mozik, ahol ez a szám mindössze 40-45. Ráadásul még előttünk vannak az őszi hónapok, ezek általában a legzsúfoltabbak közé tartoznak az évben“ – teszi hozzá a mozi ügyvivője.

Layout 1

Télen horror, nyáron vígjáték

A Tátra Mozi műsorára tűzött filmek között a legnépszerűbbek az animációs filmek, a TOP 5-ben három alkotás is ebbe a műfajba tartozik, a közönség azonban a vígjátékokat és az akciófilmeket is kedveli. A tavaly augusztusi indulás óta július harmadik hetéig legtöbben a Gru harmadik részére váltottak jegyet. Az amerikai számítógép-animációs filmet több mint 2000-en látták Komáromban (lásd táblázatunkat). A mozi munkatársai egyébként pontos statisztikát vezetnek a nézőszámok és a vetítések alakulásáról – ezekből kiderül például az is, hogy a felnőtt nézők télen inkább a horrorfilmekre, nyáron pedig vígjátékokra ülnek be.

Külön mérik a magyar és a szlovák nyelvű (szinkronizálású, illetve feliratozású) vetítések látogatottságát is. Érdekesség, hogy amíg a magyar és szlovák nyelvű vetítések száma megközelítőleg azonos (közel egy év alatt 635 magyar, ill. 607 szlovák nyelvű filmet vetítettek), addig a nézőszámok esetében meglehetősen nagy különbségeket tapasztalni. Magyar mozira több mint 34 ezren váltottak jegyet az elmúlt szűk egy évben, szlovákra pedig mindössze 20 ezren. Ennek egyik oka, hogy amíg a hollywoodi produkciók jelentős részéhez készül magyar szinkron is – s bár többletmunkával jár –, a mozi üzemeltetői igyekeznek ezt beszerezni, addig szlovák szinkronizálású filmből jóval kevesebb van, így ezeket felirattal vetítik. „Általános tapasztalat, hogy a nézők sokkal jobban szeretik a szinkront a feliratozott filmeknél, ezért nem ritka, hogy a magyarul akár csak kicsit is értő szlovák néző beül a magyar nyelvű filmre“ – ad magyarázatot a jelenségre Ficza Tamás.

15027878_1813540258888633_8528863439863837650_n

Ingyen mozi a szülinapon

Jóllehet Komáromban (ezzel persze nincs egyedül) leginkább a külföldi (nagyrészt az amerikai) produkciók hasítanak, ám jó hír, hogy a közönség a hazai gyártású filmek iránt is egyre nagyobb érdeklődést mutat. Ezt bizonyítja a Všetko alebo nič (Mindent vagy semmit) és az Únos (Emberrablás) sikere is – mindkettőt csak Komáromban közel másfél ezren látták. Annak, hogy a komáromi moziban a magyar készítésű filmek ezt a nézettséget meg sem közelítik, prózai okai vannak: ezeket ugyanis lehetetlen a magyarországi premierrel egy időben bemutatni, ha pedig több hetes vagy hónapos késéssel mégis megérkeznek, addigra már a felvidéki magyar közönség nagy része megnézi a dél-komáromi vagy valamelyik más határ menti magyarországi moziban. Számos filmet így át sem hoznak a határon – mutat rá Ficza Tamás. A Magyarországon nagy közönségsikert hozó Kincsem c. romantikus kalandfilmmel azonban kívételt tettek, megszerezték ugyanis a magyar csodalóról készült film szlovákiai forgalmazási jogait – hamarosan tehát Komáromban is bemutathatják.

Az újranyitás első évfordulója, augusztus 16-a különleges nap lesz a Tátra Mozi életében: a születésnapi „bulin“ hat filmet vetítenek majd a moziban – mindegyiket ingyen. Azt, hogy melyik filmekről van szó, Ryšavý Boldizsár egyelőre nem árulta el. Meglepetés, amit illik titokban tartani.

IMG_1737-e1471264353110


Így látják a nézők

Tavaly hét év után nyitotta meg újra kapuit a komáromi Tátra Mozi. Megérte rá várni? Mit szeret benne a legjobban? Milyen filmekért rajong? A Delta kérdez, olvasóink válaszolnak.

Vajkai Krisztina: Nagyon jó, hogy újra megnyílt a mozi. Addig csak legendákat hallottam róla a szüleimtől. Jó, hogy nekünk is van egy mozink, és nem utolsósorban, hogy kétnyelvű is. Így mindenki kikapcsolódhat. Fontos szempont, hogy a környező falvakhoz is közel van, nem kell órákat autózni. A kiszolgálás nagyon jó! Nagyon kényelmesek az ülőhelyek, a fekvő rész nagyon ötletes. Én személy szerint a vígjátékokért rajongok, valamint a mesékért. Csak így tovább! Mi szurkolunk!

Kliment Andrea: Csak gratulálni lehet a vezető csapatnak, mert az mellett,hogy egy színvonalas mozit hoztak létre, rugalmasak a nézők igényeire és a filmek mellett még programok terén is remekelnek.

Tomas Horváth: Szuper lett! Már voltunk párszor, mióta megnyílt. Már nem kell Győrbe járni a magyar szinkron végett. Amennyiben megmarad ez a színvonal, szerintem lesz rá igény.

Kiss Péntek József: Nagyszerűen működik! Köszönet a felújító-üzemeltetőnek! Ez is (hosszú évek után ismét) egy HELY lett Komáromban. Egy HELY, ahol jó lenni!


Langschadl Mátyás

Top