Nagy segítség a roma polgári járőrKomárom. Továbbra is bőven vannak megoldásra váró problémák a Komáromban élő összeférhetetlen lakosok kapcsán, ám a roma polgári járőrök munkája ezzel együtt is eredményes, és nagy segítséget jelent a közrend és közbiztonság terén.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Még 2016 végén döntött úgy a képviselő-testület, hogy roma polgári járőröket alkalmaz annak érdekében, hogy visszaszorítsák az összeférhetetlen lakók okozta problémákat. 2017 augusztusától két fővel működik a komáromi roma polgári járőrszolgálat – áll Tóth Alexander városi rendőrparancsnok képviselők elé terjesztett jelentésében, melyben a járőrök eddigi tevékenységét értékelte.

Komáromban elsősorban az I-es és II-es lakótelepen akadnak olyan lakótömbök, ahol szociálisan hátrányos helyzetű, az együttélés alapvető szabályait semmibe vevő, többségében roma lakosok élnek. Itt egy-egy magántulajdonban lévő lakótömbben élnek összeférhetetlen bérlők. Jellemzően olyan bérlőkről van szó, akik hivatalosan nem komáromi lakosok. Harcsás a másik problémás gócpont, ahol az alacsony komfortfokozatú szociális lakásokban komáromi lakhellyel rendelkező emberek laknak. A jelentés megállapítja, mindkét lokalitásra jellemző, hogy a társadalom peremén élőkről van szó, többségében roma származásúak, kihasználják a szociális rendszer nyújtotta lehetőségeket, ám sokszor vissza is élnek a kiskapukkal. Többnyire évek óta munkanélküliek, akiknek nincs stabil jövedelmük.

Mindez hozzájárul ahhoz, hogy nehéz velük szemben törvényes módon fellépni. Pénzbírságot nem lehet tőlük behajtani, így szinte felesleges ezzel az eszközzel élni. Kultúrájukból adódóan az elfogadott normáktól teljesen eltérő életmódot folytatnak. A hangoskodás, ordibálás ugyan a többségben ellenérzést és elutasítást kelt, viszont ez a viselkedésforma a törvény szerint nem minősül bűncselekménynek, szabálysértésnek, így a hatóságoknak nincs jogalapjuk fellépni ellene – szögezte le a városi rendőrparancsnok.

Tóth Alexander közölte, a járőrszolgálat mindkét tagja tekintéllyel bír a roma közösségben, jó helyismerettel rendelkeznek. Ez nagyban segíti munkájukat, a problémák feltárását – a közösség megbízik bennük. A rendőrparancsnok szerint a polgári járőrök nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a problémás környékeken fenntartsák a közrendet, növeljék a közbiztonságot. Egyben a roma és nem roma lakosok közti párbeszéd kulcsfigurái, akik a bűncselekmények megelőzésében, felderítésében is sokat segítenek. Mégha törvényes eszközeik erősen korlátozottak is, óriási terhet vesznek le a városi rendőrség válláról, különösen nem törvénytelennek minősülő esetekben, amikor egy-egy családi viszályt, veszekedést sikerül elsimítaniuk. A felvilágosító tevékenységük is lényeges.

A járőrök két műszakban dolgoznak, reggel 7 óra és 14:45 között, illetve 12 óra és 19:45 között. Rendszeresen jelen vannak a harcsási városi buszjáratokon, a problémás környékeken. A két tagú járőrszolgálat fenntartása évente 17 500 euróba kerül. Ennek egy részét a város igyekszik külső forrásból biztosítani, jelenleg is folyamatban van egy belügyminisztériumhoz benyújtott pályázat elbírálása.

A felszólaló képviselők mindegyike egyetértett azzal, hogy a roma polgári járőrszolgálat bevezetése pozitív eredményeket hozott, többen hangsúlyozták azt is, hogy a városi rendőrség munkája az új rendőrparancsnok kinevezése, és az állomány létszámának megemelése után hatékonyabbá, jobbá vált. Elhangzott az is, hogy a Nádor utca egyik házánál hónapról hónapra romlik a helyzet, az oda beköltöző nem komáromi lakosok miatt – drogosok látogatják az udvart, a környéken zaklatják a járőkelőket. A város illetékesei közölték, tudnak a problémáról, és igyekeznek megoldást találni.

(csaba)

Kapcsolódó cikkeink:

Polgárőrök járőröznek majd

Roma polgárőr lett az exbokszoló

A példakép

Top