Mindenkit feljelenthet az ICOCRIM

KOMÁROM. A sajtó és a város képviselői, továbbá néhány lakos is részt vett az ICOCRIM civil szervezet múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján, mely a komáromi vízmű, a KOMVaK Rt. állítólagos viselt dolgairól szólt.

DSC_0575

Ivan Katrinec, a szervezet vezetője emlékeztetett a tavaly év végi jelzálogszerződésre (erről már többször is írtunk), melyet a vízmű – melynek egyedüli részvényese a város – a városvezetés tudta nélkül kötött meg, és ezzel véleménye szerint veszélybe sodorta a város vagyonát. Úgy vélte, ez már önmagában elég ahhoz, hogy büntetőeljárás induljon.

Az ICOCRIM állítása szerint már folyik az ügyészségi vizsgálat egy korábbi ügyben, mely még 2010 szeptemberére nyúlik vissza. Ekkor az azóta már megszűnt városi cég, a Viator Kft. 100 ezer euró körüli összegért adott el egy szivattyúberendezést a KOMVaK-nak, amelyet azonban már fél évvel korábban elszállítottak valahová, vagyis „eltűnt“. Ivan Katrinec kijelentette, később a nem létező vagyontárgyat a város a vízműtől újra megvásárolta 105 ezer euróért, és a csak papíron létező technológiai berendezés szerepel is a város leltárában. Szerinte ez az eset arról szól, hogy a városi cégek meglopják a várost.

Ivan Katrinec ellentmondásosan beszélt arról, hogy megtette-e már a korábban beharangozott feljelentését. Mindenesetre kijelentette, mivel ez egy régi ügy, és Komárom vezetői az elmúlt években semmit nem léptek, feljelentést tesznek Bastrnák Tibor és Marek Anton korábbi polgármesterek ellen, és amennyiben Stubendek László jelenlegi polgármester sem tesz feljelentést, az ICOCRIM őt is feljelenti.

Knirs Imre alpolgármester és Králik Róbert városi szóvivő hangsúlyozták, a városvezetés nem tétlen az ügyben, de körültekintően kívánnak eljárni, megfelelő bizonyítékok birtokában. Arra is rámutattak, mivel városi tulajdonú cégről van szó, a fő cél a KOMVaK minél jobb működése, nem pedig a bulvárszintű botránykeltés. A vízmű alapszabályát nemrégiben módosították, így a városnak nagyobb a beleszólása a cég ügyeibe, és a felügyelőtanácsot is frissítették, hamarosan pedig egy rendkívüli ülésen csak a KOMVaK-kal foglalkozik majd a képviselő-testület – mondták a város képviselői.

Az ICOCRIM vezetője erre megjegyezte, a birtokukban lévő és a visszaéléseket szerintük egyértelműen bizonyító összes dokumentumot a polgármester rendelkezésére bocsátják. Néhány más ügyről is beszélt a civil szervezet vezetője, aki konkrétumok nélkül azt is közölte, Bastrnák Tibor volt polgármester személyével kapcsolatban egy külön sajtótájékoztatót kívánnak tartani.

Februárban az ICOCRIM több olyan vádat és állítást is megfogalmazott a vízművel kapcsolatban, melyek megalapozatlannak, valótlannak bizonyultak, ezért többen megkérdőjelezik a szervezet szavahihetőségét. Lapunkban a rendkívüli testületi ülés kapcsán (erre a jövő héten kerülhet sor) foglalkozunk majd részletesen a vízmű helyzetével, amikor mindenki kifejtheti álláspontját, a képviselők, a városvezetés és előreláthatólag a KOMVaK vezetői is.

(cs)

Top