Viharos vizeken a KOMVaK

A múlt héten egy olyan közjegyzői dokumentum kezdett körözni a világhálón, mely szerint a komáromi vízmű, a KOMVaK jelzáloggal terhelte meg vagyonát, hogy biztosítékul szolgáljon tartozására. A közjegyzői kivonat kapcsán többen vészharangot kongatnak, mások szerint felfújt lufiról van szó. Megpróbáltuk kibogozni a kusza ügyet, mely összefügg azzal is, hogy Stubendek László polgármester megvétózta a szakbizottságok összetételéről szóló határozatot.

Január 20-án az interneten közzétettek egy közjegyzői kivonatot, mely arról tanúskodik, hogy a 100 százalékos városi tulajdonú komáromi vízmű, a KOMVaK Rt. elismeri az aranyosmaróti HASS Kft.-vel szembeni adósságát csaknem 2,3 millió euró összegben. A tartozás fejében ingó és ingatlan vagyon lett elzálogosítva a HASS cég javára 5,9 millió euró értékben – közölte a város szóvivője, rámutatva, a jelzálog közjegyzői bejegyzését Olláry Viktor, a KOMVaK igazgatótanácsának elnöke és Sánta Béla igazgatótanácsi tag írta alá. Hangsúlyozta, a városvezetés, illetve a várost jogilag képviselő polgármester semmilyen tájékoztatást nem kapott a KOMVak vezetésétől – a vízmű igazgatójától, az igazgatótanácstól, a felügyelőtanács tagjaitól – a jelzálog-szerződés megkötéséről.

A KOMVaK szerint semmi rendkívüli nem történt

Megkerestük Cséplő Gábort, a KOMVaK igazgatóját, aki a jelzálogszerződés kapcsán kijelentette, semmilyen rendkívüli dolog nem történt. Megerősítette, valóban leterhelték a vízmű vagyonát, azonban ezt teljesen normális gazdasági aktusnak nevezte. Mint mondta, a HASS vállalat a közelmúltban számos beruházást valósított meg a vízmű számára, a többi között ők végezték a kavai vízvezetékrendszer rákötését a komáromi hálózatra, amely 1,4 millió euróba került, de például ők a kivitelezői a komáromi víztisztító állomás többmilliós fejlesztésének, mely jelenleg is folyamatban van.

Korábban részletesebben írtunk arról, hogy a KOMVaK az elmúlt években több mint 12 millió értékben valósított meg különböző beruházásokat (ehhez jön még egy 9,5 milliós fejlesztés Csallóközaranyoson). A vízmű igazgatója rámutatott, a különböző beruházások között akadtak olyanok, mint amilyen a kavai vízvezetékrendszer ügye, amit saját forrásból kellett megoldaniuk és nem tűrt halasztást. A kavai víz minősége ugyanis nem volt megfelelő, ezt a Közegészségügyi Hivatal többször is jelezte, s 2013-ban már súlyos bírság kiszabását helyezte kilátásba, amennyiben nem kezdődik meg a probléma elhárítása. Ha ezt el akarták kerülni, lépni kellett, s ekkor vágtak neki a Kavát érintő fejlesztésnek. (Azóta elkészült, ám akadnak további gondok a városrészben)

Mivel erre nem állt rendelkezésre külső pénzforrás, s a várostól sem kértek rá pénzt, ezt vagy hitelből, vagy pedig úgy lehetett megoldani, hogy a kivitelező vállalattal részletfizetésben állapodnak meg. „Ez utóbbi mellett döntöttünk, s fél évvel ezelőtt kezdtük meg a részletek törlesztését, mely jelenleg havi 16 ezer euró, később viszont emelkedik“ – mondta Cséplő Gábor, hozzátéve, a HASS társaság decemberben biztosítékot kért arra nézve, hogy a tartozást a megállapodás szerint fogja törleszteni a KOMVaK, ezért kötötték a jelzálogszerződést. Nemcsak a vízmű igazgatója, hanem Szabó Béla MKP-s képviselő, a KOMVak felügyelőtanácsának tagja is úgy véli, ez a megoldás teljesen szokványos, s megerősítette, a jelzálog alapjául szolgáló tartozás eddigi részleteit a vízmű rendszeresen törlesztette. „Amíg ezt a tervek szerint törlesztjük, az egész jelzálogszerződés csupán egy darab papír marad. Ha 7 éven belül visszafizetjük, akkor a szerződés megszűnik” – jelentette ki Cséplő Gábor. Baj akkor lenne, ha a vízmű nem fizetne, ám az igazgató szerint szándékosan hosszú távra állították be a törlesztőrészleteket, hogy ezt a folyó bevételekből gond nélkül fedezhessék. Az igazgató és a képviselő is úgy vélte, hisztériakeltés, ami a zálogszerződés kapcsán elindult.

Miért nem tájékoztatott a vízmű?

A városvezetés ellenben hangsúlyozza, teljesen elfogadhatatlan számukra, hogy valakinek a saját tulajdonát – esetünkben a KOMVaK-ot – a tudta nélkül elzálogosítják. Az ügyletről csak a dokumentum internetes közzététele nyomán értesült a polgármester. Erre a KOMVaK vezetői úgy reagáltak, alapszabályuk szerint a közgyűlésen keresztül kommunikálnak a várossal, s többször próbáltak kapcsolatba lépni Stubendek Lászlóval, ám a polgármester elfoglaltsága miatt nem jött létre a találkozó. A vízmű igazgatótanácsa nyilatkozatban is leszögezte, alapszabályuknak megfelelően jártak el, és semmit nem akartak elhallgatni. A városvezetés erre azt mondja, nem elfogadható informális telefonhívásokra hivatkozva megkerülni a tájékoztatás fontosságát.

Egy szerződésben nem csak arra kell ügyelni, hogy ha menetrend szerint zajlik a törlesztés, akkor minden rendben lesz, hanem más váratlan helyzetekre is – áll a városvezetés kérdéseinkre adott válaszában. A KOMVaK-nak komoly készpénzfizetési gondjai vannak, ezt számos dokumentum igazolja, így mi lesz akkor, ha nem tudnak törleszteni? Milyenek a büntetések, az esetleges szankciók? Mi lesz akkor a város vagyonával? – teszik fel a kérdést a város részéről.

A nagy nyilvánosság elé egyelőre csak a jelzálogszerződés került, ám értesüléseink szerint a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalatnak (SVP) is követelései vannak a KOMVaK-kal szemben, itt több mint 200 ezer eurós adósság halmozódott fel. Egy dokumentum szerint végrehajtási eljárás indult a tartozás miatt, egy másik szerint azonban folyamatban van a részletfizetésről szóló megállapodás megkötése, ezért az SVP egyetértett azzal, hogy a KOMVaK számláinak zárolását feloldják. Ezen kívül – a városvezetés szerint – egyéb fizetési gondok is felmerültek.

viz

Rémhírek és valós problémák

A fentiekből kitűnik, bár az elzálogosítással kapcsolatban rémhírek és csúsztatások is megjelentek a világhálón, mégis akadnak problémák a KOMVaK körül. Korábban már többször felmerült, hogy a városnak kevés beleszólása van a városi tulajdonú cég irányításába, emiatt módosítani kellene a vízmű alapszabályzatát. Most a város vezetése kijelentette, tekintettel a történtekre, szorgalmazni fogják a kérdés megnyitását, hogy „a jövőben ilyen és hasonló ügyletekre a városvezetés tudta és jóváhagyása nélkül ne kerülhessen sor“. Komárom vezetése egyúttal kikérte a KOMVaK-tól az üggyel összefüggő teljes dokumentációt és írásos állásfoglalást kértek az igazgatótanácstól, valamint a felügyelőtanácstól.

A jelzálog-ügy további politikai vetülete, hogy Stubendek László a korábbi megállapodások ellenére megvétózta a szakbizottságok összetételéről szóló januári határozatot. Lapunknak konkrét nevek említése nélkül úgy fogalmazott, aggályosnak tartja, hogy egyes szakbizottsági tagok egyben városi cégekben és intézményekben is fontos posztot töltenek be. Minden általunk megkérdezett, de neve elhallgatását kérő bennfentes úgy vélekedett, a polgármester elsősorban a Híd egyik bizottsági jelöltje, Olláry Viktor személye miatt függesztette fel a határozatot, aki – mint írtuk – a KOMVaK-hoz köthető.

Annyi bizonyos, hogy a KOMVaK igazgatója február 10-re meghívta az összes önkormányzati képviselőt, hogy tájékoztassa őket a felmerült aggályokkal kapcsolatban. Várhatóan testületi ülés is lesz ezen a héten (a múlt héten nem volt), ahol a vétó mellett biztosan téma lesz a KOMVaK helyzete, s az sem lenne meglepetés, ha nemcsak az alapszabály módosítása, hanem a felügyelőtanács és az igazgatótanács egyes tagjainak cseréje is felmerülne. A végső döntés minden esetben a képviselők kezében van.

(csaba)

Top