Mikor tájékoztatnak a KFC stadionjáról?

Komárom. Egyre többen kérdezgetik, hol tart, mikor kezdődik meg a KFC új stadionjának építése, ám egyelőre nincs egyértelmű válasz. A klub júniusban jelezte, szeretnének egy rövidebb prezentációt tartani a képviselő-testületnek a stadiont érintő tervekről, mire a polgármester javasolta, tartsanak egy külön nyilvános fórumot, ahol bővebben és mélyrehatóbban is foglalkozhatnának a részletekkel. A KFC vezetése erre érdemben még nem reagált.

Még 2017 nyarán döntött úgy a magyar kormány, hogy 1,8 milliárd forintnyi támogatást nyújt a Komáromi Football Klubnak (KFC) stadionfejlesztésre. Eleinte viszonylag gyorsan haladtak az események, az előzetes látványtervek még 2017 őszén bemutatásra kerültek. Az első kisebb megtorpanás akkor történt, amikor a városi képviselő-testület a futballklub azon kérvényéről döntött, mellyel a városi tulajdonban lévő stadion és a környező területek bérbevételét kérte. A stadion jövőbeni üzemeltetésével kapcsolatban ugyanis felmerültek tisztázatlan kérdések, ám végül 2018 őszén az önkormányzati képviselők jóváhagyták a KFC kérvényét, mely szerint a klub jelképes 1 euróért 20 évre bérbeveszi a várostól mindazon területeket, amelyeket érint a stadionfejlesztés – beleértve a stadion részét képező Panoráma hotelt is, illetve a kempinget is, amiből a városnak évente 30 ezer euró bevétele volt. A szerződés arra is kitér, hogy amint megépül az új futballkomplexum, a város 20 éven át évi 205 ezer eurónyi támogatást ad a KFC-nek fenntartási költségekre, viszont a szerződés lejárta után a stadion díjmentesen visszakerül a városhoz. A bérleti szerződés jóváhagyása óta eltelt bő másfél év, de látható jele nincs a stadionépítésnek.

Baráth György klubelnök tavaly novemeberben elmondta, a magyar stadionfejlesztési támogatás egy része már megérkezett, a 300 ezer eurós pénzcsomagból a terveket és előkészületeket fedezik. Ezen kívül további támogatásokat is kapott a klub Magyarországról, utánpótlásra, buszok vásárlására, végül tavaly év végén újabb nagy összegű támogatásról adott hírt a Magyar Közlöny, miszerint a klub további 7 millió eurónyi (2,26 milliárd forint) támogatást kap fejlesztésekre és a működési költségek fedezésére. Idén áprilisban lapunk érdeklődött arról (is), hogy a járvány miatt kialakult helyzet befolyásolja-e a stadionfelújítást, illetve ez utóbbi támogatás folyósítását, ám a klub szűkszavú közleményében nem tért ki ezekre a kérdésekre.

Részletes tájékoztatást kér a város

A KFC vezetése nemrégiben jelezte, hogy a júniusi ülésen 20-30 percben szeretnék bemutatni a képviselő-testületnek a stadionnal kapcsolatos terveiket. Keszegh Béla polgármester azonban ennél bővebb tájékoztatást kért a klubtól. „Mivel a stadion építése nagy horderejű kérdés, ami minden komárominak fontos, nem a testületi ülésen szeretnénk erre 20-30 percet szánni, hanem egy külön találkozón foglalkozni az üggyel. Szeretnénk rámutatni és rákérdezni azokra a részletekre, amelyek a város számára fontosak” – áll abban a júniusi levélben, amit a polgármester a komáromi klub vezetésének és a képviselőknek is elküldött. Keszegh Béla ebben hangsúlyozza, a város kifejezetten támogatja a stadionépítést, viszont ahhoz is ragaszkodnak, hogy a város által folyósított közpénzek átláthatóan és hatékonyan legyenek felhasználva. Húsz év alatt az éves támogatás mellett Komárom 4,1 millió eurót utal a KFC-nek fenntartási költségekre, ami azt jelenti, hogy a futballklub többet kap majd, mint az összes többi sportegyesület együttesen.

„Nem csupán látványos terveket és vizualizációt szeretnénk látni. Például az építmény energetikai hatékonysága is érdekli a képviselőket. A következő 20 évben az önkormányzat fizeti majd a rezsiköltségeket, utána pedig a város tulajdonában lévő stadion műszaki értékének növelése mellett az anyagi terheket ugyancsak a városnak kell majd fedeznie” – fogalmaz a levélben Keszegh Béla, rámutatva, ezért nagyon is lényeges kérdés például, hogy központi vagy saját fűtése lesz-e a stadionnak, kihasználják-e a geotermikus lehetőségeket, városi vagy magáncéggel tervezik-e a fűtés megoldását. A polgármester hangsúlyozta, Komárom a magyarországi támogatások költésébe nem akar beleszólni, de a várost érintő dolgokba igen. Ezért a város ragaszkodik ahhoz, hogy az elkövetkező 20 évben legyen képviselője a KFC vezetésében, és az önkormányzat rendszeres beszámolót kapjon a stadionépítés menetéről. A polgármester megjegyezte azt is, a mai napig a város egyetlen illetékese sem látta a támogatási szerződést, holott a bérleti szerződés csak akkor lép életbe, ha a támogatási megállapodás megköttetett.

A KFC az átigazolási piacra összpontosít

A polgármester arra kérte a KFC vezetését, hogy nevezzenek meg július 20. és 24. között egy napot, amikor megtartható lenne egy olyan nyilvános tájékoztató fórum, amelyen a képviselőkön kívül az érintett szabizottságok tagjai és a sajtó is jelen lenne, továbbá élőben közvetítenék a találkozót. Megkérdeztük Szüllő Bélát, a KFC alelnökét, hogy sor kerül-e ilyen találkozóra, amire azt felelte, a kérdéssel majd az elnökség foglalkozik, ám egyelőre nem tudják mikor. Hangsúlyozta, a klubnak most fontosabb teendői vannak, elsősorban az átigazolási piacon, így most erre összpontosítanak.

Egyelőre tehát bizonytalan, hogy lesz-e nyilvános tájékoztatás a tervekről, a stadionépítés menetéről, és ha igen, mikor. Remélhetőleg mihamarabb, hiszen az új stadion ügye nemcsak a városvezetést, hanem a komáromiakat is érdekli.

(csaba)
(látványterv: AKVADRAT Kft.)

(Cikkünk a Delta július 21-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkek:
Mi a helyzet a KFC háza táján?
120 éves a KFC
Ősszel indul a stadionfelújítás
Zöldet kapott az új komáromi stadion

Top